Οι καθυστερήσεις στο «κλείσιμο» της συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών και στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, απειλούν με μία νέα κρίση ρευστότητας την ελληνική οικονομία, θέτοντας στην ουσία σε μεγαλύτερο κίνδυνο την πραγματική οικονομία, τις τράπεζες και βέβαια την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Δημοσίου. Ο οίκος αξιολόγησης Moody's χαρακτηρίζει ως «πιστωτικά αρνητική» την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Ο οίκος εκτιμά ακόμα ότι οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης-δανειστών μπορεί να διαρκέσουν έως τον Ιούλιο. Η καθυστέρηση, σημειώνει, εκτός από απειλή για μία νέα κρίση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, είναι αποτρεπτική και για την όποια συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους.
Ο Moody's υπολογίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται συνολικά 7,5 δισ. ευρώ για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της προς ΕΚΤ (5 δισ. ευρώ) και ΔΝΤ (2,5 δισ.) τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Ο οίκος δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σημειώνοντας ότι η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2017 εκτιμούν την ίδια ώρα οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν.
Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη και η προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας εξαρτάται από την έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και από τη θετική αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Σχετικά θέματα:
Μοσκοβισί: Εφικτή και αναγκαία η επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα
Κομισιόν: Πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% το 2015 η Ελλάδα – Ύφεση και το 2016
«Παζάρεμα» για τον κόφτη δαπανών
Προετοιμασία για Eurogroup, διαπραγμάτευση και αξιολόγηση
«Παζάρεμα» για τον κόφτη δαπανών
Eurogroup: Χαμηλά ο πήχης για συμφωνία στις 9 Μαϊου
Η «μεγάλη» εβδομάδα της διαπραγμάτευσης - Κρίνονται τα «προληπτικά» μέτρα