Η τελευταία ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η οποία “στέλνει ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία” αποδεικνύει την αντίδραση της “Ευρώπης σε αυτή την απρόβλεπτη, πολλές φορές τυχοδιωκτική συμπεριφορά της Τουρκίας αλλά και την πολύ σημαντική αναβάθμιση του διπλωματικού κύρους της χώρας μας”, σύμφωνα με αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.
Συγκρίνοντας τις αντιδράσεις της Ευρώπης το 1996, για τα Ίμια και τώρα, ο Γ. Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σημειώνει ότι τότε η ευρωπαϊκή ανακοίνωση “χαρακτηριζόταν από ίσες αποστάσεις από μία έκκληση να πάνε τα δύο μέρη στα Χάγη, λες και τα δύο μέρη αυτά ήταν ισότιμα, δεν είχαν ένα κράτος Ευρωπαϊκής Ενωσης και ένα άλλο που ασκούσε επιθετική και προκλητική πολιτική”.
“Αντίθετα η τελευταία ανακοίνωση”, προσθέτει, “βάζει τα πράγματα στη θέση τους μιλάει για ενέργειες της Τουρκίας που είναι αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο και κυρίως στέλνει μία ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία. Ότι όχι απλώς να μην θεωρεί δεδομένη τη μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή της προοπτική, ακόμα και τη συνάντηση της Βάρνας, αυτού του μήνα, που θα οριοθετήσει τον οδικό χάρτη για τις σχέσεις της με την Ευρώπη, να μην την θεωρεί δεδομένη, γιατί αν συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά δεν θα την έχει. Αυτό είναι απόδειξη δύο πραγμάτων της αντίδρασης της Ευρώπης σε αυτή την απρόβλεπτη, πολλές φορές τυχοδιωκτική συμπεριφορά της Τουρκίας αλλά και της πολύ σημαντικής αναβάθμισης του διπλωματικού κύρους της χώρας μας.
Αναφερόμενος στο Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει το έκδηλο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για το πως θα αλλάξει η Ευρώπη, καθώς “γίνεται συνείδηση ότι η Ευρώπη αν δεν γίνει πιο δημοκρατική και πιο κοινωνική δεν θα υπάρχει”, αλλά και την αισιοδοξία για την πορεία της Ελλάδας.
“Όλοι φαίνεται να είναι πια βέβαιοι ότι τον Αύγουστο θα φύγουμε από τα μνημόνια, μια έξοδος που θα μας επιτρέψει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απόλυτα αναγκαίες στη χώρα μας να τις κάνουμε εμείς, με ένα ελληνικό πρόγραμμα που δεν θα υπαγορεύεται με ξανακερδισμένη την δημοκρατική μας κυριαρχία. Νομίζω ότι όποιος είχε την ευκαιρία να περάσει από τα τραπέζια του φόρουμ θα ήταν πιο αισιόδοξος για το που πηγαίνει η χώρα μας και το που πηγαίνει η Ευρώπη” αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς σχετικά με τα όσα έχει πει ο πρώην επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε αστείο το λεχθέν από τον κ. Βίζερ ότι “τα 100 δισ. ευρώ ίσως ήταν και λίγα” αναφέροντας, στη συνέχεια, “αυτά είναι αλχημείες, είναι από τις περιπτώσεις που δεν έβγαλε τον τεχνοκρατικό χαρακτήρα, έχει βαθείς γνώσεις των οικονομικών πραγμάτων ο κ. Βίζερ αλλά τις πολιτικές του απόψεις”.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι στο Φόρουμ των Δελφών όλοι οι συμμετέχοντες εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “φαίνεται να συμμερίζονται ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας”.
Πρόσθεσε ότι μια τέτοια διαπίστωση δεν οδηγεί την κυβέρνηση σε επανάπαυση “γιατί μπορεί τα οικονομικά μεγέθη να βελτιώνονται, ακόμα όμως η κοινωνία δυσκολεύεται και υποφέρει”. “Συσσωρευμένα οκτώ χρόνια μιζέριας και μαυρίλας των μνημονίων δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μία μέρα στην άλλη απλώς να έχουμε την αισιοδοξία ότι η κατάσταση είναι πια προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω και ότι αυτό το νέο ξεκίνημα θα οδηγήσει και σε μία ανάπτυξη που δεν θα είναι για τους λίγους αλλά για όλους” καταλήγει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κατρούγκαλος.