Ρωσία "καρφώνει" Τραμπ: Ο γαμπρός του είχε ραντεβού με την τράπεζα VEB

 
Το επίμαχο ραντεβού με την ρωσική τράπεζα κανονίστηκε κατόπιν προτροπής του Ρώσου πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον

Ενημερώθηκε: 27/03/17 - 23:58

Η Ρωσία επιβεβαιώνει την συνάντηση του γαμπρού και στενού συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, με στελέχη της ρωσικής αναπτυξιακής τράπεζας Vnesheconombank.

Η εν λόγω τράπεζα είχε υποστεί κυρώσεις από την κυβέρνηση Ομπάμα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι «New York Times» αποκάλυψαν ότι ο κ. Κούσνερ βρίσκεται στο «στόχαστρο» της επιτροπής της Γερουσίας που ερευνά τυχόν ύποπτες επαφές της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ με τη Ρωσία, λόγω της συνάντησης αυτή, την οποία είχε τον Δεκέμβριο με τον επικεφαλής της VEB.

Το ραντεβού κανονίστηκε κατόπιν προτροπής του Ρώσου πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, με τον οποίο είχε συναντηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα ο γαμπρός του κ. Τραμπ.

Εκπρόσωπος της VEB δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA Novosti ότι η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο στρατηγικού κύκλου επαφών που είχαν στελέχη της τράπεζας με διάφορους επιχειρηματίες.

Ο εκπρόσωπος δεν απέδωσε τη συνάντηση στο γεγονός ότι ο κ. Κούσνερ προοριζόταν για σύμβουλος του Λευκού Οίκου, στην επιχειρηματική του ιδιότητα, ως επικεφαλής της επιχείρησης ακινήτων που διέθετε η οικογένειά του.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε στους NYT ότι η κυβέρνηση δεν αρνείται τις επαφές με την τράπεζα, αλλά ότι δεν συζητήθηκε κάτι ευαίσθητο ή σημαντικό.

Ο κ. Κούσνερ έχει διαμηνύσει ότι δεν έχει πρόβλημα να απαντήσει στις ερωτήσεις της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας.

Η Ρεμπέκα Γκλόουβερ Γουάτκινς, η εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής Ρίτσαρντ Μπερ, επιβεβαίωσε ότι ο Κούσνερ έχει κληθεί να καταθέσει στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας. Ο γαμπρός του Τραμπ είχε αναλάβει ρόλο συμβούλου κατά την προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα. Θα είναι ο στενότερος συνεργάτης του προέδρου που θα καταθέσει στο πλαίσιο των ερευνών για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Ρωσία στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Τουλάχιστον τέσσερις επιτροπές του Κογκρέσου εξετάζουν τις ενδεχόμενες απόπειρες της Μόσχας να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και τους τυχόν δεσμούς της Ρωσίας με συνεργάτες του Τραμπ. Ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι και η ομοσπονδιακή αστυνομία ερευνά το θέμα αυτό.

Σχετικά Θέματα:

Δημόσια ακρόαση στο Κογκρέσο για τις σχέσεις Τραμπ-Ρωσίας