Η βρετανική κυβέρνηση κατηγορείται ότι απέκρυψε αποτυχημένη πυρηνική δοκιμή

 
Η βρετανική  κυβέρνηση κατηγορείται ότι απέκρυψε αποτυχημένη πυρηνική δοκιμή

Ενημερώθηκε: 22/01/17 - 14:36

Η βρετανική κυβέρνηση κατηγορείται ότι αποσιώπησε μια αποτυχημένη δοκιμή ενός πυρηνικού πυραύλου το 2016, που σημειώθηκε λίγες εβδομάδες πριν από μια καθοριστικής σημασίας ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για το μέλλον του πυραυλικού προγράμματος της χώρας.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αρνήθηκε να διευκρινίσει σήμερα, μιλώντας στο BBC, αν γνώριζε αυτό το επεισόδιο όταν, στις 19 Ιουλίου 2016, ζήτησε από τους βουλευτές να ανανεώσουν το πρόγραμμα των πυρηνικών υποβρυχίων Trident της Βρετανίας.

Επικαλούμενη ένα ανώνυμο, υψηλόβαθμο στέλεχος του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, η εφημερίδα Sunday Times ανέφερε ότι ένας βαλλιστικός πύραυλος τύπου Trident II D5, που δεν έφερε πυρηνική κεφαλή, παρουσίασε "σοβαρό πρόβλημα" σε μια δοκιμή που έγινε τον περασμένο Ιούνιο στα ανοιχτά της Φλόριντας. "Το θέμα παραμένει άκρως απόρρητο (...) αλλά ο πύραυλος παρέκκλινε από την πορεία του και κατευθύνθηκε προς τις ΗΠΑ μετά την εκτόξευσή του από το HMS Vengeance, το ένα από τα τέσσερα βρετανικά πυρηνικά υποβρύχια", γράφει η εφημερίδα.

"Η καταστροφική αποτυχία της πρώτης πυρηνικής δοκιμής μας μετά από τέσσερα χρόνια σκόρπισε τον πανικό στα υψηλότερα κυβερνητικά και στρατιωτικά κλιμάκια", υπογραμμίζει η πηγή που μίλησε στην εφημερίδα.

Τελικά, "η Ντάουνινγκ Στριτ αποφάσισε να αποκρύψει" την υπόθεση επειδή η κυβέρνηση γνώριζε ότι η αποκάλυψη της θα ήταν καταστροφική "για την αξιοπιστία των δυνατοτήτων πυρηνικής αποτροπής" της Βρετανίας.

"Είναι ένα καταστροφικό λάθος όταν ένας πύραυλος πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση" σχολίασε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, που επί χρόνια αγωνιζόταν κατά των πυρηνικών όπλων.

Μολονότι ρωτήθηκε τέσσερις φορές από το BBC, η Τερέζα Μέι απέφυγε να απαντήσει αν ήταν σε γνώση της αυτό το επεισόδιο όταν οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ανανέωσης του προγράμματος Trident, που θα στοιχίσει τουλάχιστον 41 δισεκατομμύρια λίρες. "Έχω εμπιστοσύνη στους πυραύλους Trident" είπε μόνο η πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι γίνονταν "τακτικά" δοκιμές.

Σύμφωνα με τους Times, από τις αρχές του αιώνα έχουν γίνει μόνο πέντε δοκιμές πυραύλων Trident από βρετανικά υποβρύχια επειδή η κάθε εκτόξευση στοιχίζει 17 εκατομμύρια λίρες.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε ότι τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκε μια "δοκιμή ρουτίνας" ενός πυραύλου Trident. Το υποβρύχιο "Vengeance και το πλήρωμά του δοκιμάστηκαν με επιτυχία" συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι το υπουργείο έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα πυρηνικής αποτροπής.

Μετά από πεντάωρη συζήτηση, το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε πέρσι το καλοκαίρι υπέρ της αντικατάστασης του συστήματος αποτροπής και της κατασκευής τεσσάρων υποβρυχίων. Ωστόσο περισσότεροι από 100 βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση. Μάλιστα ορισμένοι, του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος και των Εργατικών υποστήριζαν ότι αυτού του είδους τα όπλα δεν είναι πλέον απαραίτητα καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποτροπή της τρομοκρατίας και τα ποσά που θα δαπανηθούν θα μπορούσαν να επενδυθούν κάπου αλλού.

Η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ είναι οι τρεις χώρες του ΝΑΤΟ που διαθέτουν πυρηνικά όπλα.