Απαισιόδοξος για μια ακόμα φορά ο υπουργός Οικονομικών. Ως τον κρίσιμο μήνα που θα διαπιστωθεί εάν ο οδικός χάρτης που έχει χαράξει η κυβέρνηση θα οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση ή στον γκρεμό, χαρακτήρισε τον ερχόμενο Δεκέμβριο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Μιλώντας στην συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον προϋπολογισμό είπε «Ο Δεκέμβριος που μας έρχεται είναι ο πιο κρίσιμος μήνας από το καλοκαίρι του 2015. Θα κριθούν πολλά και σημαντικά για την πρόοδο της οικονομίας και την δυνατότητά μας να πετύχει ο οδικός χάρτης», ενώ παραδέχθηκε πως ο δρόμος για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αντιμετωπίζει δύο σημαντικά αγκάθια: συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις (εργασιακά κ.α.), δημοσιονομικοί στόχοι.
Παράλληλα είπε ότι εντός τους ερχόμενου Ιανουαρίου θα έχει ξεκαθαρίσει το ρευστό σκηνικό για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και τις πιθανότητες ρύθμισης του χρέους.
«Η 5η Δεκεμβρίου αποτελεί ορόσημο για την ελληνική οικονομία που ευελπιστεί ότι τα τρία κομμάτια της διαπραγμάτευσης θα ενωθούν. Μπορεί να υπάρξει κι άλλο eurogroup, αλλά σύντομα θα έχουμε εικόνα για το αν μπορούμε να πάμε σε ποσοτική χαλάρωση – που θα οδηγήσει και σε περαιτέρω χαλάρωση των capital controls» είπε αρχικά για να εξηγήσει: «Τα τρία κομμάτια της διαπραγμάτευσης είναι:
- Μεταρρυθμίσεις: Η συζήτηση είναι διαδοχική και αφορά και την κάλυψη των στόχων για το 2017 – 2018
- Δημοσιονομικοί στόχοι 2017 – 2018. Το ζήτημα είναι αν ο στόχος του πλεονάσματος θα μείνει στο 3,5% ή θα μειωθεί ή θα μείνει στο 3,5%για λίγο χρόνια και μετά θα μειωθεί. Το ΔΝΤ ζητά νέα μέτρα στην περίπτωση που τα πλεονάσματα είναι πάνω του 1,5%. Εγώ τους απάντησα πως πρέπει να έχουν το θάρρος της γνώμης τους. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται να μειωθεί ο στόχος των πλεονασμάτων και πως το ΔΝΤ δεν πρέπει να πιέζει τον αδύναμο παίκτη αλλά όσους αρνούνται την ρύθμιση του χρέους.
- Το τρίτο κομμάτι είναι το χρέος. Εως τον Ιανουάριο οι λεπτομέριες θα έχουν αποκαλυφθεί και θα ξέρουμε τις διαστάσεις των τριών κομματιών».
«Υπάρχουν άνθρωποι που αδικούμε»
Αναφορικά με τον προϋπολογισμό είπε ότι «είναι απεικόνιση της πολιτικής μας από την πλευρά φόρων και δαπανών. Εχει θετικά μηνύματα και δυσκολίες όπως όλοι οι προϋπολογισμοί στην κρίση. Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούμε να ευνοήσουμε και άνθρωποι που αδικούμε. Η προσπάθειά μας είναι να στηρίξουμε ευπαθείς ομάδες και να καταπολεμήσουμε την φοροδιαφυγή. Περιμένουμε αποτελέσματα στο πεδίο της πάταξης της φοροδιαφυγής. Στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς όλα αυτά ονομάζονται μη παραμετρικά μέτρα και δεν μετρούν στους στόχους. Αυτό είναι το κακό. Το καλό είναι ότι έρχονται και σου δίνουν δημοσιονομικό χώρο».
