Κ. Μητσοτάκης: Εντός των επόμενων εβδομάδων η παρουσίαση στη Βουλή του νέου εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων, 12ετούς διάρκειας

 
enoples dunameis

Ενημερώθηκε: 08/03/25 - 13:55

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα πραγματοποιηθεί, από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Νίκο Δένδια, η παρουσίαση στη Βουλή του νέου εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων, 12ετούς διάρκειας, όπως ανακοινώθηκε επισήμως και από του βήματος του Κοινοβουλίου, χθες το βράδυ, από τον ίδιο τον κ.Πρωθυπουργό, στη διάρκεια της ομιλία του επί της προτάσεως δυσπιστίας της αντιπολιτεύσεως, έναντίον της κυβερνήσεως!

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού ανέφερε ότι «Η χώρα πια έχει τη δυνατότητα, όπως και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να αξιοποιήσει τη ρήτρα διαφυγής -τις λεπτομέρειες θα τις διαπραγματευτεί ο Υπουργός Οικονομικών-, έτσι ώστε οι αυξήσεις των αμυντικών επενδύσεων οι οποίες πρόκειται να δρομολογηθούν, να μην συνυπολογίζονται στους κανόνες υπολογισμού του ελλείμματος.», υπεισήλθε σε θέματα αμύνης της χώρας, τονίζοντας τα εξής: «…Εντός των επόμενων εβδομάδων θα προκαλέσω συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, προκειμένου η κυβέρνηση, δια εμού και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, να παρουσιάσει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας για την επόμενη δωδεκαετία. Και να περιγράψει όχι μόνο τους εξοπλισμούς, τους οποίους προκρίνουμε κατόπιν εισηγήσεων από τα Γενικά Επιτελεία, αλλά και τη συνολική φιλοσοφία της αμυντικής μας πολιτικής, καθώς και την ανάγκη να μπορέσουμε, επιτέλους, να κάνουμε κάτι το οποίο η αλήθεια είναι επί δεκαετίες δεν μπορέσαμε να το πετύχουμε, και αυτό είναι να τονώσουμε το σύστημα καινοτομίας της χώρας και να μπορούμε να έχουμε περισσότερη ελληνική προστιθέμενη αξία στις αμυντικές επενδύσεις τις οποίες κάνουμε.

Θα τοποθετηθούμε, λοιπόν, μπροστά στην Εθνική Αντιπροσωπεία, θα εξειδικεύσει στη συνέχεια ο Υπουργός Άμυνας στην κλειστή Επιτροπή Εξοπλισμών τις λεπτομέρειες του προγράμματος που δεν είναι εύκολο να συζητηθούν δημόσια, και θα αναμένω την τοποθέτηση όλων των κομμάτων γι’ αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα, το οποίο, όπως είπα και στην εισαγωγή μου, έχει και εθνική αλλά και ευρωπαϊκή διάσταση.»

Επί του ιδίου θέματος, ο αρμόδιος ΥΕΘΑ κ. Ν.Δένδιας, μιλώντας χθες το πρωί στη Βουλή, (www.thepressroom.gr, 07/03/2025, 14:55) μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:«…Διαμορφώνουμε στρατηγική εικοσαετίας, δέκα συν δέκα χρόνια και εξοπλιστικό εικοσαετίας, δέκα συν δέκα χρόνια. Θα σας παρουσιαστεί σε πολύ λίγες ημέρες στην Ολομέλεια της Βουλής. Θα ήθελα να σας πω ότι εξοπλιστικό, πόσο μάλλον δεκαετίας ή εικοσαετίας, δεν έχει παρουσιαστεί στην ιστορία της Ελλάδας.

Ως πρωτοβουλίες, έχουμε ήδη διαμορφώσει την είσοδο στο διεθνές περιβάλλον αμυντικής καινοτομίας με το ΕΛΚΑΚ και με τη Διεύθυνση Καινοτομίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Και διαμορφώνουμε τη θωράκιση της Πατρίδας με «έξυπνα», προηγμένα, αλλά και φθηνότερα οπλικά συστήματα σε πεδία που μέχρι τώρα δεν υπήρχαμε.»

 «Έχουμε δημιουργήσει ένα νέο δόγμα Άμυνας και Αποτροπής.

Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» κατ’ αρχήν, μια συνεκτική, αντιπυραυλική, αντιαεροπορική, αντι-drone, αντιπλοιϊκή και ανθυποβρυχιακή άμυνα. Η «Ασπίδα» μόλις ολοκληρωθεί θα απελευθερώσει τον στόλο των νέων φρεγατών και των αεροσκαφών 4,5 και 5ης γενιάς από το καθήκον της χωρικής υπεράσπισης που επιτελούν σήμερα και θα μπορούν απελευθερωμένα να εκπληρώσουν έναν ευρύτερο ρόλο αποτροπής με στρατηγικά όπλα, που επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία μας εισέρχονται στο ισοζύγιο. Δεν θα είναι εγκλωβισμένα στη στενή άμυνα του Αιγαίου.

