Οι Τουρκοκύπριοι μπορεί να γιόρτασαν ήδη την δήθεν αντίσταση τους, αλλά οι ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη μνήμη μιας από τις τραγικότερες στιγμές της ιστορίας του νησιού, που αποτέλεσε και τον προάγγελο των όσων σχεδίαζε και υλοποίησε η Τουρκία δέκα χρόνια αργότερα.
Τον Αύγουστο του 1964 τουρκικά αεροπλάνα άρχισαν να βομβαρδίζουν ανηλεώς κατοικημένες περιοχές στην Τηλλυρία χωρίς να διστάσουν να πλήξουν με βόμβες ναπάλμ ακόμα και το νοσοκομείο του Παχύαμμου.
Στόχος των Τούρκων ήταν να ωθήσουν τους τουρκοκύπριους σε ένοπλη σύρραξη με τους ελληνοκύπριους. Η αρχή έγινε με τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1963, όπου οι τουρκοκύπριοι κάτω από τις οδηγίες της Τουρκίας αποσύρθηκαν από τις δομές του νεοσύστατου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή τη πρόταση του Μακαρίου για αλλαγή 13 σημείων του δοτού Συντάγματος της Ζυρίχης.
Με τους βομβαρδισμούς του Αυγούστου του 1964 δημιουργήθηκαν τουρκικοί θύλακες στα χωριά Κόκκινα και Μανσούρα, κάτι που επέτρεπε την μεταφορά στρατιωτικού υλικού και προσωπικού διά θαλάσσης. Ήταν το πρώτο μήνυμα για την εισβολή του 1974.
Ο κίνδυνος για επέκταση του θύλακα ήταν επικείμενος, οι προκλήσεις συνεχείς, και τέθηκε επιτακτικά θέμα ασφάλειας των ελληνοκυπρίων κατοίκων της περιοχής Τηλλυρίας.
Η Εθνική Φρουρά και μαζί της πολλοί εθελοντές, προσπάθησαν να εξουδετερώσουν τον ισχυρό θύλακα Μανσούρας-Κοκκίνων.
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες να αποσοβήσει τον κίνδυνο αυτό, η Τουρκία επενέβη στρατιωτικά, μέσω της πολεμικής της αεροπορίας, και βομβάρδισε ανελέητα ολόκληρη την περιοχή, από τον Ξερό μέχρι τον Πύργο.
Παρά τη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων και των στρατιωτών, περισσότεροι από 50 Ελληνοκύπριοι, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονταν και αρκετοί άμαχοι, βρήκαν τραγικό θάνατο, κτυπημένοι από τις βόμβες ναπάλμ και τα τούρκικα πολυβόλα, ενώ εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διέταξε κατάπαυση του πυρός που έγινε κατορθωτή στις 10 Αυγούστου.
Σαν σήμερα 8 Αυγούστου του 1964 η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε με βόμβες Ναπάλμ την περιοχή Τηλλυρίας στη Κύπρο προς υποστήριξη της ανταρσίας των τουρκοκυπρίων που είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 1963 και είχε οδηγήσει στη μυστική μεταφορά μιας ελληνικής μεραρχίας στη Κύπρο, την οποία απέσυρε αργότερα η χούντα.
Σχετικά Θέματα:
Οργισμένη απάντηση του ΥΠ.ΕΞ. για την επετειακή εκδήλωση βομβαρδισμού στην Τηλλυρία των Κατεχομένων
Συνεχίζει το παραμύθι ο Ακιντζί:Εμείς ήμασταν έτοιμοι για λύση, οι Ελληνοκύπριοι όχι
Όλα τα σχετικά θέματα για το κυπριακό, ΕΔΩ