«Ενοχλεί ότι τα τρία τελευταία χρόνια έχει γίνει σαφές σε όλη την κοινωνία ότι έχουμε μπει σε νέα φάση στην εκπαίδευση. Ενοχλεί που έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και έχει αρχίσει και η αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία».
Αυτό είπε υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να εξηγήσει τι εννοεί όταν λέει πως «όταν έρθει στα πράγματα, θα καταργήσει τους νόμους του Μπαλτά, του Φίλη και του Γαβρόγλου».
«Θα καταργήσετε την επιστροφή στα σχολεία εκείνων που ήταν σε διαθεσιμότητα; Τους 2.500 εκπαιδευτικούς; Τους διοικητικούς; θα καταργήσετε τον ενιαίο χαρακτήρα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης; θα καταργήσετε τα ολοήμερα τα οποία επεκτάθηκαν και στα ολιγοθέσια; Είναι 3.500 τα ολοήμερα και 850 τα ολιγοθέσια. Θα καταργήσετε το δίκτυο των 1.000 βιβλιοθηκών;
θα καταργήσετε μήπως τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση; Ή θα καταργήσετε τα 4μηνα που καθιερώθηκαν στα γυμνάσια; Ή τα 4 εξεταζόμενα μαθήματα; Θα επαναφέρετε τα 13 μαθήματα μήπως; Ή θα καταργήσετε τη θεματική εβδομάδα; Ή θα ακυρώσετε την ίδρυση των 36 σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και των 570 τμημάτων ένταξης; Μήπως θα ακυρώσετε όλες τις πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των καταργημένων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ; Ή μήπως θα ακυρώσετε τη μαθητεία;
θα ακυρώσετε την ίδρυση του πανεπιστημίου Δ. Αττικής; Μήπως ακυρώσετε τη φοίτηση των όλο και περισσότερων φοιτητών και φοιτητριών σε μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα; Μήπως ακυρώσετε τα διετή προγράμματα; Μήπως ακυρώσετε το νέο σύστημα εκλογής πρυτάνεων;
Μήπως τις μετεγγραφές των αδελφών φοιτητών; Ή μήπως ακυρώσετε τις συνέργειες ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ; Ή θα ακυρώσετε τις πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση των προσφύγων;» είπε ο υπουργός Παιδείας και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να πει ποια από αυτά είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα ενισχυθούν και «ποια θα σβηστούν με μια μονοκοντυλιά».
Σχολιάζοντας την κριτική της ΝΔ ότι η κυβέρνηση θέλει να κομματικοποιήσει την εκπαίδευση, ο Κ. Γαβρόγλου απάντησε δηκτικά πως αν η κυβέρνηση ήθελε να το κάνει είχε πολύ συνταγές από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά δεν το έπραξε.
«Μη νομίζετε πως είμαστε τόσο χαζοί. Αν θέλαμε να κομματικοποιήσουμε, είχαμε πολύ καλές συνταγές από εσάς», είπε ο υπουργός Παιδείας και επικαλέστηκε προηγούμενο, όπου με υπουργική απόφαση παύθηκαν από τα καθήκοντά τους 256 προϊστάμενοι γραφείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας και 116 διευθυντές εκπαίδευσης.
«Σχεδόν 400 παύθηκαν με υπουργική απόφαση. Διορίστηκαν άλλοι στις θέσεις αυτές, ως προσωρινοί, για τρία χρόνια» είπε ο υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θέλησε να αντιγράψει αυτές τις συνταγές.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της θητείας των στελεχών της εκπαίδευσης, ο κ. Γαβρόγλου είπε πως όσοι είναι άξιοι, θα είναι άξιοι παντού και όσο άξιος και αν είναι κάποιος, δεν έχει δικαίωμα να μένει στην ίδια θέση ισόβια.
Αλλά και για τη θέση της ΝΔ στο ζήτημα της κατάργησης του ΠΔ 152, ο κ. Γαβρόγλου σχολίασε:
«Κοντεύουμε να θεωρήσουμε πως αυτό το ΠΔ ήταν η μεγαλύτερη ευχή στην ελληνική κοινωνία από ιδρύσεως της. Εδώ αμφισβητήθηκαν οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες. Είναι, ή δεν είναι, το ΠΔ 152 το βασικό εργαλείο που οδήγησε σε διαθεσιμότητες και σε απολύσεις; Το ΠΔ 152 χρησιμοποιήθηκε ως ιδεολογικό άλλοθι και ως φυσικό εργαλείο για να γίνουν τα ρεζιλίκια που έγιναν» είπε ο υπουργός Παιδείας και επανέλαβε ότι αυτό το ΠΔ το γνωρίζουν όλοι οι εκπαιδευτικοί και γνωρίζουν και πώς χρησιμοποιήθηκε.