Τώρα που έχει καταλαγιάσει η σκόνη το deal μεταξύ Eurobank και Grivalia έγινε για ένα σκοπό - Το Fairfax να κερδίσει, η Eurobank να κάνει αύξηση κεφαλαίου σε είδος, η διοίκηση της Grivalia να κερδίσει και όλοι οι άλλοι....είναι ερωτηματικό
Πως αποτιμάται το deal μεταξύ της Eurobank και της Grivalia;
Στην αρχή το είδαμε με πολύ θετική ματιά αλλά στην πορεία βλέπουμε ότι υπάρχουν αρκετά θέματα προς...προβληματισμό.
Με σχέση ανταλλαγής 15,8 μετοχές της Eurobank προς 1 μετοχή της Grivalia και με διανομή μερίσματος 40,5 εκατ ευρώ, με την αύξηση κεφαλαίου σε είδος 900 εκατ και με την εκτίναξη του ποσοστού του Fairfax στο 32,93% από 18,23% εξάγονται ορισμένα συμπεράσματα.
Ένα στοιχείο που πρέπει να αναλυθεί είναι ότι με τα 900 εκατ κεφάλαια η Eurobank θα πουλήσει προβληματικά δάνεια 7 δισεκ. θα εκδώσει 3 τύπων ομολόγων senior, mezzanine και junior τα οποία αρχικώς θα διακρατήσει η τράπεζα.
Θα συσταθεί και holding και Νέα Eurobank στην οποία θα ενταχθούν τα προβληματικά δάνεια.
Το βασικό ερώτημα είναι το senior bond έχει μια αξία...το mezzanine και το junior που αποτελούν μέτρια έως μηδενικής αξίας τραπεζικά ομόλογα θα τα φορτωθεί η τράπεζα.
Τι θα κερδίσει ο επενδυτής ή επενδυτές που θα αγοράσουν τα προβληματικά δάνεια μέσω του SPV;
Η Eurobank αναφέρει ότι είναι ένα καλό deal που αλλάζει τα δεδομένα αλλά στην πράξη μόνο τα δεδομένα του Fairfax προς το καλύτερο αλλάζει.
Το επιχείρημα της Eurobank ότι βελτιώνει τα κεφάλαια της για να μπορέσει να ξεφορτωθεί εμπροσθοβαρώς 7 δισεκ. προβληματικά δάνεια ναι είναι καλή εξέλιξη για την Eurobank.
Όπως καλή εξέλιξη είναι ότι η ζημία από την πώληση θα επιβαρύνει το SPV που θα δημιουργηθεί για να ενταχθούν τα 7 δισεκ....και έτσι δεν θα ενεργοποιηθεί ο νόμος για την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC αλλά και πάλι...το Fairfax κερδίζει γιατί δεν θα υποστεί dilution.
Βέβαια το επιχείρημα ότι το Fairfax αποφάσισε την απορρόφηση για να στηρίξει περισσότερο την τράπεζα είναι αληθές και σίγουρα δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί, θα μπορούσε να μην δεχθεί την συγχώνευση.
1)Η Eurobank χρειάστηκε τελικώς να κάνει αύξηση κεφαλαίου σε είδος όπως επέμενε το bankingnews.
Με την απορρόφηση της Grivalia ουσιαστικά η Eurobank ενισχύει τα κεφάλαια της κατά 900 εκατ ευρώ.
Αυτά τα 900 εκατ ευρώ δεν θα στηρίξουν την ανάπτυξη αλλά θα καούν, θα χαθούν με στόχο την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων.
Οπότε τα 900 εκατ δεν θα πρέπει να προστίθενται στα ίδια κεφάλαια επί της ουσίας γιατί θα καούν...
2) Ο μεγάλος κερδισμένος από αυτό το deal είναι το Fairfax γιατί η συγκυρία αποτιμήσεων ευνόησε τον μέτοχο που κατείχε το 51,43% στην Grivalia και το 18,23% της Eurobank.
Το Fairfax περίμενε να υποχωρήσει η Eurobank στο χρηματιστήριο και όταν διαμορφώθηκε η κατάλληλη σχέση (Eurobank 1 δισ αξία στο χρηματιστήριο με Grivalia 730 εκατ ευρώ) αποφασίστηκε η συγχώνευση δια απορροφήσεως.
Εάν θέλουμε να δούμε ψυχρά τα γεγονότα το deal ευνόησε μόνο το Fairfax... αυτή είναι η αλήθεια.
Πλέον λόγω της σχέσης ανταλλαγής 15,8 μετοχές Eurobank προς 1 Grivalia και λόγω των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων μόνο το Fairfax εξέρχεται κερδισμένο και μάλιστα πολύπλευρα.
