Βαρύς ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι με το κλείσιμο της αξιολόγησης

 
Βαρύς ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι με το κλείσιμο της αξιολόγησης

Ενημερώθηκε: 30/03/17 - 08:44

Βαρύς θα είναι ο λογαριασμός για μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι από το 2019 θα νιώσουν στην τσέπη τους τις συνέπειες της συμφωνίας που όπως όλα δείχνουν θα καταλήξουν Αθήνα και θεσμοί τις επόμενες ημέρες.

αφορολόγητο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για το μεν όλα δείχνουν ότι πέφτει κάτω από τις 6.000 ευρώ μεταξύ των 5.600 και 5.900 ευρώ γεγονός που θα σημάνει νέο φόρο από 20 ως και 680 ευρώ για όλους όσοι έχουν μισθό ή σύνταξη άνω των 400 ή 460 ευρώ το μήνα. Θα πληρώσουν φόρο και οι πλέον φτωχοί από όσους έχουν δηλαδή ένα σταθερό μηνιαίο εισόδημα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης γίνεται προσπάθεια να ελαφρύνει το βάρος με μείωση του χαμηλού συντελεστή της εφορίας από το 22% στο 20%, αλλά στο σημείο αυτό υπάρχουν διαφωνίες από την πλευρά των δανειστών. Παράλληλα, πιθανή μείωση του συντελεστή φορολόγησης ίσως αυξήσει και την μείωση στο αφορολόγητο.

Το τελευταίο εμπόδιο στη διαπραγμάτευση αφορά και πάλι το ασφαλιστικό, καθώς το ΔΝΤ ζήτησε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς το 2019 και όχι το 2020, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Η απαίτηση αυτή έφερε σε δύσκολη θέση την ελληνική πλευρά, που μέχρι πρότινος διεκδικούσε όχι μόνο να ξεκινάει η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις το 2020, αλλά και να γίνει αυτή σταδιακά.

Στο επίπεδο των συντάξεων γίνεται προσπάθεια, δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη αυτό, η προσωπική διαφορά να μειωθεί από το 2019 και μετά, όχι εφάπαξ όπως θέλει το ΔΝΤ, αλλά σε δύο δόσεις.

O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε τη Δευτέρα επιστολή στους θεσμούς αντιπροτείνοντας εναλλακτικές λύσεις όπως η μείωση, και όχι η πλήρης κατάργηση, της προσωπικής διαφοράς το 2019 και την κλιμακωτή μείωση του αφορολογήτου το 2019 και 2020 κάτι που αφήνει ένα κενό 0,3% του ΑΕΠ. Παράλληλα η κυβέρνηση επιχειρεί να προστατέψει τις συντάξεις από 700 ευρώ το μήνα και κάτω από τη μείωση της τάξης του 30% που θα επέλθει για τα ποσά από εκεί και πάνω.

Με την πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς επέρχονται μειώσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις που αρχίζουν από 5% στους συνταξιούχους του ΙΚΑ και 15% του Δημοσίου και φτάνουν έως το 30% σε κάποιους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ.

εργασιακά

Σε ό,τι αφορά τα, ήδη οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί να μην περιληφθεί στην τεχνική συμφωνία (SLA) η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και η θεσμοθέτηση του λοκ άουτ. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουν να μην υπάρξει καμία αλλαγή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί το σημείο αυτό, αλλά επιδιώκει μια ρητή αναφορά ότι θα επανέλθουν μετά τη λήξη του προγράμματος, κάτι που οι θεσμοί απορρίπτουν και δεν δίνουν περιθώρια οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης. Επίσης, η κυβέρνηση δεν διατυπώνει πλέον ενστάσεις στις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και δη στη λήψη απόφασης για απεργία σε πρωτοβάθμιο επίπεδο με πλειοψηφία 50%+1.