Με νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση ο Νίκος Νικολόπουλος μετέφερε στην Βουλή το κλίμα τρόμου και βίας που φαίνεται ότι καλλιεργείται στο χώρο των πανεπιστημίων, τις τελευταίες μέρες, μέσα από μία σταδιακή κλιμάκωση επιθέσεων κατά πανεπιστημιακών καθηγητών, τόσο σε ένταση όσο και σε αριθμό.
Μετά την στοχοποίηση του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελου Συρίγου, ο οποίος στο παρελθόν αλλά και πριν λίγες μέρες έπεσε θύμα ξυλοδαρμού, λεκτικών επιθέσεων, αλλά και απειλών με αφίσες και φέιγ βολάν, ακόμα ένα περιστατικό ήρθε να προστεθεί στους κρίκους της αλυσίδας της βίας στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Μικρή ομάδα φοιτητών προπηλάκισε την πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσιάνα Κυριαζοπούλου και προέδρους τμημάτων του ιδρύματος .΄
Ο Νίκος Νικολόπουλος κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, εξιστορώντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η κ. Κυριαζοπούλου προπηλακίσθηκε.
Εξ’ άλλου, ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής επισημαίνει:
«Μία (αιρετή μάλιστα) πρύτανις, και δη στον πανεπιστημιακό χώρο, είναι κάτι παραπάνω από ένα φυσικό πρόσωπο και από μια διοικητική λειτουργό. Στο πρόσωπό της, επομένως, αποδοκιμάστηκαν η ελληνική Πολιτεία, η πανεπιστημιακή κοινότητα, η ανώτατη παιδεία, οι δημοκρατικές αρχές και ελευθερίες.
Η προβληματική περίπτωση των λεγόμενων «αναρχικών», δεν είναι καινούργια υπόθεση στο Πανεπιστήμιο, ούτε τη γέννησε η κρίση. Τους θυμόμαστε για χρόνια να παρενοχλούν με κάθε τρόπο τις διαδικασίες που δεν εγκρίνουν στο ίδρυμα, όπως ο δημοκρατικός διάλογος».
Ακολούθως, ο Νίκος Νικολόπουλος διατυπώνει την εξής άποψη:
«Οι ταραχοποιοί ουδέποτε αντιμετωπίστηκαν σε ιδεολογικό επίπεδο, ουδέποτε και σε αστυνομικό, όταν έδιναν βαριές αφορμές. Εξασφάλιζαν την ασυλοποίηση διά του εκβιασμού: Αν τους πειράξεις, θα σου κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Μόνο που τα έκαναν χειρότερα και χωρίς να τους πειράξουν, επιβάλλοντας ετσιθελικά τις διαθέσεις τους.
Έσπευσε το υπουργείο Παιδείας να συμπαρασταθεί στην πρύτανι. Κροκοδείλεια τα δάκρυα: Γνωρίζουμε ότι απαρνήθηκε τα νομικά όπλα που θα μπορούσαν να δώσουν μια απάντηση στο ζήτημα.
Και η απάντηση είναι μία. Όποιος παραβαίνει τον νόμο τιμωρείται και όποιος δεν μετέχει της ακαδημαϊκής ζωής, με τους όρους που θέτει η ελληνική Πολιτεία, αποβάλλεται αυτής».
Εν κατακλείδι, τα ερωτήματα που θέτει ο ανεξάρτητος βουλευτής στον Υπουργό Παιδείας είναι τα ακόλουθα:
«1ον Προβλέπονται εσωτερικές διαδικασίες για τους φοιτητές που πρωταγωνίστησαν στο επεισόδιο; Εάν ναι, θα τηρηθούν οι κανόνες και θα λειτουργήσουν;
2ον Για τα παραπτώματα αυτών των φοιτητών θα συγκροτηθεί πειθαρχικό συμβούλιο, το οποίο είναι η Σύγκλητος;
3ον Δίνονται ηλεκτρονικά τα συγγράμματα, ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι χωρίς να δαπανώνται χρήματα;
4ον Γιατί δεν έχει καλέσει η εισαγγελία Πατρών ή έστω και τώρα γιατί δεν ενεργεί, μετά την δημόσια αποκάλυψη στην εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» (07-10-2017) ότι «πράγματι υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων μέσα στο Πανεπιστήμιο, ευτυχώς μικρή, η οποία είναι βίαιη και επιθετική; Θα κλητευθεί η κ. Πρύτανης Πατρών να καταθέσει όσα γνωρίζει για τις διακοπές συνεδριάσεων συλλογικών οργάνων, παρεμπόδιση εκλογικών διαδικασιών, μαθημάτων, επιστημονικών εκδηλώσεων και για τον πρόσφατο προπηλακισμό των πανεπιστημιακών αρχών της Πάτρας, που έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά αλυσίδα βίαιων προκλήσεων, που συνάμα παρόμοια έχουν δεχθεί όλα ανεξαιρέτως τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας;»