Πολιτική αντιπαράθεση για την φορολογία - Τι γνώμη έχουν οι επιχειρήσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

 
φορολογικεσ

Ενημερώθηκε: 31/05/23 - 17:57

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Μήλο της έριδος αποτελεί ο προτεινόμενος τρόπος φορολόγησης ιδιωτών αλλά και επιχειρήσεων,  για τα κόμματα στη προεκλογική περίοδο. Είναι γεγονός πως διαχρονικά δεν υπάρχει σύγκλιση στα προγράμματα των κομμάτων.

Κάθε φορά που αλλάζει το πολιτικό σκηνικό της χώρας, αλλάζουν και οι οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζονται. Ο κορμός θα έπρεπε να παραμένει  ίδιος, ωστόσο κάτι τέτοιο η ιστορία έχει δείξει ότι δεν υφίσταται. Η μη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος αποτελεί  εμπόδιο για την προσέλκυση μακροπρόθεσμων παραγωγικών επενδύσεων.

Ακόμη όμως και η εγχώρια επιχειρηματικότητα, θεωρεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ύπαρξη ενός σταθερού συστήματος φορολόγησης, η  απλούστευση του τρόπου φορολόγησης και η  περαιτέρω αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών νομικών προσώπων. 

Τα προγράμματα των κομμάτων  μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν φόρο-ελαφρύνσεις, ωστόσο εμπεριέχουν και κάποια “αγκάθια” όπως φόρο-αυξήσεις.  

Θέμα των ημερών αποτελεί τόσο η οικονομική πολιτική του Σύριζα όσο και του Πασόκ οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων(με ορισμένες διαφοροποιήσεις) από το 5% που βρίσκεται σήμερα στο 15%, στα επίπεδα δηλαδή που βρίσκονταν την εποχή των μνημονίων.  

Μπορεί η  υψηλότερη φορολόγηση να συνεπάγεται μεγαλύτερα έσοδα για τα κρατικά ταμεία, ωστόσο θα αποτελούσε αντικίνητρο για την υλοποίηση επενδύσεων η επιστροφή σε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Επιπλέον, είναι πιθανό οι επιχειρηματίες να προσπαθήσουν να μειώσουν από αλλού το κόστος, κάτι το οποίο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων. Στην καλύτερη περίπτωση αν δεν τους βγει η ανάλυση κόστους – οφέλους θα πάψουν να δίνουν μερίσματα. 

Ένα ακόμη μέτρο που έχει μπει στο μικροσκόπιο είναι η μείωση κατά 50% του ορίου αφορολόγητων γονικών παροχών στις 400.000 ευρώ, που προτείνει το Πασόκ. Να υπενθυμίσουμε ότι από την 1η Οκτωβρίου 2021 το αφορολόγητο όριο είναι στα 800.000 ευρώ.  Προηγουμένως το αφορολόγητο ήταν  150.000 ευρώ, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση σε σημαντικό βαθμό των γονέων που ήθελαν να μεταβιβάσουν ακίνητα στα παιδιά τους. 

* Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.    

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