Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα τα καθαρίσω τα Εξάρχεια

 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα τα καθαρίσω τα Εξάρχεια

Ενημερώθηκε: 11/01/17 - 10:49

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» και τον δημοσιογράφο κ. Αντώνη Σρόιτερ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, έδωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ολόκληρη η συντέξευξη κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:

- Να καλωσορίσω τώρα εδώ στο στούντιο του Alpha τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα. Να πω και Χρόνια Πολλά. Δεν ξέρω αν το λένε αυτό στις επετείους. Είναι η ημέρα που συμπληρώνετε ένα χρόνο στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

- Λέμε σίγουρα Χρόνια Πολλά, λόγω των ημερών. Και Χρόνια Πολλά σε εσάς και στους τηλεθεατές σας.

- Να είστε καλά. Περνάει πολύ γρήγορα ο καιρός κ. Πρόεδρε. Έχετε κάνει ένα λογαριασμό; Έχετε κάνει έναν απολογισμό τι έχετε αφήσει πίσω σας, τι έχετε κάνει αυτό το χρόνο;

- Πράγματι, ο καιρός περνάει πολύ γρήγορα. Θυμάμαι σαν χθες την τελευταία συνέντευξη που είχα δώσει σε εσάς λίγες μέρες πριν από την εκλογή, όταν πολλοί θεωρούσαν ότι ήμουν το outsider για να εκλεγώ Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

- Ήσασταν το outsider είναι αλήθεια.

- Ναι, νομίζω ότι ήμουν.

- Και κάνατε τη μεγάλη έκπληξη.

- Εγώ, βέβαια, πίστευα εξ' αρχής ότι μπορούσα να κερδίσω. Και θεωρώ κ. Σρόιτερ, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό, ότι δεν διέψευσα τις προσδοκίες των πολιτών οι οποίο περίμεναν από μένα, πρωτίστως από τη Νέα Δημοκρατία, να αρθρώσει έναν διαφορετικό πολιτικό λόγο, προτάσσοντας την αλήθεια. Αποκηρύσσοντας τον λαϊκισμό και κάνοντας βέβαια και βαθιές τομές στο Κόμμα. Ανανεώνοντας τις δομές μας, βάζοντας τάξη στα οικονομικά μας και προσελκύοντας πολύ νέο κόσμο, ο οποίος και πάλι είτε προσέρχεται στη Νέα Δημοκρατία για να προσφέρει τις υπηρεσίες του είτε αρχίζει να μας ακούει και πάλι με ενδιαφέρον. Άμα κάνατε μία πρόβλεψη πριν από ένα χρόνο, ότι θα υπήρχε μία τόσο μεγάλη αντιστροφή του πολιτικού κλίματος, μάλλον θα με χαρακτηρίζατε υπερβολικά αισιόδοξο, αλλά σίγουρα πριν από ένα χρόνο πολλοί θεωρούσαν, αδίκως κατά την άποψή μου, τη Νέα Δημοκρατία, τελειωμένο Κόμμα.
Μιλούσαν για την απόλυτη πολιτική επικράτηση του κ. Τσίπρα για μία οκταετία. Τα θυμάστε. Λεγόντουσαν αυτά. Στη συνέχεια, όμως, βλέπετε ότι ο χρόνος αλλάζει τα πράγματα αρκετά γρήγορα, όταν από την άλλη μεριά γίνεται μία συστηματική δουλειά με μεθοδικότητα και προσήλωση στον τελικό στόχο.

- Κύριε Πρόεδρε, ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που εντοπίσατε και προσπαθήσατε να διορθώσετε, αν το έχετε καταφέρει, μέσα στο κόμμα σας; Μέσα στη Νέα Δημοκρατία και τι δεν έχετε καταφέρει να αλλάξετε ακόμη;

- Νομίζω κ. Σρόιτερ το μεγαλύτερο πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας ήταν ότι, ήταν ταυτισμένο Κόμμα με αυτό το οποίο πολλοί πολίτες θα έλεγαν το παλιό κομματικό κατεστημένο.

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα Κόμμα με βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Έχει προσφέρει πολλά. Έχει κάνει όμως και τα λάθη της. Και εμείς έχουμε κάνει μία γενναία αυτοκριτική. Έχουμε αλλάξει πολλά πράγματα στη Νέα Δημοκρατία και αυτή η διαδικασία αλλαγών δεν είναι πάντα μία διαδικασία ανώδυνη. Είναι μία διαδικασία η οποία μερικές φορές δημιουργεί τριβές, δημιουργεί εντάσεις, αλλά θεωρώ ότι το πιο σημαντικό μας επίτευγμα είναι, για να το πω πολύ απλά, ότι δεν λαϊκίσαμε.

Είναι πάρα πολύ εύκολο στη αντιπολίτευση να υποσχεθείς περισσότερα από αυτά τα οποία μπορείς να κάνεις την επόμενη μέρα. Εξάλλου οι πολίτες το γνωρίζουν πολύ καλά. Θυμούνται τον κ. Τσίπρα, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Θεωρώ ότι εάν το έκανα, μπορεί ενδεχομένως βραχυπρόθεσμα να κέρδιζα κάτι, αλλά θα υπονόμευα τη δυνατότητά μου να εφαρμόσω ένα σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση και αυτό νομίζω είναι το πιο σημαντικό σήμερα κοιτάζοντας και λίγο προς το μέλλον. Ποιος διαθέτει ένα πραγματικό σχέδιο; Ο κ. Τσίπρας δεν το διαθέτει. Εμείς το διαθέτουμε.

- Έχω δει διάφορες κινήσεις που κάνετε. Από τη μία κάνετε συνεντεύξεις. Έχετε φτιάξει ένα ολόκληρο επιτελείο που κάνει συνεντεύξεις και συζητάει με νέους ανθρώπους, για να στελεχώσουν αυτοί το Κόμμα.

Από την άλλη κριτική που σας έχει ασκηθεί, είναι ότι για παράδειγμα ορίσατε σκιώδεις Υπουργούς και όλοι είναι παλιά στελέχη του Κόμματος και θέλω να ρωτήσω, πρώτον, αν με αυτούς θα κυβερνήσετε και αν είναι να κυβερνήσετε με αυτούς, γιατί οι συνεντεύξεις και γιατί η αναζήτηση νέων στελεχών;

- Κατ' αρχάς, απορρίπτω την ορολογία σκιώδεις Κυβέρνηση.

