Βέτο ΔΝΤ σε Εργασιακά και σε άμεση συμφωνία

 
Αδιέξοδο κυβέρνησης- ΔΝΤ για τις εργασιακές σχέσεις- Εκπρόσωπος του Ταμείου απέρριψε όλες τις θέσεις της ελληνικής πλευράς - Προσπάθεια για σύγκλιση έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου

Ενημερώθηκε: 09/03/17 - 18:29

Στην κατηγορηματική άρνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προσέκρουσαν οι προτάσεις της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις. Εκπρόσωπος του Ταμείου απέρριψε όλες τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, «το ΔΝΤ δεν ενδιαφέρεται και δεν ασχολείται με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και δεν ενδιαφέρεται ούτε καν για την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία χαρακτήριζε ως σύννομο με το ευρωπαϊκό δίκαιο τον προ - εγκριτικό ρόλο του Υπουργείου Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις».

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες το ΔΝΤ ζητεί τα εξής:

  • Κατάργηση του προ εγκριτικού ρόλου του Υπ. Εργασίας στη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων
  • Αύξηση του ποσοστού ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 8 – 10%
  • Απορρίπτει κατηγορηματικά την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας
  • Ζητεί θεσμοθέτηση για πρώτη φορά στη χώρα μας του lockout
  • Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82.
    • Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό αποτελεί τμήμα της γενικότερης διαπραγμάτευσης που αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη καθώς οι δανειστές ζητούν περικοπή κατά 1,4 δισ. ευρώ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη.

      Στο θέμα αυτό φαίνεται ότι υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών καθώς το ΔΝΤ ζητεί θεσμοθέτηση μέτρων άμεσης εφαρμογής δηλαδή από το 2018, ενώ οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί στην πρόταση της ελληνικής πλευράς για εφαρμογή αυτών των μέτρων μαζί με τα «αντίμετρα» από το 2019 ή από το 2020 και μετά.

      Μετά το τέλος της σημερινής διαπραγμάτευσης η οποία ήταν και η συντομότερη των τελευταίων πέντε ημερών καθώς διήρκησε 2,5 ώρες, οι επικεφαλής των θεσμών αναχώρησαν από την Αθήνα.

      Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν διαβουλεύσεις μέσω τηλεδιασκέψεων μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση απόψεων έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

      Τζέρι Ράις: Έχουμε πολύ δουλειά ακόμη

      Σημαντικές διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και των λοιπών εμπλεκομένων στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το staff level agreement αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου στην Ουάσιγκτον.

      Κατά παρέκκλιση της κοινής πρακτικής ο Ράις έκανε μια δήλωση για την Ελλάδα και δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις. Η δήλωση που ανέγνωσε ανέφερε τα εξής: «Έχει υπάρξει πρόοδος σε κάποιες σημαντικές περιοχές και την καλωσορίζουμε. Ωστόσο, οι διαφορές παραμένουν σε σημαντικές περιοχές. Δεν θα σχολιάσω σε ποιες. Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για το πότε θα επιτευχτεί συμφωνία. Ακόμη απαιτείται πολύ δουλεία να γίνει».

      Ερωτηθείς για το εάν αναφέρεται στο staff level agreement ή στο συνολικό πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα ο εκπρόσωπος του Ταμείου ξεκαθάρισε πως αναφέρεται στις εν εξελίξει συζητήσεις. Ερωτηθείς για το ελληνικό χρέος και για τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο και πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να μειωθεί τόσο σε όρους εξυπηρέτησης του όσο και συνολικά ως μέγεθος, ο Ράις είπε πως υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επέλθει ελάφρυνση του χρέους και πως το ΔΝΤ δεν ζητά «κούρεμα».

      Σχετικά Θέματα:

      Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

      Τζανακόπουλος: Για πρώτη φορά μετά από μία 8ετία, είμαστε πολύ κοντά σε μία συνολική λύση