Δύο χρόνια με capital controls-Τι χάσαμε

 
Δύο χρόνια με capital controls-Τι χάσαμε

Ενημερώθηκε: 23/06/17 - 09:41

Ήταν 28 Ιουνίου 2015, όταν οι Έλληνες πολίτες και η οικονομία έπεφταν «όμηροι» των capital controls , και μέχρι στιγμής οι μόνες ελπίδες για άρση παραμένουν στα λόγια.

κυβέρνηση

Η στην αρχή απέφευγε να χρησιμοποιήσει αυτό τον όρο, όπως είχε κάνει και με τις «μετονομασίες» των Μνημονίων και της Τρόικα, αλλά η αλήθεια έδειξε το σκληρό της πρόσωπο από τις πρώτες κιόλας μέρες.

οικονομία

Ουρές πολιτών στα ΑΤΜ των τραπεζών με την οικονομία στην χώρα να «παγώνει» κυριολεκτικά καθώς όλοι βρίσκονταν στον αέρα. Η κατάσταση ελάχιστα βελτιώθηκε και η ελληνική παραμένει σε τέλμα, με τον λογαριασμό να είναι βαρύς για τους πολίτες.

Το χρονικό

τράπεζες

Μετά από ένα εξάμηνο ακραίας αβεβαιότητας στη διάρκεια του οποίου οι καταθέτες απέσυραν από τις 40 δισ. ευρώ τα capital controls επιβλήθηκαν σε λιγότερες από 48 ώρες μετά από το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα για την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Λίγους μήνες μετά το τραπεζικό σύστημα χρειάστηκε νέα ανακεφαλαιοποίηση με δάνειο που (φορτώθηκε στο χρέος) ύψους 6 δισ. ευρώ.

Το αρχικό όριο ανάληψης ήταν 60 ευρώ ημερησίως (ή 420 ευρώ την εβδομάδα) με τους πολίτες να αντιδρούν σπασμωδικά και να σχηματίζουν ουρές στα ΑΤΜ που έκαναν τον γύρο του κόσμου. Η εμπιστοσύνη χάθηκε και 2 χρόνια μετά συνεχίζει να αγνοείται, με τα capital controls να παραμένουν.

Υπάρχει ελπίδα;

πρόσφατη

Τα τελευταία 2 χρόνια έχουν υπάρξει κατά καιρούς δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης πως θα γίνει η άρση του ελέγχου κεφαλαίων, με πιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Πρώτος προανήγγειλε την άρση των capital controls ο τότε υπουργός Οικονομίας κύριος Γιώργος Σταθάκης ο οποίος, τον Ιούλιο του 2015, παρέπεμπε στον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωνε και πάλι φέτος τον Μάιο ότι τα capital controls θα αρθούν ως το τέλος του έτους, επικαλούμενος όμως και το QE το οποίο τελικώς όμως δεν ήρθε.

Ανυπολόγιστες οι ζημιές

Το σοκ για την οικονομία και η έλλειψη ρευστότητας, είχαν ως αποτέλεσμα την ανακοπή των θετικών ρυθμών ανάπτυξης που είχαν ήδη φανεί για κάποια τρίμηνα. Ενώ η Κομισιόν ανέμενε ανάπτυξη 2,9% το 2015 και στο 3,7% το 2016 το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015 και το κλείσιμο των τραπεζών διαμόρφωσαν ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό: ύφεση 0,2% το 2015 και στασιμότητα το 2016. Χάθηκε δηλαδή ανάπτυξη 2,9% + 3,7% του ΑΕΠ ή σχεδόν 14 δισ. ευρώ από την πραγματική οικονομία.

Τα δεκάδες χιλιάδες «λουκέτα» επιχειρήσεων, η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η πλήρης απαξίωση των χρηματιστηριακών αξιών και ο διαρκής πια αποκλεισμός από την ποσοτική χαλάρωση (QE) είναι μερικές μόνο από τις παρενέργειες για την οικονομία τους τελευταίους 24 μήνες.

Το πραγματικό κόστος όμως σε χρήμα, σε χρόνο και στις ζωές των Ελλήνων παραμένει ανυπολόγιστο.

Στο άμεσο μέλλον φαίνεται πως θα πρέπει να περιμένουμε μόνο κινήσεις όπως η σταδιακή άρση της απαγόρευσης ανοίγματος λογαριασμών από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και η χαλάρωση των προϋποθέσεων για τη δημιουργία νέου κωδικού πελάτη (customer ID). Αντιθέτως, η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό θα είναι το τελευταίο σκέλος των περιορισμών που θα αρθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

SPD: O Σόιμπλε δεν παραδέχεται δημόσια την ανάγκη περικοπής του ελληνικού χρέους-Στο τέλος θα γίνει!

Mικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 ζητά το ΔΝΤ

ΣΕΒ: Να μην γίνουν τα πλεονάσματα παροχές