Ο Ερντογάν απειλεί τις εταιρείες που συνεργάζονται με την Κυπριακή κυβέρνηση - Ο Τσαβούσογλου καταργεί τα θαλάσσια σύνορα

 
Ο Ερντογάν απειλεί τις εταιρείες που συνεργάζονται με την Κυπριακή κυβέρνηση - Ο Τσαβούσογλου καταργεί τα θαλάσσια σύνορα

Ενημερώθηκε: 10/07/17 - 23:22

Κλιμακώνουν τις απειλές οι Τούρκοι για τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες, τη στιγμή που το γεωτρύπανο της γαλλικής Total το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις για εξεύρεση φυσικού αερίου.

Γιλντιρίμ

Ερντογάν, Τσαβούσογλου, με συνεχείς δηλώσεις τους προβάλλουν αξιώσεις και απειλούν. Ταυτόχρονα, έχουμε και μια προσπάθεια κατάργησης των θαλάσσιων ελληνοτουρκικού συνόρων.

Απειλές Ερντογάν

Ταγίπ Ερντογάν

Απειλές κατά των εταιρειών που συνεργάζονται με την Κυπριακή κυβέρνηση για τις εργασίες στην Κυπριακή ΑΟΖ για υδρογονάνθρακες εξαπέλυσε σήμερα Δευτέρα ο πρόεδρος της Τουρκίας , κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο εντάσεων, ενώ ο τούρκος πρωθυπουργός μίλησε για μονομερείς ενέργειες από πλευράς Λευκωσίας.

«Χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο. Κάποιες εταιρείες ενέργειας συμβαδίζουν με τους ελληνοκύπριους που κάνουν ανεύθυνα βήματα για τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Θέλω να υπενθυμίσω πως οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή ανήκουν και στις δυο πλευρές. Για να μην προκύψουν νέες εντάσεις στην περιοχή πρέπει να αποφευχθούν τέτοια βήματα. Και οι εταιρείες για να μην αντιμετωπίσουν και χάσουν τη φιλία μιας Τουρκίας που θα την βρίσκουν απέναντι τους παντού...» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο Μπιναλί Γιντιρίμ ανέφερε «πρέπει να υπενθυμίσω πως οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Κύπρου ανήκουν και στις δυο πλευρές. Εδώ και καιρό συστήνουμε στην ελληνοκυπριακή πλευρά να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τα δικαιώματα της που προκύπτουν ipso facto (αυτοδικαίως) όπως και τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων».

Ο τούρκος πρωθυπουργός πρόσθεσε με νόημα ότι «θα υπάρξει όφελος αν οι ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν ξεκινήσει τις μονομερείς έρευνες και την παρεμπόδιση της ειρήνης».

Σε επιφυαλακή η κυπριακή κυβέρνηση

Οι κυπριακές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό, φοβούμενες τουρκικές προκλήσεις, δεδομένου ότι η πλωτή εξέδρα «West Capella» του ενεργειακού κολοσσού Total, πλέει το πρωί της Δευτέρας νότια της Κρήτης, με προορισμό το Οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου αναμένεται να φθάσει στις τρεις τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Αμέσως θα ξεκινήσει δοκιμές και ως τις 20 Ιουλίου η γαλλική Total, θα προχωρήσει, σε συνεργασία με τον έτερο κολοσσό, την ιταλική ENI, την πρώτη γεώτρηση, στο κοίτασμα «Ονησίφορος» του Οικοπέδου 11.

Το βάθος της γεώτρησης, θα φτάσει στα 3.500 ως 4.000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Κύπρος έχει δεσμεύσει, από τις 29 Ιουνίου με την NAVTEX 24-/17, την περιοχή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται να διαρκέσει η διαδικασία της γεώτρησης.

Ωστόσο, είναι ανήσυχη φοβούμενη νέες τουρκικές προκλήσεις και απειλές, που όμως όπως λένε οι στρατηγικοί αναλυτές, αν γίνουν, θα στρέφονται και κατά των χωρών που εκπροσωπούν οι ενεργειακοί κολοσσοί.

