Σημαντική είναι η τρέχουσα εβδομάδα για τα δημόσια οικονομικά της χώρας καθώς το ελληνικό δημόσιο προχώρησε στην επανέκδοση ομολόγου πενταετούς διάρκειας, με λήξη 15 Ιουνίου 2028.
Στόχος της φετινής χρονιάς είναι συνολικά η άντληση 10 δισ. ευρώ μέσα από εκδόσεις κρατικών ομολόγων σύμφωνα με το πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού δημοσίου του ΟΔΔΗΧ.
Η επανέκδοση του 5ετούς ομολόγου αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχημένη, με τη ζήτηση να υπερβαίνει το 1 δις ευρώ έναντι 250 εκατ. ευρώ που επεδίωκε να αντλήσει το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης που επικρατεί στην αγορά για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας και την ελκυστικότητα των ελληνικών ομολόγων. Βασικός στόχος σε αυτή τη φάση είναι να δοθεί περισσότερο βάθος στην δευτερογενή αγορά και να ικανοποιηθεί η επενδυτική ζήτηση για κρατικούς τίτλους.
Το επιτόκιο διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο σε μια έξοδο στις αγορές. Αυτό διαμορφώθηκε στο 2,72%% έναντι του 3,875% που είχε η προηγούμενη έκδοση. Η πτώση του επιτοκίου οφείλεται στην αυξημένη επενδυτική ζήτηση. Όσο πιο μικρό είναι το επιτόκιο του ομολόγου, τόσο χαμηλότερο είναι το κόστος δανεισμού της χώρας.
Το 2024 αναμένουμε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα λόγω της επιστροφής της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα. Το νέο στοίχημα για τους ελληνικούς τίτλους είναι η διατήρηση της επενδυτικής βαθμίδας καθώς και η επίτευξη ακόμη καλύτερης βαθμολογίας. Τόσο η αγορά ομολόγων όσο και οι άμεσες ξένες επενδύσεις αναμένεται να επωφεληθούν από την αυξημένη εμπιστοσύνη, δημιουργώντας ένα πιο δυναμικό οικονομικό πλαίσιο για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας.
Η Ελλάδα, παρά το υψηλό ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ, διακρίνεται για την ταχεία αποκλιμάκωσή του. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού 2024 το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 160,3% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2023, έναντι 172,6% το 2022, ενώ το 2024 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 152,3%.Η έξοδος στις αγορές ομολόγων συνδέεται στενά με αυτήν την εξέλιξη. Καθώς η χώρα επιδεικνύει σημαντική μείωση του χρέους, αυξάνεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η πρόβλεψη ότι το χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται το 2024 ενδυναμώνει αυτήν την εικόνα και μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση για ελληνικά ομόλογα.