Τι θα φάμε σήμερα; Γιατί να μην φτιάξουμε λαγώτο... μοσχαρακάκι κοκκινιστό από τον Άκη Πετρετζίκη.
Συστατικά
1 κιλό μοσχαρίσιο κιλότο ή ποντίκι
ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
5-6 σκ. σκόρδο καθαρισμένο σε σκελίδες
500 γρ. χυμό ντομάτας από φρέκες ντομάτες
μια πρέζα ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι
1/4 κ.γ. κανέλα
1/8 κ.γ. γαρίφαλο
100 γρ. καρύδια
2-3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
μακαρόνια για το σερβίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Παραδοσιακό πιάτο της Αρκαδίας. Έχει πολύ σκόρδο… Μη σας εμποδίσει αυτό στο να το κάνετε. Δοκιμάστε το και πιστέψτε με θα με θυμηθείτε.
Σε ένα ταψάκι απλώνουμε τα καρύδια. Τα ψήνουμε στους 180ο C στον αέρα για 10 λεπτά ή μέχρι να καβουρδιστούν ελαφρά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα κάνουμε σκόνη στο μπλέντερ. Κρατάμε σε ένα μπολ.
Βάζουμε το σκόρδο στο μπλέντερ και το χτυπάμε μέχρι να γίνει τρίμμα αλλά όχι να λιώσει τελείως.
Βάζουμε ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα που την έχουμε κάψει καλά σε υψηλή φωτιά. Προσθέτουμε το κρέας σε κομμάτια (όσο μεγάλα τα θέλουμε) και τα σοτάρουμε καλά από όλες τις μεριές. Αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμα.
Βάζουμε τον χυμό ντομάτας, και τη ζάχαρη και τα σοτάρουμε και αυτά. Προσθέτουμε όσο ζεστό νερό χρειάζεται για να είναι το κρέας μόλις σκεπασμένο και σιγοβράζουμε για όσο χρειαστεί μέχρι να βράσει και να μελώσει.
Προσθέτουμε την κανέλα και το γαρίφαλο. Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές και εξαρτώνται από το γούστο σας.
Κατά τη διάρκεια του βρασμού βάζουμε αλάτι σιγά σιγά και πιπέρι στο τέλος του βρασμού.
Όταν είναι έτοιμο το κρέας και έχει πια βράσει το αφαιρούμε από την κατσαρόλα. Πρέπει να έχει ακόμα αρκετό ζουμάκι στην κατσαρόλα και να μην έχει χυλώσει και μελώσει σαν να το σερβίραμε εκείνη την ώρα.
Ρίχνουμε στη σάλτσα που έχει μείνει στην κατσαρόλα μας το καρύδι και τη φρυγανιά.
Βράζουμε για μερικά λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.