Σε σημερινό δημοσίευμα του Guardian, υπάρχει εκτενής αναφορά στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ, και αναφέρεται ναι μεν με διθυραμβικό τρόπο στην επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, αλλά και σκεπτικά σε θέματα όπως το χρέος και οι σχέσεις με την Τουρκία και τα Βαλκάνια.
Σταθερός μας σύμμαχος η Ελλάδα
Στο δημοσίευμα υπάρχουν σχόλια του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος χαρακτηριστικά αναφέρει ότι πρόκειται για «μια σημαντική συνάντηση για τις δύο χώρες» και ότι «οι σχέσεις είναι καλύτερες σήμερα σε σχέση με τις περασμένες δεκαετίες όταν κυριαρχούσε αντιαμερικανικό αίσθημα στην ελληνική πολιτική». Ο Νίκολας Μπερνς δεν ξεχνά να εστιάσει και στις σχέσεις την Ελλάδας με την Τουρκία και την "ψύχρα" με τις ΗΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι ραγδαία επιδεινούμενες σχέσεις με την Άγκυρα έχουν κάνει την Ουάσιγκτον να αναθεωρήσει τους δεσμούς και αν αναλογιστούμε όλα τα προβλήματα με την Τουρκία, η Ελλάδα είναι σχετικά ένας σταθερός σύμμαχος στη νοτιοανατολική Ευρώπη».
"Να διαβεβαιώσει ο Τσίπρας ότι δεν είναι προσκολλημένος σε Ρωσία και Κίνα"
Ενδεικτική του κλίματος ενόχλησης των Ηνωμένων Πολιτειών από τις αλλεπάλληλες επαφές του Πρωθυπουργού με Μόσχα και Πεκίνο είναι τα λόγια του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα ότι «ο Τσίπρας θα χρειαστεί να διαβεβαιώσει την Ουάσιγκτον ότι δεν είναι προσκολλημένος στη Ρωσία και στην Κίνα σε βασικά θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος», συμπληρώνοντας ότι το Πεκίνο έχει κάνει σημαντικές στη χώρα μετά το ξέσπασμα της κρίσης.
Επίσκεψη – έκπληξη, όμως χαρακτηρίζει την επίσκεψη Τσίπρα ο Guardian, καθώς, όπως σχολιάζει ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε «εκφραστεί ανοιχτά κατά της εκλογικής κούρσας του Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ» και τον χαρακτηρίζει «ένα απρόσμενο επισκέπτη στο Οβάλ Γραφείο». Ωστόσο, προσθέτει: «Η Αθήνα έχει κερδίσει την εύνοια της διοίκησης Τραμπ αφιερώνοντας περίπου το 2,38% του ΑΕΠ στην άμυνα – το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ, παρά την παρατεταμένη κρίση και την εύθραυστη οικονομική κατάσταση της χώρας».
Σε αυτά θα δώσει έμφαση ο Έλληνας Πρωθυπουργός
Σύμφωνα με τα όσα θέλει να αποκομίσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ο Τσίπρας αναμένεται κατά τη συνάντησή του με τον Τραμπ να δώσει έμφαση στο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας εστιάζοντας στη βάση της Σούδας στην Κρήτη, που είναι το κέντρο επιχειρήσεων του 6ου αμερικανικού στόλου στη ανατολική Μεσόγειο». Επίσης, σχολιάζει ότι «παρόλο που η βάση της Σούδας δεν μπορεί να υποκαταστήσει εκείνη του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, που είναι επίσης κεντρική για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, η βάση έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική για τις συμμαχικές δυνάμεις στη Συρία και των επιδρομών κατά του ISIS στην περιοχή»
Αν μιλήσει ο Τραμπ για το ελληνικό χρέος, θα είναι μεγάλο κατόρθωμα
Τέλος το δημοσίευμα αναφέρεται συγκρατημένα αισιόδοξα και στο θέμα του χρέους, σχολιάζοντας ότι «με τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στόχος του Τσίπρα είναι η έξοδος απ' το πρόγραμμα τον επόμενο Αύγουστο, οπότε και λήγει επίσημα». Κι εδώ υφίσταται η απαισιοδοξία, καθώς συμπληρώνει ότι «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απ' τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της διοίκησης του Τραμπ ως προς το αν πρέπει να γίνει κούρεμα του χρέους. Ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη επιρροή μέσω του βέτο σε πολλές αποφάσεις του οργανισμού».
«Αν πείσουν τον Τραμπ να μιλήσει για ανακούφιση χρέους δημόσια, θα είναι πολύ μεγάλο κατόρθωμα» δήλωσε ο Alec Mally, πρώην αμερικανός διπλωμάτης που χειριζόταν τις σχέσεις με την Ελλάδα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.