«Θυσίες» της κυβέρνησης στον βωμό της επιστροφής της Τρόικα

 
«Θυσίες» της κυβέρνησης στον βωμό της επιστροφής της Τρόικα

Ενημερώθηκε: 03/04/17 - 08:59

Ο χρόνος μέχρι το επόμενο Eurogroup τελειώνει επικίνδυνα με κυβέρνηση και δανειστές και να έχουν επειδωθεί σε έναν αγώνα επίδειξης δύναμης με φόντο την διαπραγμάτευση. Οι δανειστές επιμένουν για νέα πιο σκληρά μέτρα και ζητούν την δέσμευση της ελληνικής πλευράς για να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να διαρρέει στο εσωτερικό της χώρας την αισιοδοξία πως η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα. Αν ρωτήσεις όμως τους βουλευτές της κυβέρνησης, κανείς ακόμα δεν ξέρει τι μέτρα πρόκειται να έρθουν και να ψηφιστούν...

Το Eurogroup της 7ης Απριλίου στην Μάλτα δείχνει να είναι πλέον στόχος απατηλός καθώς οι δανειστές δεν επιστρέφουν ακόμα Αθήνα, παρά τις... κυβερνητικές πηγές που δήλωναν δεξιά και αριστερά πως Δευτέρα-Τρίτη θα είναι στην πρωτεύουσα. Αν και υπάρχει η άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στα περισσότερα θέματα, τα ενεργειακά και η ΔΕΗ θα παραμείνουν στο επίκεντρο μέχρι το φθινόπωρο.

Η «σφαγή»του φορολογικού

Στις συντάξεις, το παζάρι ακόμα καλά κρατεί, λόγω των πιθανών εκλογών του 2019,αλλά το αφορολόγητο πλέον κατρακυλάει στα «Τάρταρα». Όπως δήλωσε ο κ. Θανάασης Παπαχριστόπουλος στον Real fm, η τεχνική συμφωνία προβλέπει μείωση του αφορολογήτου ορίου από τα 8.636 ευρώ στα 5.600 ευρώ για τον άγαμο και στα 5.900 ευρώ για τους έγγαμους.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έλεγαν πάντως πως «πρέπει να περιμένουμε» να δούμε και αν θα μειωθεί ο αρχικός συντελεστής φορολόγησης, από 22% που είναι σήμερα. Εννοούν δηλαδή πως αν μειωθεί πχ στο 20%, η επιβάρυνση μπορεί να μην είναι τελικά 650 ευρώ το χρόνο, αλλά 600 ευρώ για κάθε φορολογούμενο.

Ποιος φταίει για την αποτυχία της συμφωνίας;

Παράλληλα κύκλοι της κυβέρνησης μετά την Πολιτική Γραμματεία σημείωναν πως οι ευθύνες για την καθυστερήση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας πέφτουν στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε, που απαιτεί νέες μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις.

Η επίσημη φωνή της κυβέρνησης ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετέθεσε τις ευθύνες στο ΔΝΤ σημειώνοντας πως «κάθε φορά που είμαστε κοντά, το ΔΝΤ καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις», από την άλλη όμως «το ΔΝΤ δεν θέλει να τινάξει τη χώρα στον αέρα, θέλει να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση στο όριο».

Ταυτόχρονα καθησύχαζε για το «τσεκούρι» σε συντάξεις και αφορολόγητο λέγοντας πως «από τη στιγμή που τα μέτρα θα παρθούν για το 2019 και το 2020 και έρχονται σαν αντίδωρο για τη ρύθμιση του χρέους, δεν μπορούν να εφαρμοστούν αν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους».

Σε όλα μέσα παράλληλα βρίσκεται και η θεωρία που αναπτυχθήκε ακόμα περισσότερο με την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ να «βλέπει» σχέδια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης με «δράστες» και από το εσωτερικό της χώρας, τα οποία αποβλέπουν, σε συνεργασία με εκπροσώπους των δανειστών, στην κυβερνητική φθορά και τελικά την πτώση της!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυβέρνηση εναντίον Σόιμπλε και... εσωτερικών εχθρών

Πως το κράτος βάζει χέρι στα εισοδήματα των Ελλήνων

Ποιοι θα δουν συντάξεις και μισθούς να εξανεμίζονται