Νέα διευκρίνιση - η δεύτερη - του Ν. Ξυδάκη για τις δηλώσεις του περί δραχμής, μα πάλι αφήνει ανοιχτό το θέμα. Και αυτό ενώ οι συζητήσεις με τους θεσμούς στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκονται σε αδιέξοδο. Ετσι εύλογα προκύπτει το ερώτημα αν εκφράζει προσωπικές απόψεις ή βαθύτερες σκέψεις του κυβερνώντος κόμματος.
Αρχικά ο Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί, είπε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση στη Βουλή για το ζήτημα της δραχμής και συμπλήρωσε ότι επί δραχμής η χώρα μεγαλούργησε.
Λίγο αργότερα σε διευκρινιστική του δήλωση, είπε ότι δεν υποστήριξε επιστροφή στη δραχμή αλλά τόνισε ότι «μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού» και συμπλήρωσε ότι «κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η ευρωζώνη σε μερικά χρόνια από τώρα...».
Μετά το σάλο που προκλήθηκε επανήλθε με νέες δηλώσεις του από το περιστύλιο της Βουλής με τις οποίες ουσιαστικά υποστηρίζει την πρωινή του τοποθέτηση. Είπε χαρακτηριστικά, «μπορείς ας πούμε σαν πολιτικός, σαν δημόσιος άνθρωπος, σαν πολίτης, στα δύσκολα να κρύβεσαι και να μη μιλάς, όμως νομίζω ότι κάθε στιγμή πρέπει να έχουμε την παρρησία και να πληρώνουμε το κόστος, να μιλάμε στους συμπολίτες μας ανοιχτά με ειλικρίνεια και να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες του».
Η τρίτη δήλωση του Ν. Ξυδάκη
«Έσπευσαν πολλοί και συνάδελφοι δημοσιογράφοι και συνάδελφοι πολιτικοί να σχολιάσουν μία δήλωση την οποία δεν είχαν ακούσει ακριβώς και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της. Η δήλωση, η οποία έχει αναρτηθεί ολόκληρη στο διαδίκτυο, λέει διαφορετικά πράγματα και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της», είπε σε δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκάλεσαν προηγούμενες δηλώσεις του.
«Το νόημα είναι, αυτό που λέω εδώ και αρκετό καιρό: πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά λόγω της κρίσης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο για το μέλλον. Δεν πρέπει να έχουμε ταμπού, δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την ίδια την πνευματική έρευνα και την πνευματική συζήτηση. Και πρέπει να έχουμε στα μάτια μας μπροστά τις νεότερες γενιές.
Πώς θα πάμε καλύτερα με μικρότερα βάρη με επιτέλους μια στάλα αισιοδοξίας και ελπίδας στο μέλλον. Αυτό είναι κι όλα τα υπόλοιπα, μπορεί να δει ο καθένας ό,τι θέλει, αλλά είναι διαφορετικό και το ύφος και η φόρμα και οι λέξεις και το νόημα», ανέφερε ο κ. Ξυδάκης.
Ερωτηθείς για το εάν εκ των υστέρων και μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν θεωρεί "λάθος" το χρονικό σημείο το οποίο επέλεξε για να κάνει τις επίμαχες δηλώσεις, είπε ότι «μπορείς ας πούμε σαν πολιτικός, σαν δημόσιος άνθρωπος, σαν πολίτης, στα δύσκολα να κρύβεσαι και να μη μιλάς, όμως νομίζω ότι κάθε στιγμή πρέπει να έχουμε την παρρησία και να πληρώνουμε το κόστος, να μιλάμε στους συμπολίτες μας ανοιχτά με ειλικρίνεια και να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες του». «Κάθε στιγμή είναι δύσκολη κι ειδικά αυτή η επταετία. Επτά χρόνια είναι ένα τεράστιο σπιράλ με πόνο για τον ελληνικό λαό. Πρέπει να έχουμε το κουράγιο, να θέτουμε ερωτήματα, να απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών και να σκεφτόμαστε», πρόσθεσε.
Και ακολούθησε η εξής στιχομυθία:
Δημ: Για να κλείσει το θέμα μπορείτε να πείτε πάση θυσία στο ευρώ; Ή επανέρχεστε σε παλαιότερη θέση του κ. Τσίπρα "ότι το νόμισμα δεν είναι ταμπού;"
Ξυδάκης: Πάση θυσία να αποκτήσει όραμα και ελπίδα ο ελληνικός λαός.
Δημ. Με ευρώ;
Ξυδάκης: Με κάθε πρόσφορο μέσο, με κάθε εργαλείο. Τώρα που είμαστε στο ευρώ με το ευρώ.
Δημ: Μα πάλι αφήνετε ανοιχτό το θέμα της δραχμής.
Ξυδάκης: Δεν αφήνω τίποτα ανοιχτό. Ο μοναδικός στόχος των Ελλήνων είναι πώς θα αφήσουν μία χώρα βιώσιμη, έναν τόπο βιώσιμο, μια κοινωνία βιώσιμη για τα παιδιά τους. Αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ. Θα πορευτούμε όπως είμαστε εδώ.
Τώρα πρέπει κλείσουμε την αξιολόγηση με τον πιο πρόσφορο τρόπο για την κοινωνία. Αυτό είναι το βήμα. Οι συζητήσεις μας, οι σκέψεις μας, οι στρατηγικές μας πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζονται. Αυτό μόνο, τίποτε παραπάνω.
Δημ: Σας ασκήθηκαν πιέσεις;
Ξυδάκης: Όχι, όχι, όχι δεν γίνονται τέτοια πράγματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάρτι στα κοινωνικά δίκτυα από την αναγγελία ίδρυσης Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας
Ο ΕΝΦΙΑ φεύγει, ο φόρος περιουσίας έρχεται... από το 2018
Παυλόπουλος: Η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων της ΕΕ
Ν. Ξυδάκης: Να συζητήσουμε στη Βουλή για επιστροφή στη δραχμή