Σε άλλο σημείο παραδέχθηκε ότι «Εχει πέσει δυσανάλογο βάρος σε μερίδα της μεσαίας τάξης και στους αυτοαπασχολούμενους. Είναι μεγάλο βάρος το παραδέχομαι και πρέπει να τους ελαφρύνουμε. Πως;
Χθες στο ελληνοαμερικάνικο συνέδριο έκανα την πρόταση προς πιστωτές ιδίως όσους δεν θέλουν να μετέχουν στο πρόγραμμα χρέους να πέσει ο στόχος του πλεονάσματος κατά 1% (από 3,5% στο 2,5%) και αυτό να γίνει ελάφρυνση φορολογική σε αυτές τις τάξεις. Να δαπανηθεί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω ελάφρυνσης της φορολογίας και των εργοδοτικών εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Εκτίμησε ότι «Είναι σημαντικά τα ποσά που περιμένουμε από την πάταξη φοροδιαφυγής. Έχουμε νέο σύστημα για τον εντοπισμό καταθέσεων και σύγκρισης με προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις. Περιμένουμε χρήματα από εκεί. Καθώς έρχονται έσοδα από αυτό το τομέα θα ελαφρύνουμε φορολογία».
Αναφορικά με την διαπραγμάτευση με τους δανειστές και την διαφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους ειπε ότι «διαφωνούμε για το αν η υπερκάλυψη και η υπεραπόδοση που είχαμε το 2016 θα συνεχιστεί το 2017 και 2018 και σε ποιο βαθμό ή αν ήταν συγκυριακό».
Υπερφορολόγηση αλλά και ανάπτυξη
Επίσης παραδέχθηκε ότι η τάση της κυβερνητικής πολιτικής είναι να καλύπτει τους στόχους με φόρους και όχι με μείωση δαπανών. «Μας ρωτούν πως θα έρθει ανάπτυξη με τόσα υφεσιακά μέτρα. Εμείς δεν κρύβουμε ότι υπάρχουν υφεσιακά μέτρα. Το ζήτημα είναι οι αντισταθμίσεις των υφεσιακών μέτρων που υπάρχουν» για να υποστηρίξει ότι « Οι προοπτικές στην αγορά απασχόλησης δείχνουν μείωση της ανεργίας και αύξηση της κατανάλωσης. Η οριακή τάση κατανάλωσης δαπάνης είναι μεγαλύτερη για τους φτωχούς και μικρότερη για πλούσιους... Μου κάνει εντύπωση που η ΝΔ δεν βλέπει πόσα επιχειρηματικά μικρομεσαία σχήματα αναδύονται στην χώρα μας».
Το επενδυτικό κλίμα καλυτερεύει
Ο υπουργός είπε ότι «Το επενδυτικό κλίμα καλυτερεύει» για να προσθέσει ότι επενδυτές έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να έρθουν στην χώρα μας εφόσον υπάρξει ουσιαστική ρύθμιση του χρέους.» Με επενδυτές που μιλώ σε Ουάσιγκτον, Φραγκφούρτη και αλλού μου λένε ότι αν έρθει λύση χρέους και ποσοτική χαλάρωση θα εκδηλωθεί τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον. Εγώ είμαι αισιόδοξος για την ανάπτυξη το 2017 και 2018 αλλά για να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη θέλουμε άλλο επιχειρηματικό μοντέλο».
Τέλος, απαντώντας στην αντιπολίτευση που κατηγόρησε την κυβέρνηση για απομόνωση από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις είπε με ειρωνική διάθεση «τέτοια απομόνωση έχουμε να δούμε από το 1956 που η Γκρέις Κέλι παντρεύτηκε τον πρίγκιπα του Μονακό και η Λαίδη Νταϊάνα τον πρίγκιπα Κάρολο».
Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει
Διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από το υπουργείο Οικονομικών, τόσο το δημοσίευμα το οποίο επινοεί στον τίτλο του φράσεις τις οποίες ουδέποτε ο υπουργός Οικονομικών χρησιμοποίησε κατά τη σημερινή πρωινή του ομιλία στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή, όσο και τα δημοσιεύματα τα οποία αναπαράγουν άκριτα ανάλογους τίτλους.
Όπως τονίζεται δε στη σχετική ανακοίνωση «συνιστάται ανεπιφύλακτα στους συντάκτες να συμβουλευθούν τα πρακτικά της Βουλής και να μην σπείρουν ψευδείς ειδήσεις».
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ο υπουργός Οικονομικών ποτέ δεν χρησιμοποίησε στην ομιλία του τη φράση (ή οποιαδήποτε παραλλαγή αυτής) "Τον Δεκέμβριο ή θα βγούμε από την κρίση ή θα πέσουμε στον γκρεμό"».