Υπέρ των αλλαγών, των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων που αυξάνουν την ένταση του ανταγωνισμού στους τομείς των αγαθών και των υπηρεσιών, τάχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μαζί με την ΤτΕ και τις εμπορικές τράπεζες, επισημαίνοντας πως «αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα αλλά είναι επίσης και μια μεγάλη ευκαιρία».
Τον κ. Στουρνάρα δέχθηκε σήμερα στη Βουλή, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης, προκειμένου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας να του υποβάλλει την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2015-2016, σύμφωνα με το Καταστατικό της ΤτΕ.
«Ελπίζουμε και με τη βοήθεια της ΤτΕ, σε θέματα που αφορούν πολύ περισσότερο την κοινωνία, που έχει υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια, να βρεθούν γρήγορα θετικές λύσεις υπέρ των κοινωνικά αδύναμων... Στο θέμα των κόκκινων δανείων, του κώδικα δεοντολογίας και του ρυθμιστικού πλαισίου θα πρέπει να υπάρχει η καλύτερη δυνατή συνεργασία έτσι ώστε να δίνονται σοβαρές λύσεις υπέρ των αδυνάτων, και που σε τελευταία ανάλυση και τη δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών να ενισχύσουν με την επίλυση αυτού του προβλήματος», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, θέτοντας επίσης και το ζήτημα της ισχύος των capital controls και του θέματος με ποιον οδικό χάρτη και όσο το δυνατόν πιο σύντομα θα φύγουμε από αυτό το status.
«Με το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να δούμε ποιοι παράγοντες δημιουργούν ανάπτυξη τώρα και ποια είναι τα εμπόδια στην ανάπτυξη», ανταποκρίθηκε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχουν μπροστά μας κίνδυνοι, όπως το πώς θα εξελιχθεί το προσφυγικό, το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά και της φορολογίας στο εσωτερικό, ξεκαθαρίζοντας πως πρέπει «να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αντισταθμίσουμε τις υφεσιακές επιπτώσεις αυτών των κινδύνων, εφόσον βεβαίως υλοποιηθούν». «Η ΤτΕ είναι στη διάθεση και της Βουλής και της κυβέρνησης, για συζήτηση και λήψη των κατάλληλων μέτρων», τόνισε επίσης.
«Υπάρχει ζήτημα για όλη την Ευρώπη και είναι κομβικά τα θέματα στα οποία η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά, το προσφυγικό ήταν και είναι ένα από αυτά, οι επί θύραις συνεννοήσεις που γίνονται εν κρυπτώ και παραβύστω για την ΤTIP και για τη CETA, που ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της, δημιουργούν ένα πλαίσιο διακινδύνευσης και επικινδυνότητας για τα ευρωπαϊκά κεκτημένα, όχι μόνο στο επίπεδο της οικονομίας. Και η συμπεριφορά προς τη χώρα μας, ως προς τις συνταγές οι οποίες ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και από το ΔΝΤ και από τους θεσμούς, έχει επιφέρει δυστυχώς ένα κοινωνικό ζήτημα πάνω στο οποίο επικάθονται τα όποια νέα επιβαρυντικά μέτρα λαμβάνονται στο πλαίσιο της συμφωνίας. Απ' αυτόν τον κλοιό θα πρέπει πάρα πολύ γρήγορα η χώρα μας, με τη βοήθεια όλων, να εξέλθει», ανταπάντησε ο πρόεδρος της Βουλής.
Αφού ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η ΤτΕ είναι αρωγός επισήμανε πως έχουν μεγάλη σημασία τα επιχειρήματα, «δηλαδή, όταν μιλάμε με τους εταίρους μας και δεν μας αρέσει κάτι το οποίο μας προτείνουν, εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιπροτείνουμε λύσεις». «Αυτό κάνει η ΤτΕ εδώ και αρκετό καιρό, γι' αυτό και καταθέτουμε τώρα αυτή την πρόταση για τη μείωση των πλεονασμάτων και για μια ήπια αναδιάρθρωση χρέους η οποία θα είναι εις όφελος όλων. Και στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης σε τελευταία ανάλυση, όχι μόνο της Ελλάδας», τόνισε. Ακόμη ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε τη συμφωνία του με τα λεγόμενα του κ. Βούτση ότι πλέον μπαίνουν στο τραπέζι πράγματα τα οποία πριν από ενάμιση χρόνο «δεν τα σκεφτόμασταν» και χαρακτήρισε τη συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και ΤτΕ «άψογη».
Επί της ουσίας της Έκθεσης, ο διοικητής είπε ότι εξειδικεύεται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια αυτό που ο ίδιος επισημαίνει πολύ καιρό, «ότι πρέπει να μειώσουμε τον τελικό δημοσιονομικό στόχο από 3,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα σε 2%, παράλληλα με μια αναδιάρθρωση χρέους, η οποία δεν θα επιφέρει ζημιές στους δανειστές, αλλά θα είναι μια κατάσταση όπου θα κερδίσει και ο δανειζόμενος, δηλαδή και η Ελλάδα, και οι δανειστές».
«Το ζήτημα του χρέους, έστω σε δύο χρόνια, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά» είπε ο κ. Βούτσης και επισήμανε ότι σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, από τώρα λαμβάνονται κάποια μέτρα, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά και σε επίπεδο ευρωζώνης, διότι -όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής- αφορά και θα πρέπει να αφορά σε μια ουσιαστική απομείωση συνολικά του χρέους και όχι μόνο των χωρών του νότου, έτσι ώστε να υπάρχει ένα εφαλτήριο, μια νέα εκκίνηση στην ευρωπαϊκή οικονομία.