- Δική μου.

- Όχι, το λέω γιατί δεν είμαστε ακόμα Κυβέρνηση και προσέχω πάρα πολύ, παρότι έχουμε ένα σημαντικό πλεονέκτημα, να μην επιτρέπω κανένα φαινόμενο αλαζονείας.

Κυβέρνηση θα γίνουμε όταν με το καλό κερδίσουμε εκλογές και μας δώσει ο λαός την πλειοψηφία. Απαντώ λοιπόν ευθέως. Η κατανομή των ρόλων σε αυτό το οποίο εσείς αποκαλείτε σκιώδη Κυβέρνηση, εγώ το αποκαλώ σχήμα Τομεαρχών. Αφορά αποκλειστικά τα κοινοβουλευτικά μας στελέχη και κάνουμε με αυτόν τον τρόπο ένα καλύτερο συντονισμό του κοινοβουλευτικού μας έργου. Η διαδικασία στην οποία αναφερθήκατε, η οποία είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αφορά το άνοιγμα του Κόμματος στην κοινωνία και την προσέλκυση καινούριων στελεχών.

Έχουμε περάσει από δομημένη συνέντευξη παραπάνω από 400 νέους ανθρώπους, οι οποίοι προσήλθαν οικειοθελώς και μας είπαν: «Θέλουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας είτε ενδεχομένως ως υποψήφιοι βουλευτές είτε ως στελέχη τα οποία θέλουμε να προσφέρουμε στο Κόμμα». Και πραγματικά είναι μία διαδικασία εντυπωσιακή και θα σας έλεγα ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική καινοτομία για ένα Κόμμα το οποίο λέει σε κάποιο νέο άνθρωπο ο οποίος δεν έχει πρόσβαση στα συστήματα εξουσίας: «Έλα και θα περάσεις από μια αξιοκρατική διαδικασία αξιολόγησης». Και αν κρίνουμε, κρίνουμε όχι κρίνω ως Αρχηγός, ότι μπορείς να υπηρετήσεις το Κόμμα θα έχεις και τη δυνατότητα να διεκδικήσεις και την εκλογή σου στη Βουλή.

- Με αυτούς τους ανθρώπους θα κυβερνήσετε, κ. Πρόεδρε; Δηλαδή, με ανθρώπους τους οποίους δεν γνωρίζουμε εμείς σήμερα και ίσως είναι γνωστοί και πετυχημένοι στις δικές τους δουλειές, στις δικές τους ιδιότητες; Αν εκλεγείτε βεβαίως, με αυτούς τους ανθρώπους; Ή με ανθρώπους δοκιμασμένους αν θέλετε στα Υπουργεία με ότι κουβαλούν βεβαίως αυτοί;

- Καταρχάς πιστεύω ότι πάντα χρειάζεται ένα μείγμα εμπειρίας και ανανέωσης. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας είναι ότι η επόμενη Κυβέρνησή μου θα συμπεριλαμβάνει και αρκετούς εξωκοινοβουλευτικούς. Υπουργούς, δηλαδή, οι οποίοι θα έρθουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, στελέχη δοκιμασμένα στην αγορά, στον επιστημονικό τομέα, τους οποίους θα πρέπει ξέρετε να τους πείσουμε να έρθουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια.

Δεν έρχεται σήμερα εύκολα ένας άξιος άνθρωπος να προσφέρει στην πολιτική. Και δυστυχώς, μια από τις μεγάλες ζημιές που έχει κάνει ο κ. Τσίπρας είναι ότι απαξίωσε και την έννοια της πολιτικής ανανέωσης. Σήμερα υπάρχει μια γενικότερη εντύπωση και μια γενικότερη καχυποψία και την καταλαβαίνω απόλυτα, ότι όλοι οι πολιτικοί το ίδιο είναι, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, οι πολιτικές επιβάλλονται από τους ξένους. Αυτό πρέπει να το σπάσουμε με κάποιο τρόπο και να δώσουμε ξανά μια ελπίδα. Αλλά επειδή και η έννοια της ελπίδας είναι παρεξηγημένη, μια ελπίδα θα πρέπει να στηρίζεται στην αλήθεια και όχι στο ψέμα. Εμείς, λοιπόν, προτάσσουμε αυτήν την ελπίδα της αλήθειας απέναντι στο ψέμα και στην αναξιοπιστία που το έχουμε πληρώσει μέχρι σήμερα πάρα πολύ ακριβά.

- Κάνει κάτι ο Τραμπ ο οποίος έχει πολλά καλά βεβαίως, αλλά κάνει κάτι το οποίο είναι αξιοσημείωτο. Παίρνει στελέχη από την αγορά, παίρνει διευθύνοντες συμβούλους από επιχειρήσεις, παίρνει προέδρους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και τους κάνει Υπουργούς στη νέα Κυβέρνηση που πρόκειται να γίνει. Θα σκεφτόσασταν κάτι τέτοιο;

- Γιατί όχι; Από τη στιγμή που ορίζουμε με σαφήνεια ότι δεν υπάρχουν συγκρούσεις συμφέροντος, είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό βεβαίως...

- Τον τάδε Πρόεδρο της μεγάλης επιχείρησης για παράδειγμα.

- Γιατί όχι και σας διαβεβαιώνω ότι πολλά από τα στελέχη τα οποία ήδη περνάνε από τις διαδικασίες συνεντεύξεων είναι πρωτίστως στελέχη τα οποία προέρχονται από την ιδιωτική οικονομία. Ξέρετε, πιστεύω ότι για να μπει κάποιος στην πολιτική για να προσφέρει πρέπει να έχει κολλήσει ένσημα. Και πρέπει να έχει κάνει κάποια διαδρομή η οποία να αποδεικνύει ότι είναι γειωμένος στην πραγματική κοινωνία και έχει κάτι να μας δείξει. Δεν θέλω παιδιά του κομματικού σωλήνα στα ψηφοδέλτιά μας.