Και δημιουργούμε συνθήκες διεξαγωγής κυβερνοπολέμου. Ήδη έχουμε αλλάξει τη δομή. Εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή και το ΚΥΣΕΑ και «μέχρι το καλοκαίρι» (αυτό μέσα σε εισαγωγικά, γιατί αργεί πάρα πολύ το νομοθετικό έργο, έχουμε ήδη περάσει δύο νομοθετήματα από το Υπουργικό Συμβούλιο που δεν έχουν φτάσει ακόμα στη Βουλή, για την Υγεία και για την ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων ), ελπίζω να μπορέσουμε να σας έχουμε παρουσιάσει τα νομοθετήματα για τη νέα θητεία, τη νέα εφεδρεία, τη νέα Εθνοφυλακή και την εθελοντική στράτευση των γυναικών. Αύριο είναι η Ημέρα της Γυναίκας υπενθυμίζω.

Κοινώς, με την «Ατζέντα 2030» στοχεύουμε σε μια συνολική ‘’απογείωση’’ των αμυντικών μας δυνατοτήτων, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε το τεράστιο πληθυσμιακό και αριθμητικό χάσμα έναντι της απειλής στη χώρα. Χωρίς, επαναλαμβάνω, να υποθηκεύσουμε την οικονομική μας ανεξαρτησία, που είναι το ίδιο σημαντική.»

Ο ίδιος σε άλλο σημείο της χθεσινής του ομιλίας, τελείως επιγραμματικώς επισήμανε: «…Καταρχήν, στην εθνική ρήτρα διαφυγής, που αφορά το οικονομικό. Την κινητοποίηση της ιδιωτικής χρηματοδότησης για τις δαπάνες της Άμυνας. Μέσω του ΕΛΚΑΚ εμείς το κάνουμε ήδη, στους τομείς προτεραιότητας. Σας διαβάζω: αεροπορική, αντιπυραυλική άμυνα, συστήματα πυροβολικού με δυνατότητες κρούσης μακράς ακριβείας, drones, αντί-drones, ό,τι κάνουμε εμείς εδώ και δυο χρόνια.

Και, επίσης, κάτι εξαιρετικά σημαντικό στο τέλος. Λέει το Συμβούλιο ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη απειλές στα υπόλοιπα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφέρεται στα σύνορα εκτός Βαλτικών χωρών και Ουκρανίας, δηλαδή και στα δικά μας. Ορθότατα, επιτέλους! Ορθότατα. Θα ήθελα να καταθέσω στα πρακτικά τα αποτελέσματα του χθεσινού Συμβουλίου.»

Από πλευράς μας να σημειώσουμε – μεταξύ άλλων – τα εξής:

• Υπάρχει η «εκκρεμότητα» της ενεργοποιήσεως του «δικαιώματος προαιρέσεως» (option) για την τέταρτη φρεγάτα FDI-HN “Belharra”, κλάσεως «Κίμων», για την οποία οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι σε προχωρημένο σημείο.
• Υπάρχει μία άλλη «εκκρεμότητα» για την επιπλέον απόκτηση 6 καινουργών μαχητικών Rafale, επιπλέον των υπαρχόντων 24, η παραλαβή των οποίων έχει ολοκληρωθεί από τον Ιανουάριο. Την εξαγγελία αυτή την είχε κάνει ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός, αλλά εκτιμάται ότι σε αυτήν τη φάση, όπως και η περίπτωση της 4ης φρεγάτας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «μοχλός πιέσεως» στη Γαλλία για το θέμα της πωλήσεως των βλημάτων Meteor στην Τουρκία.
• Η δρομολόγηση της αποκτήσεως 20 μαχητικών F-35A σε πρώτη φάση, με το δικαίωμα προαιρέσεως και για άλλα 20, συνολικώς 40, στο μέλλον.
• Το πολύπαθο πρόγραμμα «αναβαθμίσεως μέσης ζωής», που χρονικά έχει περάσει προ δύο δεκαετιών, για τις τέσσερις φρεγάτες τύπου MEKO-200HN, κλάσεως «Ύδρα».
• Η αναβάθμιση μέσης ζωής των τεσσάρων υποβρυχίων Type-214AIP, κλάσεως «Παπανικολής»
.
Η δρομολόγηση του προγράμματος αποκτήσεως 2-4 νέων υποβρυχίων.
• Η πιθανολογούμενη και επιθυμητή από ελληνικής πλευράς ένταξη στο πρόγραμμα ναυπηγήσεως της αμερικανοϊταλικής φρεγάτας “Constellation”.
• Η απόκτηση 36 πυραυλικών συστημάτων (ΠΕΠ) τύπου PULS (Precise & Universal Launching System) από το Ισραήλ
• Συστήματα από το Ισραήλ, που θα «κουμπώσουν» στο σύστημα της «Ασπίδος του Αχιλλέως».
• Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα αποκτήσεως των 9 υπερσύγχρονων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων Sikorsky MH-60R Romeo για την Αεροπορία Ναυτικού, από το οποίο έχουν παραληφθεί τα πρώτα τρία.
• Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα αποκτήσεως 35 μεταφορικών ελικοπτέρων /εφόδου Sikorsky MH-60M για την Αεροπορία Στρατού.
• Σε εξέλιξη το πρόγραμμα αποκτήσεως δύο συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροοχημάτων (UAV) Propeller για την Αεροπορία Στρατού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