«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέστειλε την επίσκεψή του στην Τουρκία επ’ αόριστον, έπειτα από την επίσκεψή του στο Ισραήλ», υποστηρίζει Τούρκος αναλυτής στην εφημερίδα “Μιλλιέτ”, αναφερόμενος στον ρόλο Ελλάδας και Ισραήλ έπειτα από τη συνάντηση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Μιλιέτ”, με πρωτοσέλιδο τίτλο «Δεν μπορεί να εγκαταλείψει την Τουρκία», επικαλείται Τούρκους ειδικούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «η Ελλάδα, μαζί με το Ισραήλ, θα είναι μεταξύ των χαμένων παραγόντων στη νέα εικόνα» και ότι «αυτές οι δύο χώρες δεν θα μπορέσουν να εμποδίσουν την πώληση F-35 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία». Εκτιμούν ότι η αναμενόμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις ΗΠΑ ενδέχεται να φέρει εκπλήξεις.
Ο Πρόεδρος του think tank ANKASAM, Mεχμέτ Σεϊφετίν Ερόλ, ο οποίος αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέστειλε επ’ αόριστον την επίσκεψή του στην Άγκυρα, ισχυρίζεται ότι «στη διαδικασία που δίνει προτεραιότητα στην επίλυση διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μέσω της συνεργασίας, ενόψει των αυξανόμενων περιφερειακών και παγκόσμιων κρίσεων και αβεβαιοτήτων, και που στοχεύει σε μια νέα εποχή με το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, φαίνεται ότι το ελληνικό – ελληνοκυπριακό δίδυμο βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό την υποθήκη της ισραηλινής πολιτικής».
Υποστηρίζει, ακόμη, ότι «το Ισραήλ φαίνεται να έπεισε τον Μητσοτάκη για άλλη μια φορά στη στρατηγική του να περικυκλώσει και να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, στην οποία εμπλέκεται και το δίδυμο Ελλάδα-Ελληνοκύπριοι από το 2009. Και τα δύο κράτη ενοχλούνται από τον αυξανόμενο περιφερειακό και παγκόσμιο ρόλο της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, αυτή η απόφαση μπορεί να θεωρηθεί ως ένας σημαντικός δείκτης της συνεργασίας που στοχεύει την Τουρκία στις γραμμές Τελ Αβίβ-Αθήνα και την ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’. Περιέχει επίσης το μήνυμα ότι το Ισραήλ και η Ελλάδα θα συνεχίσουν την αναζήτηση αποτελεσματικότητας μέσα από κρίσεις την επόμενη περίοδο. Οι δηλώσεις και των δύο κρατών με στόχο την τουρκική εσωτερική πολιτική είναι αρκετά αξιοσημείωτες από αυτή την άποψη», σημειώνει.
Υποστηρίζει ακόμη ότι «η μισαλλοδοξία τους προς την Τουρκία και η αναζήτησή τους για κρίσεις σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται να καταδικάζει και τις δύο χώρες σε μοναξιά και αδυναμία στη διαδικασία. Στο σημείο αυτό θεωρείται ότι η Αθήνα θα κάνει τουλάχιστον μια πιο ορθολογική επιλογή μετά από καιρό. Η στάση του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον, μαζί με τις Βρυξέλλες, θα είναι καθοριστική εδώ», σημειώνει.
Ο Διευθυντής Έρευνας του Κέντρου Στρατηγικής Έρευνας, Ουμράν Ομέρ Οζκιζιλτσίκ, υποστηρίζει ότι «η επιστροφή των F-35 δεν θα γίνει με απόφαση της Γερουσίας, αλλά με απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ. Εάν η Ελλάδα και το Ισραήλ προσπαθήσουν να το εμποδίσουν μέσω της Γερουσίας, θα πρέπει να περάσουν ξεχωριστή νομοθεσία, η οποία θα έβαζε τον Τραμπ εναντίον της Γερουσίας».
«Αυτό δεν είναι πολύ ρεαλιστικό στο πλαίσιο των σημερινών αμερικανικών εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών. Το Ισραήλ δεν μπορεί να εμποδίσει τη στρατιωτική ανάπτυξη της Τουρκίας στη Συρία. Η Τουρκία δεν έχει επιθετική στάση απέναντι στο Ισραήλ. Ο στόχος της Τουρκίας είναι να πολεμήσει κατά του ISIS στη Συρία», ανέφερε.
Ο καθηγητής Μεχμέτ Σεϊφετίν Ερόλ δήλωσε επίσης στη “Μιλιέτ” ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να απαντήσει στο Ισραήλ και την Ελλάδα μέσω του CAATSA, των F-35 και των F-16. Σημειώνοντας ότι η επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να φέρει εκπλήξεις, ο Ερόλ αναφέρει: «Είναι πολύ πιθανό το Τελ Αβίβ και η Αθήνα να εξετάζουν τέτοιες πιθανότητες και να κάνουν κοινές κινήσεις για να τις αποτρέψουν. Κανείς δεν έχει κατανοήσει ακόμη τη νέα εποχή στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις και τη ριζοσπαστική προσέγγιση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Τουρκία».
Πηγή: ΚΥΠΕ