Άρα, βεβαίως, γιατί όχι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει προσφέρει από μια σημαντική επιχειρηματική θέση να μην προσφέρει τις υπηρεσίες του, αν και το πρώτο ζητούμενο σήμερα είναι το πως θα προσελκύσουμε επενδύσεις. Πως θα απλοποιήσουμε διαδικασίες, πως θα φέρουμε ξένα κεφάλαια στην Ελλάδα. Άνθρωποι από την αγορά θα είναι ευπρόσδεκτοι και στη Νέα Δημοκρατία και γιατί όχι και στην επόμενη Κυβέρνηση.

- Το κρατάω αυτό. Κύριε Πρόεδρε, ζητάτε εκλογές. Και το βασικό ερώτημα βεβαίως είναι αν είστε έτοιμος να κυβερνήσετε και αν έχετε σχέδιο τους ανθρώπους και τον τρόπο να αλλάξετε κάτι σε αυτή τη χώρα.

- Η απάντηση είναι ότι δεν θα ζητούσαμε εκλογές αν δεν ήμασταν απολύτως πεπεισμένοι ότι είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Και όχι μόνο να κυβερνήσουμε για να κυβερνήσουμε, αλλά να κυβερνήσουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα. Φοβάμαι, κ. Σρόιτερ, ότι όσο παραμένει αυτή η Κυβέρνηση τόσο η χώρα βουλιάζει πιο βαθιά σε ένα τέλμα. Δεν καταρρέει, αλλά βουλιάζουμε σε ένα τέλμα αναξιοπιστίας και επικάθεται πάνω στην ελληνική κοινωνία ένα σύννεφο συλλογικής κατάθλιψης. Νομίζω ότι το καταλαβαίνετε και εσείς, όποιος κινείται σήμερα στοιχειωδώς στη χώρα το αντιλαμβάνεται.

Εμείς έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Ποιο είναι το σχέδιο αυτό; Θέλουμε να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις της πραγματικής οικονομίας. Θέλουμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές και είμαστε διατεθειμένοι να μειώσουμε και να εξορθολογήσουμε και ο Κράτος για να εξοικονομήσουμε δαπάνες. Είναι ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, έχει μια σαφέστατη ιδεολογική αφετηρία, αλλά πιστεύω ότι είναι ένα σχέδιο το οποίο το ακούει πια η σιωπηλή πλειοψηφία των πολιτών.

- Βλέποντας το σχέδιό σας όπως το παρουσιάσετε στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον, έχει τρεις άξονες. Διορθώστε με αν κάνω λάθος. Επενδύσεις, μείωση φόρων, συμμάζεμα του Δημόσιου τομέα.

- Και κάτι ακόμα που είναι σημαντικό, πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Διότι πολλές φορές στη συνείδηση του κόσμου η μεταρρύθμιση είναι ταυτισμένη είτε με αυξήσεις φόρων, είτε με μειώσεις συντάξεων. Δεν είναι αυτό η μεταρρύθμιση. Η αξιολόγηση των Δημοσίων υπαλλήλων για να βελτιωθεί η παραγωγικότητά τους είναι μια πραγματική μεταρρύθμιση.

Εχθές είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ, το έκανα χωρίς κάμερες πιο πολύ για δική μου ενημέρωση, τα επείγοντα στον Ευαγγελισμό. Το να εξορθολογήσεις τη διαδικασία, τον τρόπο με τον οποίο τα επείγοντα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας εφημερίας είναι μια μικρή μεταρρύθμιση. Το να φτιάξεις ένα Πρωτοβάθμιο σύστημα Υγείας ώστε να μην καταλήγουν περιττά περιστατικά σε κάθε εφημερία είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση.

Άρα, ας αποσαφηνίσουμε λοιπόν ότι οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες μιλάμε εμείς συνιστούν ένα συνεκτικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, πηγαίνουν πέρα από το Μνημόνιο και πρέπει αυτές τις μεταρρυθμίσεις όχι μόνο να τις υποστηρίξουμε αλλά να πείσουμε και την κοινωνία να τις αγκαλιάσει.

- Να αποσαφηνίσουμε και κάτι άλλο, κ. Πρόεδρε; Λέτε συμμάζεμα του δημοσίου και είπατε και πριν από ένα μήνα περίπου εδώ σε μία συνέντευξη στον Alpha 9.89 ότι το Κράτος έχει ακόμη πολύ λίπος για να κόψουμε. Το πήρε αυτό η Κυβέρνηση και είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει απολύσεις και δεν μας το λέει».

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχετε γίνει συγκεκριμένος ως προς το ποιο είναι το σχέδιό σας για το συμμάζεμα που λέτε, του Δημοσίου, ένα το κρατούμενο και δεύτερον τι σημαίνει υπάρχει λίπος και πρέπει να το κόψουμε.

- Θα σας δώσω δύο παραδείγματα. Οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού για τους φορείς του Υπουργείου Μεταφορών, τους μεγάλους φορείς των αστικών συγκοινωνιών έχουν ξεφύγει κατά 500.000.000 ευρώ. Γιατί; Διότι κανείς δεν ασχολείται να ελέγξει τα εισιτήρια και διότι πιθανώς να έχουν γίνει και μία σειρά από προσλήψεις οι οποίες δεν είναι απαραίτητες. Η Κυβέρνηση σήμερα εξακολουθεί και προσλαμβάνει σωρηδόν κόσμο, εξακολουθεί και εφαρμόζει μία ρουσφετολογική πολιτική την οποία η ίδια καταδίκασε και την εφαρμόζει στον υπερθετικό βαθμό.

Όταν σήμερα μονιμοποιούμε συμβασιούχους ορισμένου χρόνου τι κάνουμε στην ουσία; Προσθέτουμε στο Δημόσιο ένα βάρος το οποίο είναι περιττό. Θέλω να το αποσαφηνίσω αυτό. Εμείς απολύσεις δεν θα κάνουμε αλλά κάποιους...

- Ούτε αυτούς τους ανθρώπους, κ. Πρόεδρε, που προσλαμβάνονται αυτή την ώρα, όπως λέτε...

- Αλλά κάποιος, θέλω να το ξεκαθαρίσω, εάν κάποιος συμβασιούχος μονιμοποιείται με τρόπο παράνομο, και έχουμε περιπτώσεις σήμερα και θα τις αναδείξουμε τις επόμενες μέρες όπου η Κυβέρνηση έρχεται και μονιμοποιεί συμβασιούχους κόντρα σε αποφάσεις του Αρείου Πάγου εκεί, επιτρέψτε μου να είμαι πολύ πιο προσεχτικός στις διατυπώσεις μου. Παράνομες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε.

