«Πόλεμος» δασμών από τις ΗΠΑ – Ντ. Τραμπ: «Θα κερδίσουμε αυτήν την οικονομική μάχη με την ΕΕ» – Αντιδράσεις και ευρωπαϊκά αντίποινα

 
sss

Πηγή Φωτογραφίας: Ben Margot/AP

Ενημερώθηκε: 12/03/25 - 22:51

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε σήμερα τον ιρλανδό πρωθυπουργό Μίχολ Μάρτιν πως θα αντιδράσει στην επιβολή δασμών που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση ως αντίποινα για τους δασμούς των ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Σε ερώτημα για το εάν σκοπεύει να αντιδράσει στην απόφαση των Βρυξελλών, ο Τραμπ απάντησε: «φυσικά, θα απαντήσουμε». Για ακόμη μια φορά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταφέρθηκε εναντίον της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «δημιουργήθηκε προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ. Εκμεταλλεύεται τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Θα κερδίσουμε αυτήν την οικονομική μάχη», δήλωσε με σιγουριά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κατηγορώντας την ΕΕ για επιθέσεις εναντίον αμερικανικών εταιρειών. Επικαλούμενος το πρόστιμο ύψους 16 δισεκ. δολαρίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Apple, ο Τραμπ σημείωσε πως η εταιρεία είχε «πολύ άσχημη μεταχείριση» και συμπλήρωσε ότι η ΕΕ βάζει «στο στόχαστρο αμερικανικές εταιρείες».

Τίποτα δεν θα σταματήσει τους επιπλέον τελωνειακούς δασμούς 25% στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, τους οποίους αποφάσισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μέχρι να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή στη χώρα, ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα προσθέσει και τον χαλκό σε αυτά τα δασμολογικά μέτρα.

Συγκεκριμένα, ο Λούτνικ τόνισε στο Fox Business Network ότι μια συνάντηση που έχει σχεδιαστεί να έχει με τον πρωθυπουργό της καναδικής περιφέρειας Οντάριο Νταγκ Φορντ θα έχει στόχο να αποκλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά.

Ο Λούτνικ τόνισε ωστόσο ότι θα περιμένει να αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του ο Μαρκ Κάρνεϊ ως πρωθυπουργός του Καναδά για να έχει εμπορικές διαπραγματεύσεις σε εθνικό επίπεδο.

«Συνεπώς, νομίζω ότι (η συνάντηση) θα στοχεύει απλά για να έρθουμε σε μια κατανόηση, να βεβαιωθούμε ότι γνωριζόμαστε και μετά θα διαπραγματευτούμε με όλο τον Καναδά», είπε ο Λούτνικ αναφορικά με τη συνάντησή του με τον Φορντ.

Ο Νταγκ Φορντ είχε ανακοινώσει αύξηση κατά 25% της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που προμηθεύει η καναδική περιφέρεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, αντιδρώντας έτσι στην επιβολή δασμών. Ωστόσο στη συνέχεια ανέστειλε αυτές τις επιπρόσθετες χρεώσεις.

Η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι το περιβάλλον έχει γίνει τόσο δύσκολο, που θα ήταν «αδύνατο» να εγγυηθεί ότι ο πληθωρισμός θα είναι πάντα στο 2%.

Πολυάριθμες χώρες έχουν ήδη αντιδράσει με την ΕΕ να ανακοινώνει αντίμετρα για τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο. «Ο εμπορικός κατακερματισμός και οι υψηλότερες αμυντικές δαπάνες σε έναν τομέα με περιορισμένη παραγωγική ικανότητα θα μπορούσαν κατ` αρχήν να ωθήσουν τον πληθωρισμό. Οι δασμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τη ζήτηση για εξαγωγές της ΕΕ και να ανακατευθύνουν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα από την Κίνα στην Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει τον πληθωρισμό προς τα κάτω» σημείωσε.

Τα προϊόντα από τις ΗΠΑ που βάζει στο στόχαστρο η ΕΕ 

Έναν κατάλογο προϊόντων που θα μπορούσαν να υποβληθούν σε δασμούς μετά την επιβολή από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δασμών 25% στον χάλυβα και το αλουμίνιο, δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στον κατάλογο των 99 σελίδων περιλαμβάνονται κρέας, πουλερικά, φρούτα και λαχανικά όπως και τα αλκοολούχα ποτά. Ακόμη, περιλαμβάνονται τσίχλες, κομποσχοίνια, προϊόντα ατμίσματος και επιθέματα νικοτίνης.

Στη δική του αντίδραση, ο Καναδάς ανακοίνωσε δασμούς αντιποίνων ύψους 29,8 δισεκατομμυρίων καναδικών δολαρίων στις ΗΠΑ, με ισχύ από το πρωί της Πέμπτης (τοπική ώρα), ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά Ντομινίκ Λεμπλάν.

«Καθώς οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς αξίας 28 δις $, απαντούμε με αντίμετρα αξίας 26 δις ευρώ. (Αυτό αντιστοιχεί σε )Τα αντίμετρά μας θα εφαρμοστούν σε δύο στάδια, με έναρξη την 1η Απριλίου και ολοκληρωτική εφαρμογή από τις 13 Απριλίου» ανέφερε η πρόεδρος Κομισιόν της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

25% σε αμερικανικά προϊόντα από τον Καναδά

Ο Καναδάς θα επιβάλει νέους ανταποδοτικούς δασμούς σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα, ως απάντηση στους «αδικαιολόγητους και παράλογους» δασμούς που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά Ντομινίκ Λεμπλάν είπε ότι οι δασμοί ύψους 25%, θα τεθούν σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης 13ης Μαρτίου και αφορούν προϊόντα συνολικής αξίας 29,8 δισεκ. δολαρίων Καναδά (περίπου 18 δισεκ. ευρώ).

