Η ρωσική διπλωματία ανακοίνωσε την Τετάρτη (23/4) ότι οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να διορίσουν έναν πρεσβευτή στη Μόσχα, ένα νέο μέτρο που στοχεύει στην επιτάχυνση μιας συνεχιζόμενης προσέγγισης μεταξύ Ρωσίας και Καμπούλ, που είναι απομονωμένη στη διεθνή σκηνή, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Αυτή η ανακοίνωση έρχεται έξι ημέρες αφότου το Ρωσικό Ανώτατο Δικαστήριο αφαίρεσε το κίνημα των Ταλιμπάν από τον κατάλογο των οργανώσεων που κηρύχθηκαν τρομοκρατικές στη Ρωσία, ένα άλλο σημαντικό συμβολικό ορόσημο.
«Η ρωσική πλευρά αποφάσισε να ανεβάσει το επίπεδο της διπλωματικής αντιπροσωπείας του Αφγανιστάν στη Μόσχα σε πρεσβεία», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Διευκρινίζει ότι το μέτρο αυτό έρχεται μετά την «απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσίας να τερματίσει την απαγόρευση της δραστηριότητας του κινήματος των Ταλιμπάν».
Η Μόσχα ανακοίνωσε αυτή την απόφαση μετά από συνάντηση μεταξύ του απεσταλμένου του Κρεμλίνου για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ, του Ρώσου πρεσβευτή στην Καμπούλ Ντμίτρι Ζίρνοφ και του αρχηγού διπλωμάτη των Ταλιμπάν Αμίρ Χαν Μουτάκι και του υπουργού Εσωτερικών των Ταλιμπάν Sirajuddin Haqqani.
Σύμφωνα με τη ρωσική διπλωματία, οι δύο ηγέτες των Ταλιμπάν εξέφρασαν τη «βαθιά τους ευγνωμοσύνη για αυτό το μέτρο (τη δυνατότητα διορισμού πρεσβευτή), το οποίο καταδεικνύει την ειλικρινή δέσμευση της Μόσχας για «την εγκαθίδρυση πλήρους εταιρικής σχέσης».
Κανονικοποίηση σχέσεων
Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, στις 15 Αυγούστου 2021, μετά την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης, που ακολούθησε λίγες μέρες αργότερα η πλήρης αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.
Στη συνέχεια, η Μόσχα ανέλαβε δράση για την εξομάλυνση των σχέσεών της με τη νέα αφγανική κυβέρνηση, την οποία αντιλαμβάνεται ως πιθανό οικονομικό και αντιτρομοκρατικό εταίρο.
Αλλά οι Ταλιμπάν δεν έχουν αναγνωριστεί επίσημα από καμία χώρα σε αυτό το στάδιο, λόγω της καταστροφικής κατάστασης των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν.
Εκτός από τη Ρωσία, το Πακιστάν, η Κίνα, το Ιράν και η πλειονότητα των χωρών της Κεντρικής Ασίας διατηρούν de facto διπλωματικές σχέσεις με τις αρχές των Ταλιμπάν.
Η Μόσχα έχει δεχθεί απεσταλμένους των Ταλιμπάν στο ρωσικό έδαφος σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και πριν επιστρέψουν στην εξουσία.
Πηγή: ERTnews