Μ.Σοκόλοφ: “Κοινές ενέργειες Ρωσίας και Ελλάδας σε όλους τους τομείς της οικονομίας”

 
Μ.Σοκόλοφ: “Κοινές ενέργειες Ρωσίας και Ελλάδας σε όλους τους τομείς της οικονομίας”

Ενημερώθηκε: 13/05/16 - 22:08

Χρειάζονται κοινές ενέργειες Ρωσίας και Ελλάδας, σε όλους τους τομείς της οικονομίας για να διορθωθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των αμοιβαίων κυρώσεων, επισήμανε ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας Μαξίμ Σόκολοφ, στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Μαξίμ Σόκολοφ είπε ότι η Ρωσία συμφωνεί με την Ελλάδα πως πρέπει να καταργηθούν οι κυρώσεις, αλλά εξέφρασε τη λύπη του γιατί δεν μπορεί η χώρα του να τις καταργήσει μόνο για ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα. Η κυβέρνηση της Ρωσίας είναι υπέρ της έναρξης διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσβλέπει στη βοήθεια της Ελλάδας σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι αμοιβαίες κυρώσεις είναι "ράβδος με δύο άκρες" κι έπληξαν τις οικονομίες χωρών της Ε.Ε. και της Ρωσίας, τόνισε. Ιδιαίτερα για τις οικονομικές σχέσεις Ρωσίας - Ελλάδας είπε ότι η αξία των διμερών εμπορικών συναλλαγών μειώθηκε κατά 40% το 2014 και επιπλέον κατά 34% το 2015 με αποτέλεσμα να φτάσουν στο ποσό των 2,77 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο όγκος των διμερών συναλλαγών το 2015 αυξήθηκε κατά 13,2%. Οι άμεσες ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα το πρώτο 9μηνο του 2015 ήταν ύψους 653 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αμοιβαίες κυρώσεις δεν εμπόδισαν τη συνεργασία της Ρωσίας με χώρες της Ε.Ε. στον τομέα της Εκπαίδευσης, σημείωσε. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ελληνικές επιχειρήσεις θα δραστηριοποιηθούν στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που δημιουργούνται στη Ρωσία και σε ότι αφορά την ανάπτυξη των οικονομικών διμερών σχέσεων τόνισε πως πρέπει να δοθεί έμφαση σε νέες επενδυτικές ευκαιρίες στον αγροτοβιομηχανικό τομέα, την κτηνοτροφία, τις ιχθυοκαλλιέργειες. Στις 11 Οκτωβρίου θα γίνει στην Μόσχα έκθεση αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων με τίτλο "Χρυσό Φθινόπωρο".

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ενδιαφέρον ρωσικών εταιριών για συμμετοχή στα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας παρατήρησε πως η Ελλάδα είναι ίσως ο πιο παλιός φίλος της Ρωσίας, επειδή οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν πολύ βαθιές ρίζες και κρατάνε πάνω από χίλια χρόνια.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας χαιρέτισε την παρουσία του Μαξίμ Σόκολοφ και είπε ότι η επόμενη Σύνοδος της Μικτής Διϋπουργικής Επιτροπής Ρωσίας - Ελλάδας θα γίνει στη Θεσσαλονίκη του χρόνου τον Σεπτέμβριο.

Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Περικλής Μήτκας είπε ότι το ΑΠΘ έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με 16 Πανεπιστήμια της Ρωσίας. Σε διάστημα 22 ετών έχει δώσει 750 υποτροφίες για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και 75 διδακτορικά. Γίνονται μαθήματα ρωσικής γλώσσας εδώ και 6 χρόνια, υπάρχει κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα με το Τμήμα Δασολογίας και την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η δημιουργία έδρας Ρωσικών Σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.

Την ομιλία του υπουργού Μεταφορών της Ρωσίας παρακολούθησαν οι βουλευτές Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης (ΣΥΡΙΖΑ) και Θεόδωρος Καράογλου (Ν.Δ.)