Μέχρι 31 Οκτωβρίου, πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να υποβάλουν στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη το έντυπο Ε4, δηλαδή τον ετήσιο πίνακα με το προσωπικό τους. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η διαδικασία απογραφής σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ - που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους - ώστε από την 1η Νοεμβρίου να ξεκινήσει στις επιχειρήσεις αυτές η ψηφιακή κάρτα σε πλήρη εφαρμογή.
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, το ποσοστό εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ ήταν 94,74%.
Να σημειώσουμε ότι οι συγκεκριμένοι κλάδοι λόγω του μεγάλου αριθμού προσωπικού τους, εδώ και χρόνια έχουν υιοθετήσει ανάλογα συστήματα, επομένως προσαρμόστηκαν με ευκολία στο συγκεκριμένο μέτρο.
Την 1η Νοεμβρίου ξεκινά για το σύνολο των επιχειρήσεων η ηλεκτρονική απογραφή. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου. Σκοπός του μέτρου είναι η σύνδεση σε πραγματικό χρόνο των επιχειρήσεων με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ώστε να γνωστοποιείται άμεσα η έναρξη και λήξη του ωραρίου των εργαζόμενων.
Μέχρι τα τέλη του 2023, η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα εφαρμόζεται σε όλες τις επιχειρήσεις. Αν εφαρμοστεί ορθά στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων της χώρας, θα υπάρξουν μακροπρόθεσμα οφέλη στην αγορά εργασίας.
Μέσω των ελέγχων καθώς και της τεχνολογίας, θα ενισχυθεί η διαφάνεια στον χώρο εργασίας. Η διαφάνεια “γεννά” εμπιστοσύνη μεταξύ εργαζόμενων- εργοδοτών, γεγονός που “θα οδηγήσει” στην αύξηση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση του ομαδικού πνεύματος. Άλλα οφέλη που προκύπτουν είναι η εξάλειψη της αδικίας και της ανισότητας, η εξασφάλιση της πληρωμής των υπερωριών και η καταγραφή όλων των αδειών που λαμβάνει ο εργαζόμενος.
Θα καταγράφονται πλήρως οι ώρες απασχόλησης σε πραγματικό χρόνο (real time), ώστε σε περίπτωση ελέγχου, ο ελεγκτής να γνωρίζει αμέσως πόσοι υπάλληλοι και με τι μορφή απασχόλησης πρέπει να βρίσκονται στην επιχείρηση. Σκοπός είναι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο κάποιος να έχει δηλωθεί για μερική απασχόληση αλλά να εργάζεται 8άωρο.
Το μήλο της έριδος
Στον αντίποδα βέβαια, μπορεί ο εργοδότης να ισχυριστεί ότι ο υπάλληλος εργάζεται μερικώς και οι πρόσθετες ώρες είναι υπερωρίες. Ένα άλλο ενδεχόμενο που πρέπει να εξεταστεί είναι ο εργοδότης να υποχρεώνει τον εργαζόμενο “να χτυπάει” κάρτα, ωστόσο μετά την λήξη του ωραρίου του να συνεχίζει άτυπα να εργάζεται. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει οι έλεγχοι να είναι εντατικοί.
Σε περίπτωση που βρεθεί εργαζόμενος ο οποίος δεν έχει ενεργοποιημένη ψηφιακή κάρτα εργασίας, θα επιβάλλεται πρόστιμο στον εργοδότη 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.