"Αγκάθι" οι ιδιωτικοποιήσεις - Πιέσεις ως την τελευταία στιγμή

 
"Αγκάθι" οι ιδιωτικοποιήσεις - Πιέσεις ως την τελευταία στιγμή

Ενημερώθηκε: 24/05/16 - 20:09

«Εμπλοκή» με τις 19 αποκρατικοποιήσεις ,στο παρά ένα του Eurogroup, που δεν είχαν ακόμη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όπως είχε δεσμευτεί το οικονομικό επιτελείο απέναντι στους δανειστές.

Για να ξεπεραστεί αυτό το «αγκάθι» η κυβέρνηση πραγματοποίησε σήμερα το πρωί έκτακτο Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, ΚΥΣΟΙΠ ( σ.σ. διά περιφοράς) προκειμένου να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η «λίστα» με τα 19 περιουσιακά στοιχεία που θα τρέξει το επόμενο διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ – τα έσοδα από τις οποίες θα κατευθυνθούν για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και όχι για αναπτυξιακούς ή άλλους σκοπούς όπως αρχικά είχε εξαγγελθεί.

Η δημοσιοποίηση αυτής της λίστας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ήταν προαπαιτούμενο για την δόση των 10,3 δισ. ευρώ που σύμφωνα με κοινοτικές πηγές πρόκειται να δοθεί στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο των 19 αποκρατικοποιήσεων ενέκρινε στις 26 Απριλίου 2016 (Μεγάλη Τρίτη) η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και προσβλέπει σε εισπράξεις 5,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016-2018 από την πώληση των συμμετοχών που έχει το κράτος σε Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (ΔΕΚΟ). Για φέτος προβλέπονται έσοδα 2,5 δις. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, 2,2 δις. ευρώ το 2017 και 1,1 δισ. ευρώ το 2018. Αυτό σημαίνει ότι παίρνουν «μπρος» και πάλι τα project για την μεταβίβαση σε ξένους και εγχώριους επενδυτές του 17% της ΔΕΗ, του 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 24% των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ.

Η σύσταση του νέου υπερΤαμείου ήταν το δεύτερο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης από τον ESM. Η σχετική διάταξη με την οποία ενεργοποιείται ο νέος φορέας για την αξιοποίηση του ελληνικού πλούτου ψηφίστηκε μαζί με το πολυνομοσχέδιο για τους έμμεσους φόρους.

Ως τον Ιούνιο, κυβέρνηση και θεσμοί, πρέπει να έχουν καταλήξει στα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του (Supervisory Board), τα οποία θα κληθούν να επιλέξουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Ακόμη έως τον Σεπτέμβριο του 2016 πρέπει να έχουν επιλεγεί τα μέλη του ΔΣ, προκειμένου τον Οκτώβριο να συνεδριάσει για πρώτη φορά. Τον Νοέμβριο θα πρέπει να επιλεγούν τα μέλη των ΔΣ των θυγατρικών του νέου Ταμείου (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΔΕΚΟ) με εξαίρεση το ΤΧΣ.

Προαπαιτούμενα είναι επίσης η έγκριση της συμφωνίας πώλησης του Ελληνικού στο επενδυτικό σχήμα υπό την Lamda Development από τη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου, η αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) μέχρι τον Σεπτέμβριο με την ψήφιση στη Βουλή νόμου ώστε να προχωρήσει η συμφωνία με τη γερμανική Fraport για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και να καταστεί ως το Σεπτέμβριο λειτουργική η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ).


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αντίθετος ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ στην ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους

Eurogroup: Συμφωνία επί της αρχής και δόση τις επόμενες εβδομάδες «βλέπουν» οι Βρυξέλλες