Οι σημαντικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ασία σημειώνουν πτώση από την έναρξη των συνεδριάσεων, την ώρα που ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ δεν δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης, από την σαρωτική πολιτική των δασμών.
Στο Λουξεμβούργο συναντώνται σήμερα οι 27 Ευρωπαίοι Υπουργοί Εμπορίου, με την πρόεδρο της Κομισιόν να διαμηνύει ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, με αναλογικά αντίμετρα, εάν χρειαστεί», αλλά δηλώνει παράλληλα έτοιμη για διαπραγματεύσεις.
Την ίδια ώρα, η μία μετά την άλλη οι χώρες χτυπούν την πόρτα του Λευκού Οίκου για διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές για παγκόσμια ύφεση.
Πιο αναλυτικά είναι ξεκάθαρη η παγκόσμια ανησυχία που διακατέχει τον πλανήτη μετά την επιβολή των αμερικανικών δασμών και ακόμη περισσότερο από τη σημερινή συνεδρίαση και το άνοιγμα των ασιατικών χρηματαγορών, αφού ο δείκτης στο Χονγκ Κονγκ πέφτει – 12%, νωρίτερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία σημείωνε πτώση πάνω από 7%, ο δείκτης της Σεούλ κατέγραφε πτώση σχεδόν 5% αλλά και ο δείκτης στην Σαγκάη σημειώνει πτώση 6,2%.
Την ίδια στιγμή η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού πετρελαίου έπεσε κάτω από τα 60$ το βαρέλι, επίπεδο στο οποίο είχε να βρεθεί από τον Απρίλιο του 2021 και όλα αυτά ενώ δείχνει ανυποχώρητος ο κύριος Τραμπ σε ό,τι αφορά την επιβολή των δασμών.
Μάλιστα επιστρέφοντας με το προεδρικό αεροπλάνο από την Φλώρινα που βρισκόταν επέμεινε ότι «καμιά φορά χρειάζεται να παίρνουμε το φάρμακο μας για να γίνουμε καλύτερα» κάνοντας σύγκριση με την επιβολή των δασμών στις οποίες έχει προχωρήσει σε μια προσπάθεια να εξηγήσει την «προσωρινή αναταραχή», όπως λέει ο ίδιος στα χρηματιστήρια.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Reuters, στο στόχαστρο των Ευρωπαίων θα μπουν σε προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ, όπως κρέας, ξυλεία, ρούχα και ηλεκτρικές συσκευές, αλλά και προϊόντα υγείας και το κρασί.
Αυτό αναμένεται να είναι ένα πρώτο πακέτο αντιμέτρων ύψους έως και 28,9 δισεκ. $, ενώ αυτή η λίστα θα συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών εμπορίου, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής να δηλώνει έτοιμη να μπει σε εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα να διαμείνει ότι θα επιβληθούν αναλογικά αντίμετρα εάν χρειαστεί.
Τέλος, από τη δική του πλευρά, Λευκός Οίκος λέει ότι τουλάχιστον 50 χώρες έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να μπουν σε εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και την ίδια ώρα και ο υπουργός εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής λέει ότι οι δασμοί αυτή θα παραμείνουν σε ισχύ για εβδομάδες ή και για μήνες.