Περισσότερα από τρία χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί παραμένουν διχασμένοι σε ό,τι αφορά τον τρόπο που «βλέπουν» τον πόλεμο, καθώς και για τη στάση που υιοθετούν απέναντι στο ΝΑΤΟ και τη Μόσχα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ειδικότερα οι τάσεις που καταγράφονται μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

Οι υποστηρικτές των Ρεπουμπλικανών καθώς και οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι που κλίνουν προς αυτούς είναι λιγότερο πιθανό να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία ως «εχθρό» των ΗΠΑ, και περισσότερο πιθανό να τη χαρακτηρίσουν ως «εταίρο» ή «ανταγωνιστή».
Επιπροσθέτως, είναι πλέον λιγότερο πιθανό για τους Ρεπουμπλικανούς να υποστηρίξουν πως οι ΗΠΑ έχουν ευθύνη να βοηθήσουν την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να εκφράσουν ανησυχία για το σενάριο μιας ρωσικής νίκης ή εισβολής σε άλλες χώρες της περιοχής.
Ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής γνώμης, το κομματικό χάσμα σε πολλά από τα εν λόγω θέματα έχει διευρυνθεί.
Για παράδειγμα, στην ερώτηση σχετικά με το εάν η Ρωσία είναι «εχθρός», «ανταγωνιστής» ή «εταίρος» των ΗΠΑ, το 40% των Ρεπουμπλικανών απάντησαν πως είναι «εχθρός», ενώ το προηγούμενο έτος το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 54%.
Παράλληλα, το ποσοστό των Δημοκρατικών ψηφοφόρων και εκείνων που τείνουν προς το Δημοκρατικό κόμμα και θεωρούν τη Ρωσία «εχθρό» εμφάνισε μείωση 5% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Συνολικά, οι μισοί Αμερικανοί αποκαλούν πλέον τη Ρωσία «εχθρό», από 61% το 2024.
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ευρήματα έρευνας του Pew Research Center, που διεξήχθη από τις 24 έως τις 30 Μαρτίου του 2025 μεταξύ 3.605 ενήλικων Αμερικανών.
Πώς βλέπουν το ΝΑΤΟ

Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να έχουν σε μεγάλο βαθμό θετική γνώμη για το ΝΑΤΟ και οι απόψεις μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, των Δημοκρατικών και γενικότερα των πολιτών δεν άλλαξαν σημαντικά κατά το περασμένο έτος.
Οπως ίσχυε πάντα, ωστόσο, οι Δημοκρατικοί ήταν πολύ πιο πιθανό να έχουν θετική γνώμη για τη Συμμαχία συγκριτικά με τους Ρεπουμπλικανούς.
Περίπου τα δύο τρίτα των Αμερικανών (66%) λένε πως οι ΗΠΑ ωφελείται από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, αν και αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί συγκριτικά με το 71% που ίσχυε το 2021.
Αυτή η μείωση αντανακλάται και μεταξύ των Ρεπουμπλικανών (όπου υπήρξε μείωση κατά 6%), ενώ η γνώμη των Δημοκρατικών έχει παραμείνει σταθερή.
Πώς βλέπουν τη Ρωσία και τον Πούτιν

Λίγοι είναι οι Αμερικανοί που έχουν θετική γνώμη για τη Ρωσία (μόλις το 13%) ή που εμπιστεύονται τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ό,τι αφορά τα διεθνή ζητήματα (μόνο το 12%).
Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί έχουν γενικώς αρνητική άποψη για τη Ρωσία και τον Πούτιν, αλλά αυτή η στάση είναι πιο έντονη μεταξύ των Δημοκρατικών, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να εκφράσουν μια πολύ αρνητική γνώμη για τη Ρωσία (61%) συγκριτικά με τους Ρεπουμπλικανούς (41%), καθώς και να δηλώσουν ότι δεν εμπιστεύονται καθόλου τον Πούτιν (72% έναντι 43%).
Κατά το περασμένο έτος, οι Ρεπουμπλικανοί ήταν κάπως πιο πιθανό να δουν με θετικό τρόπο τη Ρωσία ή να εκφράσουν εμπιστοσύνη προς τον Πούτιν, ενώ οι αντίστοιχες απόψεις των Δημοκρατικών έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες.
Πώς βλέπουν τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας

Περίπου οι μισοί Αμερικανοί (47%) δηλώνουν εξαιρετικά ανήσυχοι ή πολύ ανήσυχοι για το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής σε άλλες χώρες, ενώ το 43% ανησυχούν για το σενάριο η Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο και να καταλάβει την Ουκρανία. Οι Ρεπουμπλικανοί, πάντως, φαίνεται να ανησυχούν λιγότερο για αυτές τις πιθανότητες κατά τους τελευταίους μήνες, ενώ οι Δημοκρατικοί περισσότερο.
Η πλειοψηφία τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών θεωρούν τον πόλεμο στην Ουκρανία «σημαντικό» σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα των ΗΠΑ, αν και οι Δημοκρατικοί είναι πιο πιθανό να έχουν αυτή την άποψη.
Οι περισσότεροι Αμερικανοί λένε πως ο πόλεμος είναι σημαντικός και για τους ίδιους προσωπικά, με το εν λόγω ποσοστό να ανέρχεται στο 47% στους Ρεπουμπλικανούς και στο 66% στους Δημοκρατικούς.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το 49% δηλώνει ότι τον εμπιστεύεται σε ό,τι αφορά τα διεθνή ζητήματα.
Το εν λόγω ποσοστό, ωστόσο, είναι συντριπτικά υψηλότερο μεταξύ των Δημοκρατικών (70%) από ό,τι μεταξύ των Ρεπουμπλικανών (30%).
Κείμενο/γραφήματα: Pew Research Center
Πηγή: kathimerini.gr