Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό και ανατροπή των κοινοβουλευτικών συσχετισμών προκαλούν οι ανεξαρτητοποιήσεις δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχασε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώτα Πούλου απέστειλαν στον πρόεδρο της Βουλής τις επιστολές ανεξαρτητοποίησης με τον ΣΥΡΙΖΑ να μετρά πλέον 29 βουλευτές, έναντι 31 του ΠΑΣΟΚ.
Για πράξη σεβασμού και αυτοεκτίμησης έκανε λόγο η Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ η Γιώτα Πούλου σημείωσε ότι δεν μπορεί να δεχτεί όλα αυτά που συνέβησαν στο συνέδριο και τις μεθοδεύσεις. Την ώρα που γινόταν γνωστή η ανεξαρτητοποίησή της, η βουλευτής Βοιωτίας υποδεχόταν πάντως στην Λειβαδιά τον Στέφανο Κασσελάκη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για θεσμική εκτροπή, καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «νοθεύεται και παραβιάζεται κατάφωρα η βούληση του ελληνικού λαού». «Είναι προφανές ότι η επιτυχία του χτεσινού ντιμπέιτ τους ενόχλησε και για αυτό διάλεξαν τη σημερινή ημέρα για να κάνουν πρεμιέρα της κακοστημένης παράστασής τους» προσθέτει.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε σχολιάσει ότι δεν αγωνιά να γίνει το κόμμα του αξιωματική αντιπολίτευση. Στόχος είναι να νικήσει τη Νέα Δημοκρατία και να γίνει η Ελλάδα κανονική ευρωπαϊκή χώρα, σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είπε ότι «πρακτικά η αξιωματική αντιπολίτευση άλλαξε χρώμα, μακάρι να αποκτήσει και κοστολογημένο πρόγραμμα».
Οι αντιδράσεις των «4»
«Από την στιγμή που παίρνουν απόσταση από το κόμμα με το οποίο εκλέχτηκαν σίγουρα κάπως χαρακτηρίζονται. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είσαι ελεύθερος μέσα στο Κοινοβούλιο, να αλλάζεις κοινοβουλευτικές ομάδες κατά βούληση. Θα πρέπει να έχεις έρθει σε συνεννόηση με το κόμμα με το οποίο εκλέχτηκες» σχολίασε στο EΡΤΝews και την εκπομπή «Newsroom» o Παυσανίας Παπαγεωργίου.
Για νόθευση και παραβίαση της λαϊκής εντολής μιλούν οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ορθώς χαρακτηρίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως θεσμική εκτροπή. Είναι μία κίνηση, η οποία εξυπηρετεί τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη να μην έχει ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Σχέδια, τα οποία φαίνεται ότι συνδέονται με σχεδιασμούς της διαπλοκής, αλλά και τις επιδιώξεις του κυρίου Ανδρουλάκη να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση. Πάνω απ’ όλα όμως, παραβιάζουν την ανάγκη των πολιτών να έχουν καλύτερη ζωή, κάτι που θα εξασφάλιζε ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης» σχολίασε από το περιστύλιο της Βουλής ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Με εντολή του εξωχώριου Κασσελάκη, η Θεοδώρα Τζάκρη και η Γιώτα Πούλου στέρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης! Αυτό το στίγμα της προδοσίας για τις δυο κυρίες, που τις στήριξα σε πολλές φάσεις της προηγούμενης πενταετίας, θα είναι παντοτινό! Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή θα αντιδράσει και θα απαντήσει με μαζική συμμετοχή στις κάλπες για εκλογή προέδρου. Το σχέδιο ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περάσει» τονίζει σε ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης, σημειώνοντας ότι η απώλεια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα είναι προσωρινή.
«Οι κύριες Τζάκρη και Πούλου πελαγοδρομούν σε πελάγη που δεν γνωρίζουν. Παίρνουν την ιστορική ευθύνη να ρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ που τους εξέλεξε από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία είναι πολιτειακή θέση κι όχι μαρκίζα» δήλωσε από πλευράς του στον Σκάι ο Νίκος Φαραντούρης.
Ο Απόστολος Γκλέτσος δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί για τις ανεξαρτητοποιήσεις.
