"Η ασφάλεια της Ευρώπης περνάει από τα Βαλκάνια και συμφωνήσαμε ότι πρέπει με όραμα να αναζωογονήσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με βάση την ξεχασμένη "ατζέντα της Θεσσαλονίκης" της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. το 2003, διότι η προώθηση αυτού του στόχου θα είναι αμοιβαία επωφελής για όλους", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον ομόλογο του της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
"Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σερβία μπορούν να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο, ως παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή", τόνισε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε "ευτυχή συγκυρία" το γεγονός ότι η συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών συνέπεσε με την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την αναγόρευση του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, γιατί, όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί "σημαντικό αρωγό" στην προσπάθεια για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει απολύτως την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, όχι μόνο για τους δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες, αλλά και λόγω της συνεχούς αποδεικνυόμενης βούλησης της Σερβίας να εκπληρώνει όλους τους όρους που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. κατά την προενταξιακή της διαδικασία
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη συνεχούς διαλόγου, συνεργασίας και συντονισμού των προσπαθειών των τριών χωρών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, αλλά και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρονται με κοινό στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.
"Υπάρχουν οι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης, ενίσχυσης του εξτρεμισμού και της αυξανόμενης επιρροής τρίτων χωρών στα Βαλκάνια και δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξεχνάμε τα θεσμικά εργαλεία, να μην προχωράμε με συνεννόηση", είπε ο πρωθυπουργός
Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη σταθεροποίησης των εξελίξεων στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ στη σταθερότητα της οποίας όλοι προσδοκούν και προσβλέπουν. Συμφώνησαν, επίσης, ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος, πράγμα που αποτελεί και προϋπόθεση για την ολόπλευρη στήριξη των τριών χωρών σε ότι αφορά την προοπτικής ένταξης της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
Μπορούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο ως παράγοντες της σταθερότητας
"Έχουμε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, αλλά έχουμε μπροστά μας και ευκαιρίες, στην οικονομία, την ενέργεια, τη διαχείριση των κρίσεων, στα θέματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης. Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σερβία, ως χώρες με ιδιαίτερη βαρύτητα και ιστορία για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, οφείλουμε να συνεργαστούμε και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε πιο στενά την επόμενη περίοδο, διευρύνοντας τη συνεργασία μας και αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, ως βάση για τη συνεργασία μας στην περιοχή και απέναντι σε μισαλλόδοξες λογικές και αλλότριους σχεδιασμούς και εθνικισμούς, που πολύ καλά γνωρίζουμε ότι αποτελούν την πηγή των εντάσεων στα Βαλκάνια", επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε, ακόμα, ότι συζήτησαν για κάποια σημαντικά πρότζεκτ στα οποία θα πρέπει να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον τους για την ενίσχυση της συνεργασίας σε υποδομές, στον τομέα της ενέργειας και τη διασυνδεσιμότητας.
Στον τομέα της ενέργειας συμφώνησαν στην ανάγκη να προχωρήσει ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου από την Αλεξανδρούπολη προς τη Βουλγαρία και να εξεταστεί σοβαρά η επέκταση του και προς τη Σερβία.
Σε ότι αφορά στις υποδομές ανέφερε την πλωτή διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι, μέσω ποταμών, και τη σιδηροδρομική διασύνδεση της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, του Μπουργκάς, της Βάρνας και του Ρούσε.
Αναφερόμενος στα παραπάνω έργα ο κ. Τσίπρας τα χαρακτήρισε "οραματικού χαρακτήρα" παρεμβάσεις σε μια ούτως η άλλως ιστορική διαδρομή ανάμεσα στις τρεις χώρες και τους λαούς τους και σημείωσε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αρχές του 2018 και, ως εκ τούτου, θα αναλάβει και την πρωτοβουλία για τη συνέχεια της τριμερούς συνάντησης.
Μπορίσοφ: “Οι τρεις λαοί μαζί δεν είμαστε τρεις φορές πιο δυνατοί, αλλά δέκα”
Τη στήριξή του στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, σε δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
"Εμείς με τον Αλέξη έχουμε υποσχεθεί πως θα κάνουμε τα μέγιστα ώστε οι φίλοι μας από τη Σερβία να πάνε και να λάβουν τη θέση τους εκεί που τους αξίζει" υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.
"Εμείς δεν θέλουμε να μας πούνε ακριβώς το έτος, αλλά η νέα γενιά και ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ποια είναι η προοπτική για να μπορούν να κάνουν τα μέγιστα μετά οι πολιτικοί. Να κάνουν ό,τι περνάει απ' αυτούς ώστε να εξασφαλίσουν για τους λαούς τους αυτή την ευημερία" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορίσοφ.
Χαρακτήρισε τεράστια τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των χωρών που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αυτών που δεν είναι και υπογράμμισε την ανάγκη "να υπάρχει η προοπτική, να υπάρχει η ελπίδα στον κόσμο για να μην εγκαταλείπουν την περιοχή".
Ο κ. Μπορίσοφ τόνισε ότι ότι "οι τρεις λαοί μαζί (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία) δεν είμαστε τρεις φορές πιο δυνατοί, είμαστε δέκα φορές πιο δυνατοί" καθώς "δημιουργούμε τέτοιες προοπτικές οικονομικές ούτως ώστε και οι άλλοι συνάδελφοι από τα Δυτικά Βαλκάνια θα έχουν το ενδιαφέρον και όφελος να αναπτυχθούν όλα αυτά".
Όπως χαρακτηριστικά είπε, "τώρα που αποχωρεί η Βρετανία έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να την αντικαταστήσουμε με το πιο όμορφο κομμάτι της Ευρώπης (ενν. Δυτικά Βαλκάνια)".
Είκοσι χρόνια μετά τις πολεμικές συγκρούσεις στα Βαλκάνια, "όλα είναι πιο ήσυχα", είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. "Υπάρχουν οι φιλοδοξίες άλλων χωρών να έχουν επιρροή. Δεν έχουμε καμιά αντίρρηση να μας αγαπούν αλλά όχι και να έχουν άμεση επιρροή στα πολιτικά συστήματα εδώ στα Βαλκάνια. Είναι κάτι το οποίο εμένα προσωπικά με στεναχωρεί".
Ωστόσο, όπως σημείωσε, έρχεται λίγο πιο αισιόδοξος από την Τεργέστη "όταν ο καγκελάριος της Γερμανίας, της Αυστρίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι πλάι πλάι και αναλαμβάνουν δέσμευση για τα Δυτικά Βαλκάνια, για τον άξονα βορρά-νότου και τον άξονα 8 για τη Βουλγαρία".
"Όταν έρχονται χρήματα κανείς μετά δεν θέλει να διαλύσει τα έργα υποδομής. Αυτό σημαίνει σταθερότητα" σημείωσε και υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία των έργων υποδομής στη διασύνδεση των χωρών της περιοχής. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από Βουλγαρία προς Βελιγράδι αλλά και Χαλκιδική λέγοντας πως οφείλεται στις καλύτερες διασυνδέσεις. "Ανοίξαμε περισσότερες συνοριακές διαβάσεις, ο κόσμος κινείται, υπάρχει ανταλλαγή τουριστών" σημείωσε.
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη φιλοδοξία, όπως είπε, των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Σερβίας για την ανάπτυξη της σιδηροδρομικής διασύνδεσης και των οδικών αξόνων που συνδέουν τις τρεις χώρες, ενώ έθεσε ως προτεραιότητα και της βουλγαρικής προεδρίας στην ΕΕ (το πρώτο εξάμηνο του 2018) τη "στρατηγική του Δούναβη".
Σχετικά Θέματα: