Δεν είναι λίγοι αυτοί πυο αμφισβητούν την αμεροληψία του κ. Νίμιτς στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Άλλωστε και ο κ. Νίμιτς φροντίζει με δηλώσεις του να φουντώνει την αμφισβήτηση στο πρόσωπό του.
Τα Ηνωμένα Έθνη, λίγες ώρες πριν την άφιξη του στην Αθήνα, υπερασπίστηκαν την αμεροληψία του ειδικού διαπραγματευτή για την συνταγματική ονομασία της πΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, σημειώνοντας, παράλληλα ότι έχει προκύψει μια θετική δυναμική στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις βάση της οποίας μπορούν να αισιοδοξούν για την τελική έκβαση τους.
Σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα, για το ταξίδι Νίμιτς στην περιοχή και τις αντιδράσεις που προέκυψαν από μέρος της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα για το γεγονός ότι ο Μάθιου Νίμιτς σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό δίκτυο των Σκοπίων αποκάλεσε «Μακεδόνες» τους κατοίκους του γειτονικού κρατιδίου, ο βοηθός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ είπε:
«Πιστεύουμε ότι είναι ένας αμερόληπτος διαμεσολαβητής και το έχει αποδείξει αυτά με τα χρόνια. Θα σας παρέπεμπα στον τεράστιο αριθμό δηλώσεων που έχει κάνει όλα τα χρόνια όπου μπορείτε να αναζητήσετε την ύπαρξη αντικειμενικότητας. Θα δούμε τι μπορεί να επιτύχει κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου συνομιλιών αλλά όπως έχει κι ο ίδιος ξεκαθαρίσει, υπάρχουν οι βάσεις για να μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι με βάση την προθυμία για συνεργασία που έχουν επιδείξει και οι δύο πλευρές. Με το σωστό πνεύμα συμβιβασμού από μεριάς ηγεσίας αλλά κι από μεριάς του κάθε λαού, μπορούμε να κάνουμε πρόοδο».
Ο Φαρχάν Χακ φρόντισε να αποφύγει να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν κατάφερε να αποσπάσει την συναίνεση της αντιπολίτευσης για τις διαπραγματεύσεις.
Ονομασία ΠΓΔΜ: Λέξη στα σλάβικα στο σύνθετο όνομα προτείνει ο Κοτζιάς - Στην Αθήνα ο Νίμιτς
Την ίδια ώρα αξιωματούχος του ΟΗΕ με άριστη γνώση των διαπραγματεύσεων μιλώντας στο ΑΝΤ1 σημείωσε ότι μετά την συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός έχουν δημιουργηθεί καλές εντυπώσεις καθώς έγιναν σημαντικές κινήσεις στην Ελβετία. Στο ερώτημα που τίθεται, αν θα υπάρξει λύση αυτήν τη φορά ή θα βρεθούμε πάλι σε αδιέξοδο ο αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε λύση.
«Πρέπει κανείς όμως να είναι ρεαλιστής σε ό,τι έχει να κάνει με την πολιτική διάσταση του θέματος και στις δύο χώρες. Υπάρχει σοβαρή δέσμευση για την εξεύρεση λύσης αναγνωρίζοντας ότι και στις δύο χώρες υπάρχουν βαθύτατα πολιτικά ζητήματα. Είμαι αισιόδοξος αλλά αναγνωρίζω ότι είναι πολύ δύσκολο το ζήτημα και για τις δύο χώρες. Υπάρχουν φυσικά ακόμα πολλές διαφορές και διαφωνίες. Η συμφωνία αυτή είναι πιο δύσκολη για εκείνους (πΓΔΜ) απ’ ό,τι είναι για την Ελλάδα. Ας επιταχύνουμε λοιπόν τις διαδικασίες για να δούμε τι μπορεί να επιτευχθεί», κατέληξε.
Τα Ηνωμένα Έθνη, αναγνωρίζουν ότι όσο πλησιάζουμε σε μια συμφωνία, «η αντιπολίτευση και στις δύο χώρες είναι λογικό να γίνεται πιο αιχμηρή».
«Η πορεία προς την κορύφωση της διαδικασίας είναι δύσκολη αλλά πραγματικά δεν είναι τόσο δύσκολο να φτάσει η διαπραγμάτευση στο σημείο όπου θα είναι ορατή η λύση. Σημασία έχει να λύσουμε τα θέματα που προκύπτουν καθώς πλησιάζουμε στην κορύφωση» υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επιδίωξη του Αμερικανού ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ είναι να εντοπίσει ένα συγκεκριμένο σημείο για να μπορέσει να φέρει πιο κοντά τις δύο πλευρές. «Δεν έχει ετοιμάσει άλλες προτάσεις αλλά πάντα επεξεργάζεται νέες λύσεις» ανέφερε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ που χαρακτήρισε τις προτάσεις του κ.Νίμιτς «πολύ καλές και κάποιες αρκετά ευέλικτες».