Στον επιχειρηματικό όμιλο του ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη ανήκουν πλέον σχεδόν έξι στις δέκα μετοχές της ιστορικής εταιρείας εμφιάλωσης μεταλλικού νερού "Σουρωτή ΑΕ", με έδρα το ομώνυμο χωριό στην ανατολική Θεσσαλονίκη: η "Belterra", εταιρεία του ομίλου του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, αποκτά πρόσθετο ποσοστό 10,9% των μετοχών της "Σουρωτής", που βρισκόταν στην κυριότητα του δήμου Θέρμης, κατόχου μέχρι πρότινος του 15,9% της ιστορικής εταιρείας (και πλέον μόνο του 5%).
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, επιβεβαίωσε ότι οι εκπρόσωποι της "Belterra", που ήδη κατείχε ποσοστό άνω του 48% στη "Σουρωτή", προσήλθαν το πρωί στη σχετική δημοπρασία στο δημαρχείο της Θέρμης και κατέθεσαν προσφορά για το ποσοστό που πρόσφερε ο δήμος, στην τιμή των 1,05 ευρώ ανά μετοχή. Από την πώληση των μετοχών ο δήμος θα εισπράξει ποσό περίπου 1,8 εκατ. ευρώ, με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις κοινής ωφέλειας -κυρίως έργα αποχέτευσης- στην περιοχή της "Σουρωτής".
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της "Σουρωτής ΑΕ" κατά 4,6 εκατ. ευρώ σε εφαρμογή απόφασης της έκτακτης γενικής της συνέλευσης στις 5/2/2017. Στη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, η πλευρά Σαββίδη αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό της, καθώς το ενδιαφέρον της για την ιστορική εταιρεία είναι εκφρασμένο προ πολλού και σε όλους τους τόνους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε δηλώσεις του ενώπιον ακροατηρίου κατοίκων της Σουρωτής τον περσινό Νοέμβριο, ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης είχε δηλώσει ότι "θέλει πολύ να αγοράσει τη Σουρωτή και να συνδέσει την τύχη του με αυτή την επιχείρηση, η οποία έχει ιστορία εκατό ετών", ενώ είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να επενδύσει στην εταιρεία κεφάλαια ύψους 15 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της. Είχε δε προσθέσει ότι με το σωστό μίγμα ενεργειών μάρκετινγκ η Σουρωτή μπορεί να φτάσει να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις ακόμη και το διεθνές brand της Perrier.
Σε αντίθεση με το ισχυρό και συνεχιζόμενο ενδιαφέρον της Belterra, η Coca Cola HBC, παρότι είχε σπεύσει πρώτη να αποκτήσει πρόσθετο ποσοστό στην εταιρεία, τελικά φάνηκε να ανακρούει πρύμναν: περιορίστηκε στο 18,1% του μετοχικού κεφαλαίου της "Σουρωτής", χωρίς να συμμετάσχει σε καμία από τις δημοπρασίες (του δήμου Θέρμης και του αγροτικού συνεταιρισμού της Σουρωτής), μέσω των οποίων ο ομογενής επιχειρηματίας αύξησε το ποσοστό του και σταδιακά απέκτησε τον έλεγχο περίπου του 60% της επιχείρησης.
Πλέον μένει να φανεί τι θα κάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κάτοχος του 4,65% (η οποία πάντως εμφανίζεται επίσης να διερευνά το ενδεχόμενο πώλησης των μετοχών της), αλλά και οι μικρότεροι μέτοχοι της εταιρείας, όπως ο Σύλλογος "Ορφέας".
Υπενθυμίζεται ότι παρότι δεν λειτουργεί στο 100% της δυναμικότητάς της κι εμφανίζεται ζημιογόνος σε επίπεδο κερδών προ φόρων, η «Σουρωτή» εξακολουθεί να κατέχει κυρίαρχη θέση στον κλάδο του ανθρακούχου μεταλλικού νερού στην ελληνική αγορά, της τάξης του 55%.
Σχετικά Θέματα:
Πάνω από το 35% της «Σουρωτή» πέρασε στον Ιβάν Σαββίδη
Ιβάν Σαββίδης: Ναι, θέλω να αγοράσω τη Σουρωτή