Οι δηλώσεις Ντράγκι για πιθανή επίσπευση των stress test των ελληνικών τραπεζών πριν την έξοδο της χώρας από το Πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών έχει προκαλέσει μίνι κράχ στο Χρηματιστήριο για δεύτερη συνεχή ημέρα με ισχυρό κύμα πωλήσεων.
Ο πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι σημείωσε κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, για την πιθανή επίσπευση των stress tests των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το έχει ενημερωθεί σχετικά.
Ωστόσο έδειξε θετική πρόθεση ως προς την κάλυψη των αμφιβολιών του ΔΝΤ, που ζητά νέους ελέγχους των τραπεζών και μάλιστα άμεσα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο αρμόδιος Οργανισμός SSM να διεξάγει τους ελέγχους το 2018 σε χρονικό σημείο που θα «εξυπηρετεί» και το ΔΝΤ.
Παράλληλα και το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών έχει προκαλέσει ανησυχία στα ξένα επενδυτικά σχήματα που ξεκίνησαν να πωλούν τραπεζικές μετοχές, εξαιτίας της συμμετοχής του νεοφιλελεύθερου FDP στη νέα γερμανική κυβέρνηση. Ένα κόμμα το οποίο τάσσεται υπέρ του , αντιτίθεται στα σχέδια ρύθμισης - ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, είναι υπέρμαχος της σκληρής λιτότητας και τηρεί επίσης σκληρή στάση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό.
Διεθνείς οίκοι όπως η Morgan Stanley έσπευσαν ήδη να επισημάνουν σε εκθέσεις τους ότι η παρουσία του FDP στην κυβέρνηση θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Ευρωζώνη απ’ ό,τι στη Γερμανία. Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι κερδίζουν έδαφος οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για έλεγχο ποιότητας ενεργητικού στις ελληνικές τράπεζες, που πιθανότατα να οδηγεί και σε τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση.
Οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι
«Οι αποφάσεις της ΕΚΤ και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) λαμβάνονται σε πλήρη ανεξαρτησία. Την επόμενη χρονιά θα περάσουν οι ελληνικές τράπεζες τα τεστ αντοχής και γι' αυτό έχει ενημερωθεί και το ΔΝΤ με σχετική επιστολή του SSM», είπε χαρακτηριστικά ο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Κύρτσου σχετικά με το αίτημα του ΔΝΤ περί ανάγκης αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (Asset Quaity Review).
Πάντως, ο κ. Ντράγκι λέγοντας ότι η ΕΚΤ μπορεί να δείξει ευελιξία όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των stress test των ελληνικών τραπεζών, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προσαρμοστεί ο χρόνος διεξαγωγής των τεστ το 2018, ώστε τα αποτελέσματά τους να είναι διαθέσιμα πριν το τέλος του ελληνικού προγράμματος, θέμα για το οποίο είχε μιλήσει και ο Μπενουά Κερέ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.
«Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα λάβει την απόφαση του με πλήρη ανεξαρτησία .... Και αυτό που σχεδιάζει να κάνει ο SSM την επόμενη χρονιά είναι να κάνει το stress test, πιθανότατα να κάνει ένα εμπροσθοβαρές stress test και βασικά ο SSM έστειλε ένα γράμμα στο ΔΝΤ που αφορά αυτή την αναμενόμενη γραμμή δράσης» ανέφερε ο κ. Ντράγκι.
Σε δεύτερη ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ σχετικά με τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο Μ.Ντράγκι επανέλαβε ότι «το σημείο κλειδί» είναι όταν η ΕΚΤ προχωρήσει στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους.
«Αυτή η αξιολόγηση θα καταστεί δυνατή όταν έχουμε περισσότερες και σαφέστερες πληροφορίες για τα μέτρα που θα λάβει το Eurogroup και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του χρέους. Σε αυτήν θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι εξωτερικοί κίνδυνοι. Τότε θα μπορούσε η ΕΚΤ να συζητήσει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», κατέληξε ο Μ.Ντράγκι.