«Κατάφωρα ρατσιστικές και μισαλλόδοξες στους μετανάστες» ήταν οι αναφορές του Έλληνα, τραγουδιστή, Νότη Σφακιανάκη, στην τηλεοπτική εκομπή ΤΕΤ - Α - ΤΕΤ που προβλήθηκε από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου στις 13 Μαρτίου, με παρουσιαστή, τον Τάσο Τρύφωνος, εκτιμά η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
Το ΡΙΚ, όπως αναφέρει η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, επικαλέστηκε ως δικαιολογία για την προβολή της ρατσιστικής ρητορικής το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης και της διακίνησής των ιδεών και της προβολής όλων των απόψεων.
Η Επιτροπή σημειώνει, ωστόσο, πως το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης δεν είναι απεριόριστο, αλλά υπόκειται στους περιορισμούς του σεβασμού των δικαιωμάτων των άλλων, της τήρησης της νομιμότητας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Συγκεριμένα, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας σύμφωνα με ανακοίνωση της, αποφάσισε ότι «η ευθύνη του ΡΙΚ για την παραχώρηση της ευκαιρίας στον κ. Σφακιανάκη να διακηρύξει τις ρατσιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις του μεγιστοποιείται από το γεγονός ότι είχε τη δυνατότητα να μην προβάλει τη ρητορική μίσους. Αυτή η ρητορική μίσους ήταν αντίθετη, όχι μόνο προς τη δημοσιογραφική δεοντολογία, αλλά και ενάντια στον εναρμονιστικό νόμο περί Καταπολέμησης του Ρατσισμού, που προνοεί φυλάκιση πέντε ετών και πρόστιμο 10 χιλιάδων για όσους μεταδίδουν ρατσιστικά μηνύματα. Τα ΜΜΕ, και δη το ΡΙΚ, ως δημόσια ραδιοτηλεόραση, έχουν καθήκον να προστατεύουν ομάδες που είναι ευάλωτες ή επιρρεπείς στην προπαγάνδα μίσους», ενώ κάνει εύφημη μνεία του γεγονότος ότι ο παρουσιαστής, Τάσος Τρύφωνος, «τουλάχιστον προσπάθησε να σταματήσει, πλην ανεπιτυχώς, τη ρατσιστική ρητορική του φιλοξενούμενού του και υπέδειξε ότι οι τηλεπαρουσιαστές οφείλουν σε κάθε περίπτωση να διαχωρίζουν με σθένος και αποφασιστικότητα τη θέση τους από ανάλογες τοποθετήσεις».
Το τηλεοπτικό στιγμιότυπο: