Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να μαζέψει την ζημιά που έχει προκληθεί από την διάταξη για την αλλαγή φύλου στην ηλικία των 15 ετών, και τις παραινέσεις που έχουν εκφραστεί, ο υπουργός Σταύρος Κοντονής εμφανίζεται ανυποχώρητος.
Οι αντιδράσεις της , οι ενστάσεις των , καθώς και το «αντάρτικο» βουλευτών της συγκυβέρνησης έδειχναν να οδηγούν σε αναδίπλωση το με τον κ. Σταύρο Κοντονή να μπαίνει στο επίκεντρο. Κάτι το οποίο όμως διαψεύστηκε πανηγυρικά με δηλώσεις του στον Real Fm από τον υπουργό Δικαιοσύνης λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη για το .
Το βλέμμα για συμμάχους στρέφεται στην Δημοκρατική Συμπαρατάξη και το Ποτάμι καθώς τουλάχιστον 4 βουλευτές της συγκυβέρνησης δείχνουν να διαφοροποιούν την στάση τους από την διάταξη του κ. Κοντονή, ενώ φέρεται πως τουλάχιστον ακόμα 4 βουλευτές ακόμα του να διαφωνούν και να προκαλούν «πονοκέφαλο».
κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από τη Βουλή
Παράλληλα, κάνει ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Διεμφυλικών ενόψει της συζήτησης για τη διόρθωση φύλλου.
Συμφωνεί αλλά... διαφωνεί ο Γ. Μιχελογιαννάκης
Την διαφωνία του για το όριο ηλικίας στα 15 έτη για την αλλαγή φύλου εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης και ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορθώσεις. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα και η βουλευτής Α’ Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά δήλωσε πως για την ίδια τα 15 έτη αποτελούν «κόκκινη γραμμή».
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μιχελογιαννάκη έχει ως εξής:
Μιχελογιαννάκης: Συμφωνώ σε όλα εκτός το όριο ηλικίας των 15 ετών.
Είναι γνωστό ότι οι τρανσέξουαλ άνθρωποι έχουν το μικρότερο προσδόκιμο ζωής και αποτελούν μια κοινότητα που δέχεται συχνά δολοφονικές επιθέσεις σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Τουρκία και αλλού. Είναι γνωστό ότι τα διεμφυλικά άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα στο δημόσιο τομέα, στην εκπαίδευση, στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη και στις προνιακές παροχές, ενώ υφίστανται ψυχολογική και σωματική βία. Μέχρι τώρα χρειάζονταν ψυχιατρική εξέταση και χειρουργική επέμβαση για να αλλάξουν φύλο, γεγονός που σήμαινε ακρωτηριασμό του ανθρώπου, που γνωρίζουμε ότι ο Ο.Η.Ε. το καταδικάζει ως βασανιστήριο, η προσωπική αίσθηση του σώματος επιλέγεται ελεύθερα από το ίδιο το άτομο, τα παραπάνω καλύπτονται από την ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την παγκόσμια χάρτα δικαιωμάτων. Όμως η δυνατότητα επιλογής στα 15 έτη της αλλαγής φύλου, ως γιατρός που γνωρίζω την γενική ψυχολογία του ατόμου με βρίσκει αντίθετο, παρακαλώ την κυβέρνηση να επανεξετάσει το όριο ηλικίας.
Με εκτίμηση,
Γιάννης Μιχελογιαννάκης
Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ
Μ. Γιαννακάκη: Τουφεκιά στον αέρα που απειλεί τις ζωές των παιδιών
Η γενική γραμματέας Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη χαρακτήριζε τον περασμένο Μάιο ενδεχόμενη προσθήκη ανηλίκων στις διαδικασίες διόρθωσης φύλου ως «τουφεκιά στον αέρα» που απειλεί τις ζωές των παιδιών. Επιπλέον και η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας σε επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή στις 4/10/2017 επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «εκφράζουμε την αντίθεσή μας για την επέκταση της δυνατότητας αλλαγής φύλου σε άτομα αυτής της ηλικίας (15 μέχρι την ενηλικίωση), ηλικία η οποία χαρακτηρίζεται από ρευστότητα της διαμορφούμενης ταυτότητας φύλου καθώς και τις ανησυχίες μας ότι η εμπλοκή των εν λόγω νέων στην διαδικασία θα επιβαρύνει παρά θα βελτιώσει την ψυχική τους κατάσταση.
Δ. Καμμένος: Δεν ψηφίζω το νομοσχέδιο- Να αποσυρθεί άμεσα
Κατηγορηματικός ήταν ο βουλευτής των ΑΝΕΛ για το αν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου όπου σε συνέντευξή του επανέλαβε: «Δεν θα το ψηφίσω το νομοσχέδιο», «όχι δεν θα το ψηφίσω». Επίσης, ο Καμμένος ανέφερε ότι «παίζουμε με τις ζωές των » και εξέφρασε τον προβληματισμό του, για το τι θα γίνει στο σχολείο, όπου γίνεται μπουλινγκ για πολλά πράγματα, όπως ρούχα, εμφάνιση, επίδοση στα μαθήματα.
Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξέφρασε αντιρρήσεις και γενικότερα για το νομοσχέδιο και ζήτησε την απόσυρσή του καθώς «Το νομοσχέδιο αυτό αφήνει παράθυρο για γάμους ομοφύλων, επειδή δεν υπάρχει νόμος. Δηλαδή να πάει ένα ομόφυλος να δηλώσει ότι αλλάζει φύλο και να γίνει άντρας ή γυναίκα. Μετά να παντρευτεί και να τεκνοθετήσει. Είπα, πάρτο το νομοσχέδιο πίσω, να το δούμε όλοι μαζί» και συμπλήρωσε ότι πρέπει να έρθει ένα καινούριο νομοσχέδιο που να περιλαμβάνει γάμους ομοφυλοφίλων, υιοθεσία και αλλαγή φύλου.
Ο κ. Καμμένος σημείωσε πως οι βουλευτές Κατσίκης και Κόκκαλης δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, αλλά τόνισε πως δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία, αλλά ψήφος κατά συνείδηση.
Οι ενστάσεις της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας
Τις ενστάσεις και παραινέσεις της κατέθεσε η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία που προσκλήθηκε από τη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής να μετάσχει στη συζήτηση για το νομοσχέδιο αλλαγής ταυτότητας φύλου.
Σύμφωνα με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία εκτιμάται ότι το νομοσχέδιο «κινείται σε σωστή κατεύθυνση για τη διευθέτηση πολλών θεμάτων που αφορούν τους διεμφυλικούς και για την απο-ιατρικοποίηση του θέματος». Εκφράζεται, ωστόσο, ανησυχία για τη δυνατότητα που δίνεται σε άτομα με μείζονα ενεργό ψυχοπαθολογία (π.χ. παρανοϊκή ψύχωση) και που ενδεχομένως δεν βρίσκονται σε ψυχιατρική παρακολούθηση, να μπορούν να κάνουν αίτηση αλλαγής φύλου χωρίς να προηγείται μια εκτίμηση της κατάστασής τους. Σχολιάζοντας το θέμα να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να ξαναζητήσει αλλαγή των στοιχείων του, στο προηγούμενο φύλο του αν το θελήσει, έως μια φορά, αναφέρεται ότι «στην ουσία ο δικαστής θα πρέπει να συμφωνεί με το αίτημα, εφόσον δεν έχει άλλη πληροφόρηση, ή θα ζητάει ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη μόνο αν κρίνει ότι αυτό απαιτείται. Και βεβαίως, αφού δεν είναι ο ίδιος επαγγελματίας ψυχικής υγείας, δεν μπορεί να το κάνει με τον δέοντα τρόπο».
Το ΔΣ της εταιρείας θέτει υπόψη της Επιτροπής τα εξής σημεία:
- Το σχέδιο νόμου αποτελεί ενσωμάτωση στο εθνικό νομικό σύστημα ευρωπαϊκών οδηγιών, αποτελεί κοινωνική-πολιτική επιλογή και επιχειρεί να θεσμοθετήσει προβλήματα κοινωνικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, προβλήματα των οποίων διεκδικεί τη λύση η ΛΟΑΤ κοινότητα, επί της νομικής βάσης των ίσων ατομικών δικαιωμάτων.
- Έχει επιλεγεί από τον νομοθέτη η παράκαμψη της ιατρικής εκτίμησης του αιτήματος και του ιατρικού πιστοποιητικού. Αυτό στηρίζεται στο ότι έχει γίνει διεθνώς αποδεκτό ότι το πώς βιώνει ένα άτομο την ταυτότητα φύλου δεν αποτελεί παθολογική κατάσταση, για την οποία απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.
Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, όταν συνυπάρχει ενεργή ψυχοπαθολογία (π.χ. σχιζοφρένεια ή διπολική συναισθηματική διαταραχή), αυτή δεν μπορεί να εκτιμηθεί.-Το βάρος της εκτίμησης του αιτήματος επωμίζεται ο δικαστής. Στη βάση ενός υπομνήματος που θα συνοδεύει την αίτηση και θα περιέχει κοινωνικές και ιατρικές πληροφορίες; Στη βάση πραγματογνωμοσύνης που θα διατάξει; Το δικαστικό σώμα θα χρειαστεί εκπαίδευση και οδηγίες για να διαχειριστεί αυτό το κοινωνικό / νομικό πρόβλημα.
Εκφράστηκε επίσης στο ΔΣ η άποψη ότι πρόκειται «για θέμα περισσότερο κοινωνικό που άπτεται των δικαιωμάτων των πολιτών αυτής της χώρας και οι λίγες ψυχιατρικές αποκλίσεις θα μείωναν και θα αμαύρωναν το κεντρικό μεγάλο θέμα. Κάθε θεσμός έχει πάντοτε πολλά θετικά και λίγα αρνητικά. Ας αναλογιστούμε πως πολλά νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί αγνόησαν την ψυχιατρική θεώρηση, επειδή οι υπόλοιπες συνιστώσες ήταν σημαντικότερες. Ας μη ξεχνάμε ότι δεν πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση, αλλά για μια νομική πράξη, η οποία τουλάχιστον μια φορά μπορεί να αλλάξει».
Τέλος η ΕΨΕ σημειώνει ότι σε όσους ασχολούνται με θέματα ψυχοπαθολογίας συνεχίζεται διεθνώς η συζήτηση για το τι σημαίνει η αλλαγή ταυτότητας φύλου ή η δυσφορία του φύλου, αλλά αυτό δεν αφορά άμεσα τα συγκεκριμένα ερωτήματα που θέτει το παρόν νομοσχέδιο