Σόιμπλε: Στην Ελλάδα εναπόκειται το Grexit ή όχι! (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Σόιμπλε: Στην Ελλάδα εναπόκειται το Grexit ή όχι! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενημερώθηκε: 07/03/17 - 23:19

Νέο κώδωνα κινδύνου προς την Ελληνική Κυβέρνηση έκρουσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές, στο Βερολίνο. Απατώντας μάλιστα σε ερώτηση του ανταποκριτή του Antenna, Παντελή Βαλασόπουλου, πέταξε το "μπαλάκι" του Grexit στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν επιθυμεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη» τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Σόιμπλε είπε «είμαστε ανοικτοί σε μια συζήτηση για την διευθέτηση του χρέους της Ελλάδας από το 2018, εφόσον χρειαστούν τέτοια μέτρα».

Όπως τόνισε πάντως, η διευθέτηση του χρέους δεν είναι θέμα που πρέπει να απασχολεί την χώρα και τους δανειστές αυτήν την περίοδο, καθώς προέχει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. «Αν η συμφωνία τηρηθεί από όλες τις πλευρές, είμαι σίγουρος πως θα είναι αποτελεσματική», προσέθεσε ο Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με το Reuters, ενώ σε ότι αφορά τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια είπε ότι αυτό είναι κάτι στο οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα, ωστόσο «το πόσο χρόνο ακόμα θα ισχύει ο στόχος αυτός είναι κάτι που εξετάζουν οι θεσμοί μαζί με την κυβέρνηση».

Μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές, ο Υπ. Οικονομικών της Γερμανίας αναφέρθηκε και στο Brexit, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις, που θα είναι πολύ περίπλοκες, «πρέπει να λήξουν με τρόπο που να δείχνει πως η παραμονή στην ενιαία αγορά της ΕΕ έχει περισσότερα πλεονεκτήματα».

Αναφορικά με τις μομφές Τραμο για τα υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας, ο κ. Σόιμπλε είπε πως «δεν έχει ακούσει κάποιο πειστικό επιχείρημα κατά του πλεονάσματος», συμπληρώνοντας ότι «ουδείς μπορεί να πει ότι η Γερμανία πετυχαίνει το πλεόνασμα αυτό μέσω χειραγώγησης του νομίσματος. Είναι αποτέλεσμα της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής οικονομίας».

Το 2018 έτος αποφάσεων

Αναφορικά με το κούρεμα του χρέους ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι ήδη εφαρμόζονται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Τα δε μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν είναι του παρόντος αλλά θα συζητηθούν, σύμφωνα με την απόφαση στο Eurogroup τον Μάιο του 2015, μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που η Ελλάδα «παρά τις προσδοκίες» θα έχει επιπλέον δανειακές ανάγκες. Επ' αυτού επικρατεί διάσταση απόψεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ. Οι ενδοιασμοί του Ταμείου οδήγησαν άλλωστε στην ψήφιση προληπτικών μέτρων από την ελληνική Βουλή που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το 2018, αν η Ελλάδα δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

"Καρφί" Moody's: Μικρό το ενδεχόμενο αποχώρησης χώρας από την Ευρωζώνη με εξαίρεση την Ελλάδα

Η πιθανότητα αποχώρησης από το ευρώ άλλης χώρας μέλους, πλην της Ελλάδας, παραμένει πολύ μικρή αλλά μπορεί να αυξηθεί εξαιτίας της ανόδου των αντιευρωπαϊκών κομμάτων.

Την επισήμανση αυτή κάνει η Moodys' Investor Service σε σημερινή της έκθεση, μία μόλις μέρα μετά την προειδοποίηση από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης ότι η αβεβαιότητα στην οικονομία και οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης βλάπτουν τις ελληνικές τράπεζες.

«Εκτός από την Ελλάδα, η Moody's πιστεύει ότι το ενδεχόμενο κάποια άλλη χώρα να να εγκαταλείψει την ευρωζώνη παραμένει πολύ χαμηλό», είπε ο Chief Credit Officer της Moody's Colin Ellis. «Ωστόσο, αυτή η πιθανότητα μπορεί να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, ανάλογα με το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών» πρόσθεσε.

Σχετικά Θέματα:

Σόιμπλε: Η αξιολόγηση θα κλείσει. Η αποστολή των θεσμών συνεχίζεται