Όπως, κ. Σρόιτερ, δεν δέχθηκα και όταν ήμουν στο Υπουργείο. Εγώ ξεκίνησα μία μεγάλη μάχη όταν ήμουν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέναντι στις παθογένειες...

- Αντιλαμβάνομαι, κ. Πρόεδρε, και διορθώστε με, ότι εάν γίνετε Κυβέρνηση θα επανεξετάσετε όλες τις μονιμοποιήσεις που κάνει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και αν κριθούν παράνομες αυτοί οι άνθρωποι θα φύγουν από το Δημόσιο.

- Η απάντηση είναι ναι. Αν υπάρχουν παράνομες μονιμοποιήσεις, προφανώς αυτές οι μονιμοποιήσεις δεν θα συνεχίσουν.

- Αυτό ισχύει και για τις προσλήψεις; Τις προσλήψεις στην Υγεία, για παράδειγμα.

- Όχι, σε καμία περίπτωση. Καταρχάς για ποιες προσλήψεις στην Υγεία μιλάμε;

- Για αυτές οι οποίες λέει η Κυβέρνηση ότι έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα.

- Γιατί εγώ δεν τις έχω δει. Επισκέφτηκα χθες μία γενική εφημερία, βρήκα μία τραγική κατάσταση, αλλά βρήκα ανθρώπους, γιατρούς και νοσηλευτές, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με περίσσευμα καρδιάς και με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Για ποιες προσλήψεις ακριβώς, λοιπόν, μιλάμε; Θυμάμαι, κ. Σρόιτερ, ότι είχαμε παραδώσει στην επόμενη Κυβέρνηση προγραμματισμένες και εγκεκριμένες προσλήψεις για 2.000 άτομα, πρωτίστως νοσηλευτές, στην Υγεία.

Έχετε δει την τελευταία προκήρυξη η οποία βγήκε για την Υγεία; Εξακολουθούμε να προσλαμβάνουμε απίθανες ειδικότητες ανθρώπων με υποχρεωτική εκπαίδευση, παντελώς περιττών σήμερα για τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, αντί να προσλαμβάνουμε γιατρούς και νοσηλευτές εκεί που πραγματικά πονάμε. Λοιπόν, αυτή είναι η ρουσφετολογική Κυβέρνηση, αυτό είναι το λίπος για το οποίο μιλάμε και ναι, αυτά θα τα διορθώσουμε. Να μην έχουμε καμία αμφιβολία για αυτό.

- Άρα κρατάω, κύριε Πρόεδρε, για να είμαστε ακριβείς, ότι οι μόνοι που υπάρχει περίπτωση να απολυθούν είναι αυτοί οι οποίοι προσλαμβάνονται, μονιμοποιούνται παράνομα από ένα σημείο και μετά.

- Βεβαίως. Και να σας πω και κάτι; Και το πρώτο πράγμα το οποίο θα κάνουμε είναι ότι θα αλλάξουμε αυτόν τον απαράδεκτο Νόμο ο οποίος στην ουσία επιτρέπει στους Δήμους να μην ασκούν ένδικα μέσα όταν μία πρωτόδικη απόφαση βγαίνει εις βάρος τους. Για να το πω πολύ απλά, δικαιώνεται κάποιος συμβασιούχος σε πρώτο βαθμό, ο Δήμαρχος έχει την υποχρέωση από το νόμο να προσφύγει σε δεύτερο βαθμό. Σήμερα η Κυβέρνηση του επιτρέπει να μην το κάνει. Όλα αυτά για να δημιουργηθεί μία καινούρια φάμπρικα μονιμοποιήσεων από την πίσω πόρτα.

Αυτά κάνει η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, να τα ακούσουν οι πολίτες, να τα καταλάβουν, ώστε να μπορούμε και εμείς να δικαιολογούμε γιατί λέμε ότι χτίζεται σήμερα με πολύ μεθοδικό τρόπο ένα νέο μεγάλο κομματικό Κράτος. Είναι το μόνο το οποίο αυτή η Κυβέρνηση κάνει πολύ καλά.

- Λοιπόν, είπατε και ξεκαθαρίσατε, νομίζω, κάποια πράγματα στο τι σημαίνει συμμάζεμα Δημοσίου για εσάς. Πάμε στο άλλο κομμάτι που λέγεται μείωση φόρων. Έχετε εξαγγείλει κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα, πολύ συγκεκριμένες μειώσεις συντελεστών και πάει λέγοντας.

Το ερώτημα είναι, κ. Πρόεδρε, τι θα δώσετε εσείς στο Σόιμπλε, και λέω στο Σόιμπλε γιατί φαίνεται ότι αυτός παίζει το παιχνίδι σε όλο αυτό το κομμάτι, για να συμφωνήσει στη δική σας μείωση των φόρων, τι θα του δώσετε ως αντάλλαγμα, ή αν θα πάτε και εσείς σε μονομερείς ενέργειες όπως πήγε ο κ. Τσίπρας.

- Κοιτάξτε, καταρχάς αυτή η διαπραγμάτευση, επειδή έχω και εγώ τη δική μου εμπειρία, δεν είναι δίνω - παίρνω. Εφ' όσον μία ελληνική Κυβέρνηση μπορέσει και προτάξει ένα συνολικό πειστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων το οποίο πρώτα από όλα θα το αγκαλιάσει η ίδια και πείσει τους πιστωτές ότι αυτό το σχέδιο είναι διατεθειμένη να το εφαρμόσει όχι γιατί μας επιβάλλεται από το εξωτερικό αλλά γιατί είναι σωστό για την ελληνική κοινωνία, για τη σιωπηλή πλειοψηφία των πολιτών, για τους αδύναμους πολίτες - οι αδύναμοι πολίτες είναι αυτοί οι οποίοι προσφεύγουν σήμερα σε εφημερίες, οι πλούσιοι πηγαίνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία - αν λοιπόν καταφέρουμε και πείσουμε τους Ευρωπαίους πιστωτές μας ότι έχουμε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο πιστεύω ότι η Ευρώπη θα δείξει μεγαλύτερη κατανόηση. Σε ποιο σημείο; Στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Εάν έχουμε λίγο μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, θα μπορέσουμε να είμαστε πιο επιθετικοί στις μειώσεις φόρων. Εάν το κάνουμε αυτό θα μπορέσουμε να τροφοδοτήσουμε την ανάπτυξη με μια νέα δυναμική, διότι αν μειώσουμε - και μπορούμε να το κάνουμε αυτό - σήμερα τη φορολογία στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%, σε δυο χρόνια αυτό θα είναι μια πολύ μεγάλη ανάσα για επιχειρηματίες οι οποίοι σήμερα αισθάνονται ότι δεν υπάρχει λόγος να επιχειρούν σήμερα στη χώρα μας.

- Δεν νομίζω ότι θα βρεθεί Έλληνας να διαφωνήσει μαζί σας ότι οι φορολογικοί συντελεστές πρέπει να μειωθούν.

- Προσέξτε, δεν λέω όμως μόνο αυτό. Μιλάω και για συμμάζεμα του Δημοσίου και για ένα συνολικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Και θυμάμαι, το είχα πει και στη Δ.Ε.Θ. και θέλω να το επαναλάβω. Όταν ανακοίνωσα ότι θέλω να μειώσω τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δυο χρόνια που είναι κάτι που το έχουμε κοστολογήσει και μπορούμε να το κάνουμε, με ρώτησαν γιατί όχι 50%; Και είπα ναι, θα ήταν πολύ εύκολο να πω 50%, γιατί όχι να τον καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Δεν πρόκειται όμως εγώ να πω κάτι το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε πράξη την επόμενη μέρα.

Άρα, αυτά τα οποία έχουμε πει είναι κοστολογημένα. Και να σας πω κάτι; Και οι πιστωτές μας γνωρίζουν ότι είμαστε μεθοδικοί και οργανωμένοι. Δεν κοροϊδεύουμε και την επόμενη μέρα θα προτάξουμε και θα πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για τη χώρα.

- Παρ' όλα αυτά αυτό που μου λέτε είναι φανερό ότι δεν εξαρτάται μόνο από εσάς κ. Πρόεδρε. Πρέπει να πείσετε την Ευρώπη, η Ευρώπη ξέρετε πολύ καλύτερα από εμένα ότι πείθεται και με βάση τους πολιτικούς συσχετισμούς και με τα συμφέροντα τα δικά της και πάει λέγοντας.

Και έρχομαι, λοιπόν, στη μια πιθανότητα που είναι να συμφωνήσουν μαζί σας, από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι απλά, εφαρμόζετε το σχέδιό σας. Στην περίπτωση που δεν συμφωνήσουν μαζί σας, που σας πουν όχι μείωση φόρων όπως έχουν πει σε άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν όπως είπαν και στον κ. Τσίπρα σε κάποιες περιπτώσεις, είπαν στον κ. Σαμαρά για παράδειγμα. Τι κάνετε εκείνη την ώρα; Πάτε μονομερώς σε αυτά τα οποία έχετε δεσμευτεί στην έκθεση Θεσσαλονίκης ή τα αφήνετε στην άκρη και λέτε δεν με άφησε η Ευρώπη;

- Από τη στιγμή που εμείς θα προτάξουμε συγκεκριμένες μειώσεις και κοστολογημένες μειώσεις δαπανών μπορούμε να μειώσουμε και φόρους, πρέπει να γίνουν και τα δυο μαζί. Αυτό θα το κάνουμε, κ. Σρόιτερ. Η μείωση των φόρων, ειδικά των φόρων στις επιχειρήσεις είναι απολύτως επιβεβλημένη σήμερα. Θα το κάνουμε.

- Έστω και μονομερώς κ. Πρόεδρε;

- Θα το κάνουμε και θα μειώσουμε τις δαπάνες. Ναι, θα το κάνουμε αυτό. Και θα σας πω γιατί θα το κάνουμε. Διότι είναι ο μόνος τρόπος να στείλουμε ένα μήνυμα και στην επιχειρηματική κοινότητα ότι αξίζει τον κόπο κάποιος να επενδύσει επιτέλους σε αυτήν την χώρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η ανεργία, είναι οι νέοι άνθρωποι οι οποίοι φεύγουν, είναι οι δουλειές οι οποίες δεν δημιουργούνται. Και να σας πω και κάτι, και η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε μειώσει μονομερώς φόρους. Ο Φ.Π.Α. στην εστίαση μειώθηκε χωρίς την έγκριση των πιστωτών.

- Το θυμάμαι γι' αυτό σας ρωτάω αν είστε και εσείς αποφασισμένος να πάτε και σε μονομερείς ενέργειες.

- Ελεγχόμενα ναι και στο πλαίσιο το οποίο θεωρώ ότι είναι απολύτως απαραίτητο για να στείλω ένα μήνυμα επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας.

- Λοιπόν αυτό το κρατάω. Θέλω επίσης την άποψή σας και τη θέση σας για αυτές τις απίστευτες επιβαρύνσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αυτοαπασχολούμενοι κ. Πρόεδρε. Τα γνωστά μπλοκάκια, τα δελτία παροχής υπηρεσιών. Ήθελα να ρωτήσω αν και εκεί σχεδιάζετε κάποια ελάφρυνση παρά το γεγονός ότι και εκεί τα πράγματα είναι ασφυκτικά πλέον.

- Αυτό που συμβαίνει είναι μια τρέλα. Και είναι μια τρέλα γιατί δεν θα φέρει και τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

- Εκεί τι κάνετε;

- Κοιτάξτε, έχετε και εσείς πολλές φορές παρουσιάσει τα νούμερα. Δεν γίνεται κάποιος να δουλεύει και το 80% να καταλήγει είτε σε φόρους, είτε σε εργοδοτικές εισφορές. Είναι λάθος.

- Θα το καταργήσετε αυτό;

- Είναι λάθος η απευθείας σύνδεση του εισοδήματος με τις εργοδοτικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών. Θα φανεί πιστεύω το επόμενο εξάμηνο ότι αυτό το μέτρο δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Πρέπει να αλλάξει. Δεν είμαι αυτήν την στιγμή έτοιμος να παρουσιάσω μια κοστολογημένη εναλλακτική πρόταση, την επεξεργαζόμαστε. Με το που θα είμαστε έτοιμοι θα την παρουσιάσουμε.

- Σας άκουσα επίσης επειδή μιλήσατε πριν και για τις προσλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ να έχετε πολλές φορές ασχοληθεί ως Κόμμα με τις αποσπάσεις που γίνονται στο Δημόσιο, κ. Πρόεδρε, με τους συμβούλους και τους μετακλητούς των Υπουργών. Και θέλω να το ξεκαθαρίσουμε γιατί θα τα βρούμε μπροστά μας αν και η δική σας Κυβέρνηση θα κινηθεί στην πεπατημένη των συμβούλων των αποσπασμένων στην περίπτωση που εκλεγείτε όπως συμβεί και αυτό.

Και αν με λίγα λόγια είστε έτοιμος να δεσμευτείτε ότι αυτό το πάρτι των αποσπασμένων και συμβούλων και μετακλητών δεν θα ισχύουν στη δική σας Κυβέρνηση.

- Εμείς θα παρουσιάσουμε πολύ σύντομα, το πρώτο Νομοσχέδιο της επόμενης Κυβέρνησης. Πρέπει να είναι το Νομοσχέδιο της οργάνωσης της Κυβέρνησης για το πώς θα είναι οργανωμένη η Κυβέρνηση και για το πως πρέπει να λειτουργεί. Ποια είναι τα Υπουργεία, ποιες είναι οι Γενικές Γραμματείες, ποιες είναι οι αρμοδιότητες. Αν δεν υπάρχει αυτό δεν υπάρχει τίποτα.

Βλέπετε ότι σήμερα έχουμε μια Κυβέρνηση η οποία είναι το απόλυτο σκορποχώρι. Κανείς δεν ελέγχει κανέναν, δεν υπάρχει κανείς συντονισμός και κανείς δεν ξέρει, το δεξί χέρι δεν ξέρει τι κάνει το αριστερό. Εμείς λοιπόν θα παρουσιάσουμε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, πιο σφικτό από αυτό το οποίο υπάρχει σήμερα, με πολύ συγκεκριμένες θέσεις και με πάρα πολύ ξεκάθαρες αρμοδιότητες. Και αυτό πρέπει να είναι το πρώτο Νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφίσει η επόμενη Βουλή διότι είναι το απαραίτητο εργαλείο για να μπορείς να παράγεις πολιτική.

Ναι, πρέπει να μειωθούν οι αριθμοί των μετακλητών, αλλά πρέπει να γίνει και κάτι ακόμα. Πρέπει να μην αμείβονται οι μετακλητοί υπάλληλοι με τα σημερινά μισθολογικά κλιμάκια. Γιατί ξέρετε τι συμβαίνει; Δεν γίνεται ένας μετακλητός να παίρνει τα ίδια χρήματα με έναν Δημόσιο υπάλληλο που δουλεύει 20 χρόνια. Όταν πήγα στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς το έκανα με άξιους Δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι δεν έπαιρναν καμία πρόσθετη αμοιβή, αλλά οι οποίοι έβγαλαν τη χώρα και θέλω να το πω αυτό, ασπροπρόσωπη στις διαπραγματεύσεις που κάναμε με την τρόικα.

Πρέπει να εμπιστευτούμε τους καλούς Δημόσιους υπαλλήλους και δεν στέλνουμε καλό μήνυμα τους Δημόσιους υπαλλήλους εάν φέρνουμε έναν μετακλητό υπάλληλο. Ναι, χρειάζονται και μετακλητοί υπάλληλοι. Μην κοροϊδευόμαστε. Δεν πρόκειται εγώ να λαϊκίσω εδώ πέρα, αλλά να φέρουμε τον μετακλητό υπάλληλο και να τον πληρώνουμε όσο ένα διευθυντή; Αυτό είναι λάθος.

- Σήμερα η επέτειό σας, η επέτειος του εντός έτους στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αμαυρώθηκε αν μου επιτρέπετε να το πω έτσι από τα όσα συνέβησαν με το κομμάτι της τρομοκρατίας κ. Πρόεδρε και με το γεγονός ότι ενημερωθήκατε και εσείς ότι οι τρομοκράτες παρακολουθούσαν και εσάς, τις κινήσεις σας, είχαν καταγράψει τις διευθύνσεις σας, τους άνδρες της ασφαλείας σας. Είχατε μία προσωπική ενημέρωση από τον Αρχηγό της αστυνομίας.

Δεν θα σας ζητήσω να μου πείτε τι σας είπε, αλλά θα σας ζητήσω να μου πείτε εάν τα πράγματα στην τρομοκρατία είναι έτσι όπως τα βλέπουμε εμείς απ' έξω. Αν δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν Πολιτικούς Αρχηγούς, τον πρωθυπουργό, τις μετακινήσεις τους. Να κάνουν ό,τι θέλουν. Να κρατούν σημειώσεις και πάει λέγοντας. Τι ενημέρωση είχατε;

-Δεν θα μπω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες για λόγους που αντιλαμβάνεστε.

- Δεν σας το ζητάω.

- Θα πω μόνο ότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία. Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να πω το ίδιο για τους πολιτικούς προϊστάμενους της Ελληνικής Αστυνομίας.

- Γιατί το λέτε αυτό;

- Θα σας πω γιατί. Αισθάνομαι σήμερα ότι εκτρέφεται στον κύκλο των αντιεξουσιαστών - και ειδικά στο χώρο μέσα και γύρω από τα Εξάρχεια - μία νέα γενιά τρομοκρατών, την οποία θα τη βρούμε μπροστά μας κάποια στιγμή. Και η απόλυτη αδυναμία της Κυβέρνησης να παρέμβει σε αυτό το επίπεδο, είναι καταδικαστέα σε όλα τα επίπεδα. Είναι μία αδυναμία η οποία έχει ιδεολογική αφετηρία. Είναι απολύτως ξεκάθαρο στο δικό μου το μυαλό ότι η αστυνομία, εάν είχε πολιτική εντολή και κατεύθυνση, θα μπορούσε να καθαρίσει τα Εξάρχεια.

Σήμερα διακινείται βαρύς οπλισμός στα Εξάρχεια. Βγαίνει ο καθένας με ένα καλάσνικοφ και γαζώνει τα γραφεία ενός Κόμματος. Λοιπόν, αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να μας αφήνουνε έτσι αδιάφορους.

- Έχετε πει και είναι μία δύσκολη κουβέντα αυτή που έχετε πει, ότι εγώ θα καθαρίσω τα Εξάρχεια.

- Θα τα καθαρίσω τα Εξάρχεια.

- Πώς θα το κάνετε;

- Γιατί θα υπάρχει και πολιτική βούληση. Διότι η αστυνομία σήμερα δεν έχει αυτήν την πολιτική εντολή.

- Θα μπει η αστυνομία στα Εξάρχεια.

- Η αστυνομία σήμερα δεν έχει αυτήν την πολιτική εντολή.

- Λέω, επί των ημερών σας αν εκλεγείτε, θα μπει η αστυνομία στα Εξάρχεια;

- Βεβαίως και θα μπει. Πως το καταλαβαίνετε; Είναι δυνατόν σε μία γειτονιά της Αθήνας, της Επικράτειας να υπάρχει ένα ιδιότυπο καθεστώς ανομίας; Σας λέω, αυτοί οι λεγόμενοι αντεξουσιαστές είναι οι τρομοκράτες της επόμενης γενιάς. Υπάρχουν συνδέσεις σήμερα με τους ποινικούς στις φυλακές. Τα ξέρουμε όλα αυτά. Τα γνωρίζουμε. Δεν είναι άγνωστα πράγματα αυτά. Ο Υπουργός έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στο ζήτημα αυτό και η Κυβέρνηση συνολικά. Δεν μιλάω μόνο για τον Υπουργό.

Όταν η πρώτη απόφαση αυτής της Κυβέρνησης ήταν να καταργήσει τις φυλακές τύπου Γ΄, τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, για να σπάσει επιτέλους αυτός ο ομφάλιος λώρος μεταξύ ποινικών και τρομοκρατών, δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη στον κ. Τσίπρα προσωπικά ο οποίος έδωσε την εντολή στο πρώτο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης;

- Θα το καταργήσετε το Νόμο Παρασκευόπουλου;

- Βεβαίως και θα καταργηθεί ο Νόμος Παρασκευόπουλου. Και βεβαίως και θα φτιαχτεί τουλάχιστον μία φυλακή υψίστης ασφαλείας. Δεν μπορούμε να δίνουμε την εντύπωση ότι με χαριστικές διατάξεις αποφυλακίζουμε τρομοκράτες. Διότι αυτό ακριβώς έκανε ο κ. Παρασκευόπουλος με το πρώτο του Νομοσχέδιο. Για να μην ξεχνιόμαστε.

- Κύριε Πρόεδρε, μιλήσατε για τον Ευαγγελισμό και την επίσκεψη που κάνατε μακριά από τις κάμερες και θέλω να συνεχίσω, να ρωτήσω αν αυτό θα το συνεχίσετε; Αν δηλαδή θα σας βλέπουμε κάποιες φορές χωρίς να το μαθαίνουμε ή να το μαθαίνουμε την επόμενη μέρα, να πηγαίνετε σε Οργανισμούς, να πηγαίνετε σε Εφορίες, σε Νοσοκομεία. Δεν ξέρω τι στόχους έχετε. Μόνος σας ή με τους δικούς σας ανθρώπους και να βλέπετε την κατάσταση από κοντά.

- Κοιτάξτε, κάνω επισκέψεις και μακριά από τις κάμερες. Δίνονται στη συνέχεια στη δημοσιότητα, διότι είμαι δημόσιο πρόσωπο και ασκώ δημόσια πολιτική, αλλά ο σκοπός μου δεν είναι να πάω κάπου και να εκμεταλλευτώ λίγα λεπτά δημοσιότητας. Δεν το χρειάζομαι τον πόνο κάποιων συμπολιτών μας, αλλά ο σκοπός είναι να πάω και να ενημερωθώ, να μιλήσω με τους γιατρούς, να καταλάβω ποιες είναι οι αδυναμίες του συστήματος, να δω κυρίως τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί αυτό.

- Θα σας δούμε και κάποιον προσφυγικό καταυλισμό και το λέω, γιατί βλέπετε τι τραβούν αυτοί οι άνθρωποι, ειδικά τώρα με τέτοια κακοκαιρία.

- Κοιτάξτε, έχω επισκεφθεί την Μόρια παραπάνω από δυο φορές. Έχω επισκεφτεί την Ειδομένη την εποχή που η Ειδομένη ήταν μέσα στις λάσπες. Είναι ντροπή για την Κυβέρνηση. Είναι ντροπή για έναν Υπουργό, για τον οποίον μπορεί να έχω μία καλή άποψη ως συμπαθές πρόσωπο, αλλά έχει αποτύχει οικτρά στο έργο του. Θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί ο κ. Μουζάλας.

Διότι του έχουμε δώσει πολύ πίστωση χρόνου. Και όταν υπάρχουν και τόσες κατηγορίες για κακή διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν σήμερα χρήματα τα οποία λιμνάζουν και άνθρωποι να ζούνε σε αυτές τις συνθήκες. Είναι μία τραγική επιχειρησιακή αποτυχία αυτής της Κυβέρνησης και του ίδιου του Υπουργού.

- Θα μου επιτρέψετε να αλλάξω κλίμα λίγο. Επειδή όπως και να το κάνουμε, μπορεί να είμαστε αρχές της επόμενης χρονιάς, αλλά είναι λίγο γιορτινό το κλίμα ακόμα και το χρειαζόμαστε το γιορτινό κλίμα, γιατί οι μέρες που περνάμε δεν είναι και εύκολες.

Θέλω να ρωτήσω, ένας Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ένας άνθρωπος με τόσες υποχρεώσεις αν βρίσκει χρόνο για να καταλάβει τι σημαίνει γιορτές και Χριστούγεννα; Αν βρίσκετε χρόνο για την οικογένειά σας; Αν βρήκατε χρόνο για την οικογένειά σας και αν πραγματικά καταλαβαίνετε και εσείς γιορτές.

- Ναι, βρήκα λίγο χρόνο. Βεβαίως καταλαβαίνουμε γιορτές. Οι γιορτές είναι μια ευκαιρία - και πολλές φορές το κάνουμε και αθόρυβα οικογενειακά- να βρεθούμε και δίπλα σε συνανθρώπους μας που έχουν περισσότερο ανάγκη. Είναι κάτι που το κάνω πάντα και με τα παιδιά μου για να καταλαβαίνουν ότι έχουν πολλά προνόμια και υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες, αλλά ναι, κάναμε και τα οικογενειακά μας τραπέζια, κόψαμε και την πίτα μας. Καταφέραμε και ξεφύγαμε δυο μέρες και πήγαμε στο Πήλιο και περάσαμε πολύ ωραία στα χιόνια. Ξέρετε, δεν είμαστε μια συνηθισμένη οικογένεια, αλλά είμαστε μια κανονική οικογένεια. Με τα προβλήματά μας, με παιδιά τα οποία μεγαλώνουν, με τις ανησυχίες τους.

Απλά είμαστε στο επίκεντρο της δημοσιότητας και προσπαθούμε και εμείς ως κόρη οφθαλμού να προφυλάξουμε τα παιδιά μας και κυρίως να τα μεγαλώνουμε με Αρχές και Αξίες και να μην επηρεάζονται από το γενικότερο κλίμα.

- Και καλά κάνετε. Τι δώρα πήρατε από την οικογένειά σας λοιπόν, γιατί δώρα από διάφορους θα πήρατε πολλά. Από την οικογένειά σας που είναι και τα σημαντικότερα;

- Λοιπόν, πήρα αυτή την γραβάτα την οποία την έβαλα ...

- Φαντάζομαι ότι το χρώμα έτσι και αλλιώς ήταν δεδομένο.

- Την πήρα από την κόρη μου τη Δάφνη και την έβαλα σήμερα επειδή είναι η πρώτη μου τηλεοπτική εμφάνιση έτσι για να μου φέρει και εμένα γούρι.

- Η γραβάτα της κόρης λοιπόν.

- Ναι. Πήρα δυο - τρία πολύ ενδιαφέροντα βιβλία. Πήρα κάποια ωραία είδη άθλησης ...

- Βρίσκετε χρόνο για άθληση.

- Κοιτάξτε, χρόνος υπάρχει πάντα. Πολλές φορές πολύ αργά το βράδυ, όχι όσο χρόνο θα ήθελα και διαβάζω λιγότερο και προφανώς αθλούμαι λιγότερο, αλλά ναι, εξακολουθώ να αθλούμαι. Θεωρώ ότι ο αθλητισμός είναι μια αναγκαία πνευματική αποτοξίνωση. Χαίρομαι που ολοένα και περισσότεροι Έλληνες είναι ερασιτέχνες αθλητές και τρέχουν, είτε κάνουν ποδήλατο. Ο αθλητισμός είναι Υγεία, είναι τρόπος ζωής. Και από τη στιγμή που θα σε κερδίσει - και εμένα με κέρδισε από πολύ μικρή ηλικία - είναι πρακτικά αδύνατο να τον εγκαταλείψεις. Οπότε ναι, στο λίγο ελεύθερο χρόνο μου οικογένεια, αθλητισμός - πολύ συχνά με τα παιδιά μου - και διάβασμα.

- Να κλείσουμε λοιπόν με μια ευχή, κύριε Πρόεδρε, τη δική σας ευχή για το 2017 προς όλους.

- Υγεία καταρχάς σε όλες και σε όλους. Το πιο σημαντικό αγαθό το οποίο διαπιστώνουμε τη σημασία του μόνο όταν το χάνουμε και εύχομαι πραγματικά το '17 να είναι επιτέλους η χρονιά που θα βγούμε από την κρίση.

Είμαστε 8 χρόνια, μπαίνουμε στον 8ο χρόνο της κρίσης, έχουμε μια καταπονημένη κοινωνία, μια κοινωνία η οποία διψάει για μια διέξοδο. Και η οποία διψάει για μια εμπεριστατωμένη ελπίδα. Η άποψή μας είναι ότι αυτή η ελπίδα περνάει μόνο μέσα από μια πολιτική αλλαγή, αλλά εγώ σε κάθε περίπτωση εύχομαι το '17 να είναι η χρονιά που θα αφήσουμε πίσω μας την κρίση.

- Μακάρι πραγματικά να βγει φέτος αυτή η ευχή, την έχουμε πολλές φορές όπως είπατε τα προηγούμενα χρόνια αλλά δεν μας βγήκε.

- Την έχουμε κάνει πολλές φορές, αλλά αρχίζουμε και φτάνουμε ξέρετε ως κοινωνία στα όριά μας. Και ένας από τους λόγους που επιμένουμε σε πολιτική αλλαγή, προσέξτε δεν μιλάω μόνο για εκλογές. Οι εκλογές είναι το μέσο. Η πολιτική αλλαγή είναι μια αλλαγή που αφορά και την όλη μας νοοτροπία. Το πώς βλέπουμε το ρόλο της Ελλάδας στον κόσμο, τις ευθύνες μας απέναντι στην κοινωνία. Πιστεύω, λοιπόν, ότι όσο πιο γρήγορα έρθει αυτή η πολιτική αλλαγή τόσο καλύτερα θα είναι για τον τόπο.

- Ευχές για υγεία λοιπόν και καλύτερες ημέρες, κ. Πρόεδρε. Να σας ευχαριστήσω πολύ για την παρουσία σας εδώ.

- Να είστε καλά. Και σε εσάς και στους τηλεθεατές σας.

- Και χρόνια πολλά και για την επέτειο.

- Και πάντα επιτυχία και στο δελτίο, είδατε ότι τελειώσατε τη χρονιά πολύ καλά οπότε να ευχηθώ και εγώ καλή επιτυχία σε εσάς προσωπικά.

- Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας εδώ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χιονοθύελλα στη Λαμία-Μάχη για να μείνει ανοιχτή η εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης!

Η «Αριάδνη» συνεχίζει να δοκιμάζει τη Βόρεια Ελλάδα - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

 Κλειστά σχολεία: Δείτε ποια σχολεία δε θα λειτουργήσουν σήμερα

Μόλις 156 λεωφορεία κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη, τα 44 με αλυσίδες