Η σχέση ανταλλαγής δίνει ένα premium 9% στους μετόχους της Grivalia από αρχικό στόχο 20%.
Ωστόσο οι μέτοχοι μειοψηφίας της Grivalia έχασαν.
Το deal είχε ένα μεγάλο κερδισμένο το καναδικό Fairfax, π.χ. οι μέτοχοι της Grivalia - πλην Fairfax - δεν κερδίζουν όπως δεν κερδίζουν επί της ουσίας ούτε οι μέτοχοι της Eurobank.
Το μόνο που κερδίζουν οι μέτοχοι της Eurobank είναι προσδοκίες ότι μπορεί η κατάσταση να βελτιωθεί.
3)Οι μέτοχοι της Eurobank πλην του Fairfax και οι μέτοχοι της Grivalia πέραν της αντίδρασης της μετοχής στο γεγονός…κερδίζουν μακροπρόθεσμα αλλά όχι άμεσα και απτά όπως το Fairfax.
Είναι προφανές ότι το Fairfax κέρδισε πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε άλλο μέτοχο.
Θα υπάρξει υπερπληθωρισμός μετοχών συνολικά η τράπεζα θα διαθέτει 3,75 δισεκ. μετοχές από 2,14 δισεκ. μετοχές και ο δείκτης P/BV θα αυξηθεί οριακά καθώς τα 900 εκατ θα καούν για την εξυγίανση της τράπεζας εντός του 2019.
Με όρους αποτίμησης λοιπόν το deal είναι μέτριο.
4)Η Eurobank κέρδισε συγκυριακά αύξηση κεφαλαίων αλλά πρακτικά τα νέα 900 εκατ που θα προστεθούν στα ίδια κεφάλαια θα δαπανηθούν για την εξυγίανση εντός του 2019.
Δηλαδή τα 900 εκατ το 2019 δεν θα υπάρχουν γιατί θα έχουν δαπανηθεί.
Η Eurobank άπαξ και θα ακολουθήσει εμπροσθοβαρώς πλάνο εξυγίανσης κατατάσσεται στους κερδισμένους γιατί απλά βρήκε 900 εκατ κεφάλαια τα οποία και θα δαπανήσει για την εξυγίανση της.
Η εμπροσθοβαρής εξυγίανση είναι θετική εξέλιξη μεν αλλά επί της ουσίας δεν έχουν αλλάξει πολλά στις αποτιμήσεις της Eurobank μάλλον επιδεινώθηκαν οριακά οι δείκτες ενώ μόνο αύξηση του P/E μπορεί να υπάρξει.
5)Καλή κίνηση μπορεί να θεωρηθεί η holding και το SPV στο οποίο θα υπαχθούν 7 δισεκ. προβληματικά δάνεια αν και στόχος για το 2019 είναι να μειωθούν κατά 11 δισεκ. τα προβληματικά δάνεια.
Στο πλαίσιο αυτό θετική είναι η κίνηση να μεταφερθεί η επίπτωση του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης στο SPV και όχι στην τράπεζα έτσι δεν θα υποστούν dilution οι μέτοχοι της Eurobank.
Ως γνωστό ο νόμος για την αναβαλλόμενη φορολογία DTA και αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC ενεργοποιείται υπέρ του δημοσίου όταν η τράπεζα μια χρήση εμφανίσει ζημίες.
Οπότε η εξέλιξη με το DTC είναι καλή για την Eurobank...που πάλι ευνοεί το Fairfax ως βασικός στρατηγικής επενδυτής με 32,93% δεν θα θέλει στο μέλλον αραίωση.
6)Παρατηρείται ότι νέα εταιρία Grivalia Management Company θα συσταθεί από παλαιά στελέχη της Grivalia με ποσοστό 70%.
Η κίνηση αυτή έρχεται να αποδείξει ότι το όλο σχέδιο έχει πολλά λογιστικά χαρακτηριστικά και δεν αναφέρουμε τρικ.
Δεν μπορεί να απορροφάται η Grivalia και αμέσως να συστήνεται νέα εταιρία διαχείρισης ακινήτων.
Να σημειωθεί ότι το κόστος αμοιβών στα 12 εκατ είναι υψηλό που θα πληρώνει η Eurobank στην νέα Grivalia Management Company
Είναι προφανές το σχέδιο και εξόφθαλμο.
Η Eurobank απορροφά την Grivalia για να ενισχύσει τα κεφάλαια της και στο μέλλον θα την ξαναπουλήσει.
Η νέα Grivalia Management Company στέλνει λάθος μήνυμα.
7)Το χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης είναι στις 8 Απριλίου 2019 να εγκριθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις της Eurobank και Grivalia.
www.bankingnews.gr