Με ένα βίντεο για τον εντοπισμό των ναρκωτικών «γιορτάζει» η Ελληνική Αστυνομία την Διεθνή Ημέρα κατά της χρήσης ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησης.
Με την απόφαση 42/112 της 7ης Δεκεμβρίου 1987, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όρισε την 26η Ιουνίου ως Διεθνή Ημέρα κατά της Χρήσης και της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών ως έκφραση της ανάγκης για την επίτευξη του στόχου μιας διεθνούς κοινωνίας χωρίς την απειλή των ναρκωτικών.
Υποστηριζόμενη κάθε χρόνο από άτομα, κοινότητες και διάφορους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση σχετικά με το μείζον πρόβλημα που αντιπροσωπεύουν οι παράνομες ουσίες στην κοινωνία.
Το θέμα για το 2017 είναι επικεντρωμένο στους νέους και στην πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών: «Ακούστε πρώτα- Ακούγοντας τα παιδιά και τη νεολαία είναι το πρώτο βήμα για να τους βοηθήσετε να γίνουν υγιείς και ασφαλείς», μια πρωτοβουλία η οποία αποτελεί επένδυση στην ευημερία της νεολαίας, των οικογενειών τους και των κοινοτήτων τους.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2007, των Ηνωμένων Εθνών, εκτιμάται ότι περίπου 250 εκατ. άτομα ή περίπου 5% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού, έκαναν χρήση ναρκωτικών τουλάχιστον μία φορά το 2015. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι περίπου 29,5 εκατομμύρια από αυτούς τους χρήστες ναρκωτικών ή το 0,6% του παγκόσμιου πληθυσμού, υποφέρουν από διαταραχές εξαιτίας της χρήσης των ουσιών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι συμβαίνουν ετησίως τουλάχιστον 190.000 απρόσμενοι θάνατοι από τα ναρκωτικά, η πλειονότητα των οποίων οφείλεται στη χρήση οπιοειδών.
Σχεδόν 12 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως λαμβάνουν τη δόση τους χρησιμοποιώντας σύριγγα, εκ των οποίων ένας στους οκτώ (1,6 εκατομμύρια) ζει με τον ιό HIV και περισσότεροι από τους μισούς (6,1 εκατομμύρια) συνεχίζουν τη ζωή τους με ηπατίτιδα C.
Ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στην ηπατίτιδα C μεταξύ των ανθρώπων που κάνουν χρήση ναρκωτικών είναι μεγαλύτερος από ό,τι από άλλες αιτίες θανάτου που σχετίζονται με αυτά: 222.000 θάνατοι από ηπατίτιδα C, 60.000 από HIV.
Ο αριθμός των χρηστών οπιοειδών και των ατόμων που κάνουν κατάχρηση των οπιοειδών με συνταγή εκτιμάται σε περίπου 35,1 εκατομμύρια άτομα (28,3 εκατ.- 42,7 εκατ.), εκ των οποίων περίπου 17,7 εκατομμύρια εκτιμάται ότι έχουν χρησιμοποιήσει οπιούχα (ηρωίνη και όπιο).
Δείτε εδώ το βίντεο της αστυνομίας: