«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται «κούρεμα» χρέους, πρέπει να κοιτάξουμε τα επιτόκια και τις ωριμάνσεις των δανείων», εκτίμησε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνάντησή της με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Είναι πάντως εμφανές ότι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν είναι έτοιμη να παρουσιάσει στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα περιέχει και χρηματοδότηση,γι αυτό και επανέλαβε τη θέση πως το ΔΝΤ δεν μπορεί να παραβιάσει το καταστατικό του και να προχωρήσει σε μια ειδική συμφωνία για την Ελλάδα.
Στην ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ-Λαγκάρντ, βρέθηκαν, επίσης, επίκαιρα θέματα της γερμανικής προεδρίας, στην ομάδα των G20.
Σε συνέντευξή της στο ARD η Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε ότι "είμαστε πολύ πιο σίγουροι μετά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα".
Η κ. Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι οι δυο προϋποθέσεις για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και η αναδιάρθρωση του χρέους.
"Οι συνθήκες όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις δείχνουν καλές", πρόσθεσε.
Σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, είπε ότι έχει ήδη συζητηθεί επί της αρχής μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών.
"Δεν χρειαζόμαστε κούρεμα, αλλά μείωση των επιτοκίων", τόνισε
"Η Ελλάδα έχει υποστεί υπερβολική λιτότητα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Χρειάζεται πολλή δουλειά προτού μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα στο συμβούλιο του ΔΝΤ", κατέληξε.
Το "μαχαίρι" Σόιμπλε
Νέες «φωτιές» σε κυβέρνηση και διαπραγμάτευση βάζει η τοποθέτηση της εκπροσώπου Τύπου του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με το συνταξιοδοτικό, για το οποίο κατά το πρόσφατο Eurogroup η κυβέρνηση συμφώνησε να νομοθετήσει μεταρρυθμίσεις μετά το 2018.
Tο Βερολίνο ζητάει από την Αθήνα εδώ και τώρα να υλοποιήσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η οποία ανήκει όπως επισήμανε στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος.
Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση για το πότε θα αποφασιστεί και θα υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση, η Γερμανίδα εκπρόσωπος απάντησε: «Το συνταξιοδοτικό είναι μία από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνεται στο τρέχον πρόγραμμα, άρα πρέπει να εκπληρωθεί στο τρέχον πρόγραμμα».
Παράλληλα, η ίδια εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θα επιμείνει στις αξιώσεις της για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5%, ενώ εμμένει στη θέση ότι το ΔΝΤ πρέπει να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σε περίπτωση πάντως που η Γερμανία επιμείνει σε νέο μαχαίρι των συντάξεων, αυτό σημαίνει πως η Αθήνα θα κληθεί να νομοθετήσει και να ψηφίσει νέα μέτρα και όχι «προληπτικά» μετά το 2018, ενώ σε μια τέτοια εξέλιξη δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν και τα αντίμετρα.
Σχετικά Θέματα:
Μέρκελ – Λαγκάρντ: Αποφασίζουν για την Ελλάδα
Σήμερα οι ξεχωριστές συναντήσεις Μέρκελ με Λαγκάρντ και Γιούνκερ με θέμα την Ελλάδα
Γερμανία: Τα βρίσκουν Μέρκελ - Λαγκάρντ για την Ελλάδα;