Ολοκληρώθηκε το Eurogroup - Ναι στον "κόφτη" από την ελληνική πλευρά

 
Ολοκληρώθηκε το Eurogroup - Ναι στον "κόφτη" από την ελληνική πλευρά

Ενημερώθηκε: 09/05/16 - 20:48

Χωρίς πρόσθετα μέτρα κλείνει η συμφωνία, τόνιζαν κυβερνητικής πηγές, ενώ σημείωναν πως καθορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους. Επιπλέον τονίζεται πως υπάρχει συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Αναλυτικά είπαν οι πηγές από το Μαξίμου:

Η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα. Καθορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους.

1. Τo EG αναγνώρισε τη συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
2. Το Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση με επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.
3. Δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα.
4. Τις επόμενες ημέρες η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους θεσμούς θα ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement. Στη συνέχεια θα το παραδώσουν στους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup.
5. Μετά και την νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM. Η δόση θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης, και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δις.€ που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
5. Για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά και καθορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα υπάρξουν βελτιώσεις στη διαχείριση του χρέους όπως η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς τα κράτη μέλη ή/και το ΔΝΤ. Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, μετά το τέλος του προγράμματος, θα εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα όπως η επιμήκυνση των λήξεων και οι μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων και η χρήση/μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ. Για το μακροπρόθεσμο διάστημα το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε περαιτέρω πιθανά μέτρα επίτευξης του στόχου βιωσιμότητας του χρέους.
6. Μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων και μεταρρυθμίσεων το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει τα επιπρόσθετα μέτρα που εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα α) τη σταθερή μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και β) τις αναγκαίες αναχρηματοδότησης του χρέους σε σταθερά βιώσιμα επίπεδα.
7. Το Eurogroup επίσης συμφώνησε στις βασικές αρχές για αυτά τα μέτρα που αφορούν: α) διευκόλυνση για την έξοδο στις αγορές, β) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών, γ) την παροχή κινήτρων για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και μετά τη λήξη του προγράμματος και δ) την παροχή ευελιξίας στην περίπτωση αβεβαιότητας για τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού.
8. Το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός δείκτη βιωσιμότητας για το επίπεδο του χρέους και τις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
9. Το Eurogroup προκρίνει την προοδευτική εφαρμογή των μέτρων επίτευξης της βιωσιμότητας του χρέους σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό επίπεδο.

Μειώσεις ακόμα και σε μισθούς και συντάξεις προβλέπει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής, την οποία έστειλε την Κυριακή στους 18 ομολόγους του στην ευρωζώνη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές στις Βρυξέλλες, η ελληνική πρόταση δεν εξαιρεί τις βασικές κρατικές δαπάνες, δηλαδή μισθούς και συντάξεις, από τα δημοσιονομικά μεγέθη που θα υφίστανται αυτόματη προσαρμογή σε περίπτωση που η χώρα μας χάσει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το Μνημόνιο.

Οι μοναδικές δαπάνες που εξαιρούνται από τον αποκαλούμενο «κόφτη» είναι ορισμένες κοινωνικές δαπάνες, κάτι που σημαίνει ότι μισθοί και συντάξεις θα μειώνονται σε περίπτωση δημοσιονομικής αστοχίας έως το 2018, ανάλογα με το κενό που θα πρέπει να καλυφθεί.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι φέρονται να εξετάζουν τρεις γραμμές για πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Eurogroup στις Βρυξέλλες. Την ίδια στιγμή φαίνεται να υπάρχει πλέον συμφωνία για το εφεδρικό πακέτο μέτρων που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι εταίροι θα εξετάσουν σε τεχνικό επίπεδο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Στο βραχυπρόθεσμο πεδίο, που καλύπτει την περίοδο του τρέχοντος Μνημονίου, τα μέτρα θα επιτρέψουν καλύτερη «διαχείριση» του χρέους. Για τη συνέχεια, δηλαδή μετά το τέλος του 2018, οι Ευρωπαίοι θα εξετάσουν μέτρα όπως μεγαλύτερη περίοδο χάριτος πριν αρχίσουν οι αποπληρωμές των δανείων στήριξης και επιμήκυνση του προγράμματος πληρωμών.

Τυχόν περαιτέρω μέτρα για μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους θα αποφασιστούν μετά το 2018.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή οποιασδήποτε ελάφρυνσης του χρέους είναι η Αθήνα να τηρεί τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, με τον κ. Ντάισελμπλουμ να αποσαφηνίζει ότι οι εταίροι δεν ζητούν επιπλέον μέτρα αλλά υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί και συμπλήρωσε:

«Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθεί».

Όλα τα σενάρια θα μελετηθούν στο επίπεδο του Euro-working Group και θα τεθούν εκ νέου στο τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του του «προληπτικού μηχανισμού» αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, έκανε λόγο για βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία πρέπει να συζητηθούν, ενώ συμπλήρωσε ότι το EuroWorking Group θα υποβάλει την έκθεσή του στις 24 Μαΐου.

Πιο κοντά στην εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος βρίσκονται Αθήνα και δανειστές, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί.

Το EuroWorking Group συνεδριάσε το πρωί για να προετοιμάσει το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Το ζήτημα του χρέους αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων. Το θέμα αυτό τέθηκε υπό συζήτηση στο πλαίσιο του Euroworking Group σύμφωνα με πληροφορίες.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες, δήλωσαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ξεκινήσουν συνομιλίες για την αναδιαμόρφωση (reprofiling) του ελληνικού χρέους ώστε να γίνει διαχειρίσιμο το κόστος της μελλοντικής ετήσιας εξυπηρέτησής του για την Ελλάδα, παρά την αντίθεση της Γερμανίας, που θεωρεί ότι δεν χρειάζεται καμία ελάφρυνση.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύει ότι η Αθήνα πρέπει να λάβει ελάφρυνση του χρέους για να επιτύχει ανάπτυξη της οικονομίας της και θέλει οι συνομιλίες να επικεντρωθούν στο να ορισθεί πλαφόν στο 15% του ΑΕΠ ή λιγότερο στο κόστος της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους, αναφέρει το Ρόιτερς.

