Νέα άρνηση Σόιμπλε για την Ελλάδα-Απαιτεί απαντήσεις για την "13 σύνταξη" του Τσίπρα

 
Νέα άρνηση Σόιμπλε για την Ελλάδα-Απαιτεί απαντήσεις για την "13 σύνταξη" του Τσίπρα

Ενημερώθηκε: 14/12/16 - 15:41

Και πάλι εναντίον της Ελλάδας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στο "στόχαστρο" του Γερμανού ΥΠΟΙΚ βρέθηκαν οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για τη χορήγηση 13ης σύνταξης, ο οποίος μέσω του εκπροσώπου του εξέφρασε την αντίθεση του στο εγχείρημα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Την εκτίμηση των θεσμών σχετικά με το αν οι εξαγγελίες Τσίπρα για τη χορήγηση της μισής 13ης σύνταξης είναι συμβατές με το ελληνικό πρόγραμμα ζητά το Γερμανικό υπ. Οικονομικών όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως είπε, μάλιστα, η απάντηση που ζητά το Βερολίνο είναι άμεση προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

«Περιμένουμε γρήγορη αποσαφήνιση στο θέμα έτσι ώστε η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος να μην καθυστερήσουν», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters.

Ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε σημείωσε τέλος με νόημα ότι το πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν όλες οι πλευρές τηρούν τις συμφωνίες.

Η κίνηση Σόιμπλε έρχεται στον απόηχο του άρθρου που εξέδωσαν ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν και ο επικεφαλής οικονομολόγος Μορίς Όμπστφελντ, με το οποίο επιρρίπτουν τους ευρωπαίους εταίρους και την Αθήνα την ευθύνη για τυχόν νέα μέτρα λιτότητας.

Στο άρθρο τους, τα δύο στελέχη του Ταμείου ζητούν χαλάρωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 κι έπειτα, από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5%, αλλά και μείωση του αφορολόγητου και της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Τις προτάσεις του ΔΝΤ απέρριψαν διπλωματικά αλλά κατηγορηματικά τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Δεύτερη "ψυχρολουσία"

Είχε προηγηθεί, λίγες ώρες νωρίτερα, η ξεκάθαρη τοποθέτηση του εκπροσώπου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στη Γερμανία, Μίχαελ Στίμπγκεν, ότι δεν προβλέπει συγκλονιστικές επιτυχίες στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για πολιτική λύση, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα της διαπραγμάτευσης.

«Δεν ξέρω με τι ατζέντα έρχεται ο κ. Τσίπρας. Ξέρω όμως ότι η ατζέντα της γερμανικής κυβέρνησης περιλαμβάνει θέματα εξίσου σοβαρά, όπως η επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία με πολλά εμπόδια που θα μπορούσαν να λυθούν σε εθνικό επίπεδο» αναφέρει στη Deutsche Welle. «Και μετά έχουμε την ευκαιρία μετά από 42 χρόνια να δούμε την Κύπρο και πάλι ενωμένη, ο ρόλος της Ελλάδας, όπως και της Τουρκίας, είναι εξαιρετικά σημαντικός. Όσον αφορά πολιτικές αποφάσεις, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μπορούσαν να σημαίνουν ανατροπή των συμφωνιών. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να εκθέσει τις απόψεις του, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup» είπε στη Deutsche Welle ο κ. Στίμπγκεν.

Η απάντηση του Ελληνικού υπουργείου Οικονομικών

Λιτή ήταν η απάντηση από την Ελλάδα. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, τόνιζαν: «Προφανώς όλα τα θέματα/μεταρρυθμίσεις συζητούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Εκπρόσωπος της Μέρκελ κάνει ''πάσα'' τον Τσίπρα στον Σόιμπλε: Βρείτε τα στο Eurogroup!