Στο EuroWorking Group της ερχόμενης Πέμπτης 30 Μαρτίου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να δώσει πλήρη αναφορά στους δανειστές που φέρεται πλέον να ζητούν και έγγραφες διαβεβαιώσεις για την πώληση της ΔΕΗ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει το EuroWorking Group, για να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα και να κλείσει η τεχνική συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup και να ξεκινήσει εκ νέου το παζάρι για το χρέος. Ακολουθεί η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στις 23 Απριλίου, με το συνολικό πακέτο της συμφωνίας να «κλειδώνει» στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, ώστε τον Ιούνιο να μπει στην ποσοτική χαλάρωση και στο β΄εξάμηνο να εκδώσει νέο ομόλογο.
Τα «αγκάθια» που πληγώνουν την συμφωνία:
- Ενώ ως τώρα δεν υπήρχαν ζητήματα με τους Ευρωπαίους δανειστές, πλέον αυτοί είναι που πιέζουν για πώληση της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση υπολόγιζε να «παρκάρει» την ΔΕΗ στο νέο υπερ-Ταμείο, για να αποφύγει την αποκρατικοποίησή της με όρους που ισχύουν στο ΤΑΙΠΕΔ. Το σχέδιό της για «σπάσιμο» της ΔΕΗ σε θυγατρικές που θα έπαιρναν μέρος της πελατείας της δεν φαίνεται να αρκεί στους δανειστές που ζητούν πιο δραστικές λύσεις. Πλέον πρέπει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και δεσμεύσεις στο EWG στις 30 Μαρτίου.
- Εκτός από τα ζητήματα της τρέχουσας αξιολόγησης, πλέον προστέθηκαν και οι απαιτήσεις για την προνομοθέτηση σκληρών μέτρων για το 2019, με μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου, που θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή.
- Η καθυστέρησηστην ολοκλήρωση της συμφωνίας έφερε αβεβαιότητα και η κατάσταση στην οικονομία επιδεινώθηκε δραματικά, με αποτέλεσμα να απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για επίτευξη των ίδιων ή και χαμηλότερων στόχων. Πλέον, καθίσταται αμφίβολο αν θα επιτευχθεί τελικά ανάπτυξη 2,7% και αν θα επιστρέψει σύντομα η Ελλάδα στις αγορές ομολόγων, που αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για να τελειώσει ομαλά το πρόγραμμα και να μην χρειαστεί και 4ο Μνημόνιο σε ένα χρόνο από τώρα.
- Η άρνηση του ΔΝΤ να δώσει την ανταλλαγή που θέλει η Αθήνα, για ελάφρυνση χρέους και πλεονασμάτων αν η κυβέρνηση υπογράψει τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά. Μετά τις πιέσεις από ΗΠΑ το ΔΝΤπλέον ετοιμάζει αλλαγή της αρχιτεκτονικής των Μνημονίων στις χώρες που ανήκουν σε νομισματική ένωση όπως η Ελλάδα και αυτό μπορεί να σημαίνει πως το Ταμείο θα περιμένει ίσως τον Ιούνιο ή και αργότερα, για να αποφασίσει αν θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα και με ποιους όρους.
- Οι εκλογές στην Ευρώπη που επηρεάζουν τις αποφάσεις για την Ελλάδα. Στην Ολλανδία η βαριά εκλογική ήττα έκανε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να προσπαθεί να αντιδράσει με επιθέσεις, ακολουθεί μια πολύ σκληρή αναμέτρηση στη Γαλλία και άλλη μία μετά, το φθινόπωρο, στη Γερμανία. Ένω οι «φίλοι» της Ελλάδας (Γαλλία, Ιταλία και Αυστρία) κρατούν χαμηλούς τόνους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