Η Γερμανία θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει προς το παρόν χωρίς ελάφρυνση χρέους, ιδιαίτερα αφού δεν χρειάζεται να το εξυπηρετήσει μέχρι το 2022, όταν λήγει η 10ετής περίοδος χάριτος, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Με δική του πρόταση ο ESM 

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο ESM, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης από τον οποίο δανείστηκε η Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι, έχει προετοιμάσει δική του πρόταση για το χρέος

 Ελληνικές πηγές: Έγινε αποδεκτή η πρόταση για τον μηχανισμό αυτόματης προσαρμογής, ως βάση συζήτησης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει ουσιαστικά κλείσει το βασικό πακέτο της αξιολόγησης, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων κτλ.

Όσον αφορά sτον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδέχθηκαν την ελληνική πρόταση, ως βάση συζήτησης, κρίνοντας ότι πληροί τα τρία κριτήρια που έθεσε το Eurogroup στο Άμστερνταμ (αυτοματισμός, νομοθέτηση και αξιοπιστία), αν και υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά του ΔΝΤ, που εκπροσωπήθηκε στο EWG από τον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ντ. Βελκουλέσκου επανέλαβε στη συνεδρίαση του EWG τα επιχειρήματα της επιστολής Λαγκάρντ. Παρόλα αυτά, οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι το θέμα του μηχανισμού θα ρυθμιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

 Μοσκοβισί: Προς τη σωστή κατεύθυνση τα προληπτικά μέτρα

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελληνική πρόταση για το μηχανισμό εφεδρικών μέτρων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, παρόλο που επιδέχεται βελτιώσεων, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Ντε Γκίντος: Κόκκινη γραμμή η μη μείωση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους

Για την ύπαρξη κόκκινης γραμμής "να μην μειωθεί η ονομαστική αξία του ελληνικού χρέους", έκανε λόγο ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουις Ντε Γκίντος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως τόνισε, "θα προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο ώστε να γίνουν συμβατές οι φόρμουλες της Κομισιόν και του ΔΝΤ, μέσω μιας δέσμης μέτρων έκτακτης ανάγκης, στα οποία είναι ανοιχτή η ελληνική κυβέρνηση", τόνισε ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας.

"Εμείς θα επιμείνουμε στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού που λέει πως μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση , θα αναλύσουμε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα", δήλωσε ο Ντε Γκίντος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι "υπάρχει μια κόκκινη γραμμή για την μη μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους".

 Ντάισελμπλουμ στη γραμμή Σόιμπλε: Συμφωνία στις 24 Μαϊου

Η τελική απόφαση για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης αλλά και την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι πιθανή σήμερα, σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Σίγουρα πρόκειται να το συζητήσουμε. Θα το θέσουμε επί τάπητος, όταν, αν και υπό ποιες συνθήκες αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Είναι απαραίτητο, ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη συζήτηση. Δεν αναμένω οριστικά συμπεράσματα σχετικά με αυτό ακόμα», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως οι υπουργοί χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τις προτάσεις για τα έκτακτα μέτρα.

Τέλος ανέφερε πως περιμένει συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Στο ίδιο μήκος κύμματος κινήθηκε και ο Σόιμπλε:

«Αν δεν γίνει βιώσιμο το χρέος, δεν μπορεί να υπάρξει καμία περαιτέρω συζήτηση», επεσήμανε ο κ. Σόιμπλε αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση γιατί στο παρελθόν κινήθηκε λανθασμένα», είπε και πρόσθεσε:
«Kάποιος πρέπει να είναι πιο ειλικρινής με τους Έλληνες πολίτες για την φιλοσοφία του πακέτου διάσωσης. Είναι σημαντικό για να τους βοηθήσει να σταθούν στα πόδια τους», σημείωσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.

 Τα είπαν κατ' ιδίαν Σόιμπλε - Τσακαλώτος πριν το Eurogroup 

Με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφανγκ Σόιμπλε συναντήθηκε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου να εξευρεθεί μια συμβιβαστική λύση ενόψει του Eurogroup.

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θεωρείται ο πλέον σκληρός στις διαπραγματεύσεις, προσήλθε πρώτος στο κτίριο των Βρυξελλών ενώ λίγα λεπτά μετά, περίπου στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος, ακολούθησε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ξεκινήσουν σήμερα συνομιλίες για την αναδιαμόρφωση (reprofiling) του ελληνικού χρέους ώστε να γίνει διαχειρίσιμο το κόστος της μελλοντικής ετήσιας εξυπηρέτησής του για την Ελλάδα, παρά την αντίθεση της Γερμανίας, που θεωρεί ότι δεν χρειάζεται καμία ελάφρυνση, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η χθεσινή ψήφιση των νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό από την ελληνική βουλή δεν μπορεί από μόνη της να "ξεκλειδώσει" την εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Γερμανία πιστεύει πως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς ελάφρυνση του χρέους, καθώς δεν καλείται να εξυπηρετήσει το χρέος της μέχρι το 2022, οπότε λήγει η περίοδος χάριτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μετά το σημερινό Eurogroup (09/05/2016) ο Τσίπρας θα αποφασίσει για πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα κατά το Bloomberg

Γκάμπριελ: Περαιτέρω λιτότητα στην Ελλάδα θα βλάψει την ανάπτυξη