Οι ανταποδοτικοί δασμοί αφορούν προϊόντα χάλυβα αξίας 12,6 δισεκ. δολαρίων και αλουμινίου αξίας 3 δισεκ., καθώς επίσης και άλλα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αθλητικό εξοπλισμό και αντικείμενα από χυτοσίδηρο.

Στόχος του Τραμπ όπως έχει τονίσει ο Τριντό, είναι να «καταστρέψει την καναδική οικονομία» και μετά να «μιλήσει για προσάρτηση» του Καναδά. Σε αυτό το πλαίσιο, «δεν ξέρω τι διαπραγματεύσεις μπορούμε να ξεκινήσουμε» με τις ΗΠΑ, τόνισε ο Καναδάς πρωθυπουγός, σημειώνοντας ότι το πρόσχημα της φαιντανύλης, που προέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος για να δικαιολογήσει την επιβολή δασμών σε καναδικά προϊόντα, είναι «εντελώς ψεύτικο, εντελώς αδικαιολόγητο».

Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Καναδά σημειώνεται ενώ ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ετοιμάζεται να παραδώσει αυτήν την εβδομάδα την εξουσία στον διάδοχό του, τον Μαρκ Κάρνεϊ, τον νέο ηγέτη των Φιλελευθέρων.

Όπως ήδη έχει πει ο Κάρνεϊ δεν μπορεί να μιλήσει με τον Τραμπ μέχρι να ορκιστεί πρωθυπουργός. Ο Τραμπ ανέφερε και πάλι στις αναρτήσεις του ότι θέλει ο Καναδάς να γίνει «η αγαπημένη μας 51η Πολιτεία» των ΗΠΑ.

Βρετανία: «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι ενώ είναι απογοητευμένος που οι βρετανικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου προς τις ΗΠΑ υπόκεινται πλέον σε δασμούς, το Λονδίνο διαπραγματεύεται μια εμπορική συμφωνία με όλες τις επιλογές στο τραπέζι.

«Είμαι απογοητευμένος που βλέπω παγκόσμιους δασμούς σε ό,τι αφορά τον χάλυβα και το αλουμίνιο, αλλά θα υιοθετήσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση», δήλωσε ο Στάρμερ στο Κοινοβούλιο.

«Διαπραγματευόμαστε μια οικονομική συμφωνία που καλύπτει και θα περιλαμβάνει δασμούς εάν επιτύχουμε αλλά θα κρατήσουμε όλες τις επιλογές στο τραπέζι».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος στα τέλη Φεβρουαρίου διέταξε τον Λούτνικ να διεξαγάγει έρευνα εθνικής ασφάλειας της νομοθεσίας 232 για να καθορίσει αν θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χαλκού, χρησιμοποιώντας τον ίδιο νόμο στον οποίο στηρίχθηκαν οι δασμοί σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμίνιο.

Αύξηση των εξαγωγών και μείωση των εισαγωγών παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις εμπορικές της συναλλαγές με τις ΗΠΑ το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της Ε.Ε. στον τομέα των εξαγωγών και η Κίνα ο μεγαλύτερος πελάτης στις εισαγωγές της Ε.Ε. Μαζί μας η Ραλλού Αλεξοπούλου για να δούμε πώς θα επηρεαστούν οι συναλλαγές Ευρώπης – ΗΠΑ… 

Eurostat: Αύξηση των εξαγωγών και μείωση των εισαγωγών παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις εμπορικές της συναλλαγές με τις ΗΠΑ το 2024

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της ΕΕ στον τομέα των εξαγωγών και η Κίνα ο μεγαλύτερος πελάτης στις εισαγωγές της ΕΕ.

Στον τομέα των εισαγωγών της Ε.Ε. το 2024 οι ΗΠΑ και ειδικότερα Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις με το μεγαλύτερο ύψος εισαγωγών, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ με τον Απόστολο Μαγγηριάδη η οικονομική συντάκτρια του ΕΡΤNews, Ραλλού Αλεξοπούλου.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντικατέστησαν εν μέρει τη Ρωσία ως πηγή αυτών των εισαγωγών. Κατά συνέπεια, το 2024, τα πετρελαιοειδή καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στα προϊόντα που εισάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακολουθούμενα από τα ιατρικά και φαρμακευτικά προϊόντα.

Τα τρία κορυφαία ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2024 παρέμειναν ίδια με το 2023 ήταν:

  • ιατρικά – φαρμακευτικά προϊόντα
  • φάρμακα
  • αυτοκίνητα
  • μηχανοκίνητα οχήματα.

Και σε αυτή την περίπτωση, η Γερμανία είναι μακράν η χώρα με το μεγαλύτερο ύψος εξαγωγών στις ΗΠΑ και ακολουθούν Ιρλανδία και Ιταλία.

Πηγές: ΕΡΤNews, ΑΠΕ – ΜΠΕ | Ραλλού Αλεξοπούλου,

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