Πρωτιές και αλλαγές μετά τις εξελίξεις
Η
σημερινή εξέλιξη, φέρνει τις εξής «πρωτιές». Είναι η πρώτη φορά που κόμμα, το οποίο εξελέγη δεύτερο σε εκλογές (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) χάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής συνόδου.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, που διαθέτει 31 βουλευτές, έχει τη μικρότερη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα, ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης, από το 1974. Μετά την εποχή των μνημονίων, όταν πάνω από 50 βουλευτές είχαν μετακινηθεί από τα κόμματα με τα οποία είχαν εκλεγεί, στην τρέχουσα Βουλή καταγράφονται 32 βουλευτές (21 ανεξάρτητοι και 11 της Νέας Αριστεράς), που δεν εκπροσωπούν τα κόμματα με τα οποία εξελέγησαν τον Ιούνιο του 2023.
Η ανάληψη του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ΠΑΣΟΚ, επιφέρει και ορισμένες αλλαγές στα προνόμια που πλέον έχει στο κοινοβούλιο, όπως είναι η μετακόμιση του προέδρου του κόμματος Ν. Ανδρουλάκη στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αύξηση των μετακλητών υπαλλήλων του και παράλληλη μείωση τους στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Σημαντικότερο ωστόσο κρίνεται το δικαίωμα του κ. Ανδρουλάκη να λαμβάνει τον λόγο μετά τον πρωθυπουργό ενώ πλέον θεωρείται 4ος πολιτειακός παράγοντας, μετά τα αξιώματα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και του προέδρου της Βουλής.
Αποχωρεί ο Παππάς από το γραφείο 69 και μπαίνει ο Ανδρουλάκης
Πέραν αυτών, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απολαμβάνει και λειτουργικά προνόμια τα οποία διευκολύνουν την κοινοβουλευτική του λειτουργία και την αντιπολιτευτική του στρατηγική. Τα προνόμια αυτά αφαιρούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ και μεταφέρονται στο ΠΑΣΟΚ.
Ειδικότερα, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης στήνει το πολιτικό του στρατηγείο στο πολυτελές γραφείο «69» που βρίσκεται σταθερά στο ισόγειο του Μεγάρου της Βουλής και στην απέναντι γωνία από την πρωθυπουργική πτέρυγα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μεσημέρι της Πέμπτης, αποχώρησε και ο τελευταίος υπάλληλος του ΣΥΡΙΖΑ, εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθεί αλλαγή κλειδαριάς και αύριο με τις επίσημες ανακοινώσεις θα δοθούν τα κλειδιά στον κ. Ανδρουλακη
Από αυτό το σημείο οργάνωναν τις αντιπολιτευτικές τους επιθέσεις οι Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπό αυτά τα δεδομένα τις επόμενες ημέρες αναμένεται η αποχώρηση του κ. Νίκου Παππά και των συνεργατών του και η μετακόμιση στον χώρο του κ. Ανδρουλάκη.
Οι μετακλητοί
Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δικαιούται να διορίζει συνολικά 10 έμπιστους, μετακλητούς υπαλλήλους, τουλάχιστον 1 παραπάνω σε σχέση με τους προέδρους των μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων και 3 κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους έναντι 2 που έχουν οι υπόλοιποι.
Σε πολιτικό επίπεδο ο κ. Ανδρουλάκης, ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης θα λαμβάνει το λόγο αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού και θα δικαιούται μεγαλύτερο χρόνο σε σχέση με τους αρχηγούς των μικρότερων κομμάτων.
Ενισχυμένη παρουσία σε κοινοβουλευτικές επιτροπές
Επιπρόσθετα, το ΠΑΣΟΚ αποκτά ενισχυμένη παρουσία σε κρίσιμες κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Ειδικότερα, θα αποκτήσει την θέση αντιπροέδρου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η οποία κατά παράδοση αποτελεί πεδίο στενού ελέγχου των κυβερνητικών πεπραγμένων.
Παράλληλα, αναμένεται να αποκτήσει μια επιπλέον θέση - και να τις αυξήσεις σε 3 - στο κορυφαίο κοινοβουλευτικό όργανο που είναι η Διάσκεψη των Προέδρων.
Πλέον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα έχουν την δυνατότητα συμπλήρωσης της αυξημένης πλειοψηφίας των 3/5 για τον διορισμό προέδρων ανεξάρτητων αρχών. Τέλος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θα αντικαταστήσει τον συνάδελφο του από τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε οριστεί μέλος της Επιτροπής «Πόθεν Εσχες». Στην συγκεκριμένη επιτροπή η αντιπολίτευση εκπροσωπείται μόνο από την αξιωματική αντιπολίτευση.