Σε κάθε περίπτωση, η Λευκωσία παραμένει σε επιφυλακή, έχοντας τα μάτια της στραμμένα κυρίως στο τουρκικό πλοίο "Barbaros", που τις τελευταίες ημέρες είναι αγκυροβολημένο στο τουρκικό λιμάνι της Σελεύκειας, σε απόσταση αναπνοής από το βόρειο τμήμα του νησιού.

Η εταιρεία Total αποφάσισε να επανεξετάσει το δυναμικό του Οικοπέδου 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, μετά από την ανακάλυψη, στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ, του μεγάλου κοιτάσματος «Ζορ» το 2015, το οποίο απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από το Οικόπεδο 11, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία για εξεύρεση ανάλογων κοιτασμάτων.

Καταργεί τα θαλάσσια σύνορα ο Τσαβούσογλου

Δεν υπάρχουν καθορισμένα θαλάσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι το ζήτημα της κυριαρχίας κάποιων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο προκύπτει από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν καθορισμένα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Απάντηση που θεωρήκε ήπια και υποχώρηση και του ασκήθηκε και κριτική!

Ψέριμος

Ο βουλευτής του Κόμματος «Εθνικιστική Δράση» (MHP), Φαχρετίν Ογούζ Τορ, έκανε Επερώτηση στην τουρκική βουλή, ρωτώντας τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών γιατί επί 12 χρόνια 18 νησιά στο Αιγαίο βρίσκονται υπό την κατοχή της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ο Τορ ρώτησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, γιατί στο νησί (Κετσί στα τουρκικά), το οποίο ανήκει στην τουρκική επαρχία Μούγλα, έχει υψωθεί σημαία της Ελλάδας, γιατί υπάρχουν και κυκλοφορούν άνετα εκεί Έλληνες στρατιώτες και γιατί έχουν στρέψει τα κανόνια τους εναντίον της περιοχής Τουργκούτ Ρέις (περιοχή στην Αλικαρνασσό).

Απαντώντας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε τα εξής:

«Το γεγονός ότι υπάρχει ζήτημα με το καθεστώς κυριαρχίας μερικών νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες μία ισχύουσα διεθνής συνθήκη που να καθορίζει τα θαλάσσια σύνορα. Όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο προσπαθούμε να τα λύσουμε με την Ελλάδα μέσω του διαλόγου. Η χώρα μας επιθυμεί να λύσει αυτά τα ζητήματα με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο και μέσω διαλόγου που στόχο έχει τη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας μας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της κυβερνώσας παράταξης από τότε που ανέλαβε την εξουσία στην Τουρκία. «Το υπουργείο μας με διάφορες ανακοινώσεις από το 1996 έχει τονίσει ότι όσον αφορά το καθεστώς κάποιων διαφιλονικούμενων γεωγραφικών σχηματισμών, δεν θα αποδεχτούμε τη δημιουργία τετελεσμένων καταστάσεων εκ μέρους της Ελλάδας ή ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας (δημιουργίας τέτοιων τετελεσμένων) ότι δεν πρόκειται να επιφέρει από νομικής άποψης κανένα αποτέλεσμα».
Την απάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικρίνει σήμερα έντονα η αντιπολιτευτική εφημερίδα 'Σοζτζού' επειδή για αυτά τα 18 νησιά, 'που βρίσκονται υπό την κατοχή της Ελλάδας' –όπως αναφέρει χαρακτηριστικά-, ο Τούρκος υπουργός όχι μόνο σιωπά αλλά τα αναφέρει ως 'νησάκια ή βραχονησίδες' ενώ είναι μεγαλύτερα και από τα Πριγκηπόνησα της Κων/λης. Μάλιστα χαρακτηρίζει 'ιστορική γκάφα' την αναφορά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «υπάρχει ζήτημα με μερικά νησάκια και βραχονησίδες».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι πρόσφατα επισκέφτηκε την Ψέριμο ακόμη και ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μαζί με τον αρχηγό του στρατού Ξηράς, Αλκιβιάδη Στεφανή. Επικρίνει επίσης ότι τα νησιά αυτά ενώ θεωρούνται αποστρατικοποιημένα, το περασμένο Πάσχα Έλληνες στρατιώτες σούβλιζαν μέχρι και αρνιά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας 'Σοζτζού'.