Κόντρα Σόιμπλε με Λαγκάρντ: Η Ελλάδα πιο ρεαλιστική από το ΔΝΤ

 
Πρωτοφανή επίθεση κατά του ΔΝΤ εξαπέλυσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε : Πιο ρεαλιστικές οι προβλέψεις της Αθήνας από του ΔΝΤ- Αιχμές και κατά του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν- Ολόκληρος ο διάλογος

Ενημερώθηκε: 21/04/17 - 00:18

ΔΝΤ: Το “ρήγμα” στον τρόπο σκέψης για την Ελλάδα, μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αποκάλυψε ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς.

Αφού εξέφρασε αισιοδοξία για το ξεπέρασμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης, τόνισε:

“Ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα”.

Επικρατεί η αίσθηση ότι η αναφορά του σε οικονομολόγους αφορά τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν, με τον οποίο στο παρελθόν διατηρούσε στενές προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις.

Η επιμονή του κ. Τόμσεν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους “τραυμάτισε” τις σχέσεις τους, δήλωσαν ενημερωμένες πηγές. Ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε και στην πρωθυπουργία του Αντώνη Σαμαρά: “Και πριν η κυβέρνηση του Σαμαρά αναγκασθεί να πάει σε εκλογές γιατί δεν είχε την πλειοψηφία για να επιλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ελλάδα είχε πρόσβαση στις αγορές”.

Διαβάστε τον διάλογο του Τζιν Λίπσκι-πρώην στέλεχος του ΔΝΤ- με τον Σόιμπλε:


– Είστε αισιόδοξος ότι θα φτάσετε σε συμφωνία με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα;

Ναι. Ναι, είμαι.

– Για την λύση του ελληνικού προβλήματος, τελικά; …

(γέλια) Τώρα πιστεύω ότι το πρόγραμμα που έχουμε λειτουργεί. Kαι αν ήταν εδώ ο κ. Τσακαλώτος θα σας έλεγε ότι οι συζητήσεις για τις οιικονομικές προβλέψεις και τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους -όπως ξέρετε οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν πιο απαισιόδοξες από εκείνες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα.

Πιστεύω ότι το πρόγραμμα είναι ΟΚ, νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Και πριν η κυβέρνηση του Σαμαρά αναγκασθεί να πάει σε εκλογές γιατί δεν είχε την πλειοψηφία για να επιλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ελλάδα είχε πρόσβαση στις αγορές. Και μετά λόγω των εκλογών και όλων όσων συνέβησαν η τεράστια ζημιά (δεν τα κατάφερε). Είναι πιθανό αν κάνουν το 50% περίπου όσων υποσχέθηκαν.

– Ας το ελπίσουμε.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι είναι πιθανό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) να μετατραπεί στο ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο βραχυπρόθεσμα. Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, ο Σόιμπλε είπε επίσης ότι τα όποια νέα προγράμματα στήριξης κρατών μελών της ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού και μόνο υπό ευρωπαϊκή αιγίδα.

Πηγή: mignatiou.com