Αβραμόπουλος: Όλες οι χώρες μέλη πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων

 
Αβραμόπουλος: Όλες οι χώρες μέλη πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων

Ενημερώθηκε: 13/08/17 - 14:03

«Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό συντονισμό και ξεκάθαρους κανόνες, ώστε οι πράξεις μας-έστω και άθελά μας- να μην διευκολύνουν τη δράση των εγκληματικών οργανώσεων και των διακινητών», δήλωσε ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.

Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε τη στήριξή του στη στρατηγική του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Μάρκο Μιννίτι, ο οποίος επεξεργάσθηκε έναν κώδικα δράσης, για τις ΜΚΟ που βοηθούν στη διάσωση προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους κατά τον διάπλου της Μεσογείου, από την Λιβύη προς την Ιταλία. «Tις ημέρες αυτές, και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις υπογράφουν τον κώδικα δράσης, και αυτό είναι ένα πολύ θετικό γεγονός», πρόσθεσε.

Σε σχέση με την άρνηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να υιοθετήσουν τον κώδικα αυτό, ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει ότι «σέβεται την ουδετερότητα των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και διάσωση των ανθρώπων ζωών», σημειώνοντας όμως ότι «πρέπει να στηριχθούν οι ιταλικές αρχές κατά τη διεξαγωγή ερευνών και να καταπολεμηθούν οι διακινητές». Εκτιμά, δε, ότι η παρουσία ένοπλων αστυνομικών στα σκάφη των μη κυβερνητικών οργανώσεων «προσφέρει επιπλέον ασφάλεια στους διασωθέντες και στα πληρώματα».

Με αναφορά στη δράση της Ιταλίας και στην αποστολή του ιταλικού πολεμικού ναυτικού σε λιβυκά χωρικά ύδατα, ο επίτροπος υπογραμμίζει: «Η Ιταλία, ως τώρα, ήταν στην πρώτη γραμμή, για τη διάσωση των ανθρωπίνων ζώων και την υποδοχή των μεταναστών. Για το λόγο αυτό, αξίζει τη στήριξη και την αλληλεγγύη όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σχετικά με τη διαδικασία κυρώσεων που κίνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος των χωρών του Βίσεγκραντ, οι οποίες δεν σέβονται τα όσα συμφωνήθηκαν για τις μετεγκαταστάσεις, ο κ. Αβραμόπουλος δηλώνει στην Il Messaggero: «Λυπάμαι για το ό,τι κάποιες χώρες δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν ότι όλες οι χώρες μέλη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και να δείξουν αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, όπως είναι εκείνη του μεταναστευτικού. Δεν μπορούν να αγνοούνται όσα αποφασίσθηκαν μαζί. Για το λόγο αυτό κινήσαμε μια διαδικασία παράβασης της Συνθήκης κατά της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας. Ελπίζω, πραγματικά, οι χώρες αυτές να αναθεωρήσουν τη στάση τους, διαφορετικά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε».

Ερωτηθείς, τέλος, για το αν η συμφωνία που η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε το 2016 με την Τουρκία, με θέμα τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, μπορεί να αποτελέσει βάση για μια ανάλογη συμφωνία με την Λιβύη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι η κατάσταση και η όλη πραγματικότητα στις δυο αυτές χώρες είναι σαφώς διαφορετική, και, επίσης, ότι «οι μεταναστευτικές ροές που περνούν από την Λιβύη και την Τουρκία δεν είναι ίδιες». Υπογράμμισε, δε, ότι «στην Λιβύη πρέπει να στηριχθεί με κάθε μέσο μια σφαιρική πολιτική λύση και να υποστηριχθεί η χώρα στην διαχείριση των ροών».