Κυρ. Μητσοτάκης: «Στοχευμένη» συνέντευξη «εφ’ όλης» της (αμυντικής) ύλης!

 
δδδ

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 29/11/24 - 15:32

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Συνέντευξη με δύο σκέλη, καθαρώς πολιτικό και αντίστοιχο καθαρώς αμυντικό, παρέσχε προχθές αργά το βράδυ ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεόραση του “Alpha” και στον συνάδελφο Αντώνη Σρόϊτερ.

Μία συνέντευξη απολύτως «στοχευμένη» για τις ψυχές των καθαρώς δεξιών της παρατάξεως της Νέας Δημοκρατίας, σε ένα «γήπεδο» όπως είναι αυτό της αμύνης και της ασφαλείας, που θεωρεί ότι είναι προνομιακό υπέρ του και έρχεται – καθόλου τυχαίο αυτό – λίγες μόλις μέρες μετά τη διαγραφή του πρώην Πρωθυπουργού της χώρας και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά

Μία συνέντευξη που ως προς το αμυντικό της σκέλος, δόθηκε εκτός του πρωθυπουργικού γραφείου, στο πλήρως ανακαινισμένο υπόστεγο της 332 Μοίρας Παντός Καιρού (332 ΜΠΚ) με κωδικό κλήσεως «Γεράκι» στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας και με φόντο τρία υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη Rafale με τα οποία επιχειρεί η Μοίρα από τις 19 Ιανουαρίου 2022, όταν τα πρώτα έξι από αυτά έφτασαν από τη Γαλλία και προσγειώθηκαν στη Βάση, παρουσία του ίδιου του κ.Πρωθυπουργού.

Για μας προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ότι τουλάχιστον το ένα, το κεντρικό, τα άλλα δεν φάνηκαν καλά από τηλεοράσεως, ήταν πλήρως οπλισμένο ΜΟΝΟ με αμυντικά όπλα αέρος – αέρος (4xMeteor, 2xMICA), όπλα δηλαδή που χρησιμοποιούνται για την αναχαίτιση επιτιθέμενων εχθρικών αεροσκαφών, με το βλήμα Meteor να μπορεί να προσβάλει το στόχο του πέραν του ορίζοντος και σε αποστάσεις +100 χλμ, ενώ οι MICA είναι μικρής εμβελείας, και όχι με τα φοβερά επιθετικά όπλα που μπορεί να φέρει (SCALP-NG). Σαφές μήνυμα (έχουμε «υπερσύγχρονα αεροσκάφη, έχουμε και όπλα», που μπορούν να σας χτυπήσουν μόλις απογειωθείτε από τα αεροδρόμιά σας, αλλά τα έχουμε για ΑΜΥΝΑ.

Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!

            Από το αμυντικό σκέλος της συνεντεύξεως του κ. Πρωθυπουργού σημειώνουμε, ανά ενότητα, τα εξής

  • Για τον «αντιαεροπορικό θόλο» προστασίας: «Κάποιοι αφελείς παραγνωρίζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα σήμερα που μιλάμε έχει μια πολύ σοβαρή αντιαεροπορική άμυνα. Η Ελλάδα έχει 6 συστοιχίες Patriot. Αντιστάθηκα σε οποιαδήποτε πίεση να μεταφέρουμε Patriot στην Ουκρανία. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Πατάμε πάνω σε αυτά τα οποία έχουμε και σκοπός μας είναι να έχουμε μια πλήρη αντιαεροπορική θωράκιση του εναέριου χώρου μας, η οποία θα αφορά και βλήματα μικρού βεληνεκούς, μεσαίου βεληνεκούς, μεγάλου βεληνεκούς».
  • Για την αύξηση των διαθεσιμοτήτων των μεταφορικών αεροσκαφών: «Υπήρξαν «πληγή» και δεν είναι ευτυχώς πια. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου, διότι δεν αρκεί μόνο να επενδύουμε σε καινούργια οπλικά συστήματα, πρέπει να εξασφαλίζουμε ότι έχουμε και τη διαρκή υποστήριξη για να πετούν τα αεροπλάνα τα οποία ήδη έχουμε. Αυτό το οποίο αποκαλούμε δηλαδή follow-on support, η διαρκής υποστήριξη ενός αεροσκάφους, έχει τεράστια σημασία. Και είμαι πολύ χαρούμενος διότι έχουμε βελτιώσει σημαντικά τις διαθεσιμότητες και των C-130 και των C-27. Δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που θέλουμε, αλλά έχουμε έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη για να φτάσουμε τελικά να έχουμε τη μέγιστη δυνατή διαθεσιμότητα, όπως πρέπει να έχει μία σύγχρονη Πολεμική Αεροπορία».
  • Για το θέμα της αποκτήσεως επιπλέον Rafale: «Αυτή τη στιγμή στον σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έχει καταρχάς εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ και προχωρούν και οι διαδικασίες έγκρισης από τη Βουλή των Ελλήνων, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόθεση να ασκήσουμε το δικαίωμά μας να αποκτήσουμε έξι Rafale ακόμα. Έχουμε 24, θεωρούμε ότι αυτά είναι απολύτως επαρκή…»
  • Για την απόκτηση F-35: «…Σε συνδυασμό βέβαια και με την απόφαση την οποία έχουμε πάρει να προμηθευτούμε σε πρώτη φάση 20 αεροσκάφη F-35. Αυτά είναι αεροσκάφη 5ης γενιάς, πλήρως stealth, δηλαδή πρακτικά αόρατα από οποιοδήποτε ραντάρ. Είναι αεροσκάφη τα οποία δουλεύουν και συνεργάζονται πάρα πολύ καλά με τα F-16 τα οποία έχουμε ήδη και τα οποία θα εγκατασταθούν τελικά στην Ανδραβίδα, στην οποία ξεκινάμε και πολύ σημαντικές επενδύσεις για να μπορεί να τα υποδεχθεί. Εκτιμούμε ότι θα τα έχουμε πριν το 2030.»
  • Για τις αμυντικές δαπάνες της χώρας: «Η Ελλάδα επενδύει 3% του ΑΕΠ της στην Άμυνα. Το ζήτημα δεν είναι μόνο να ξοδεύουμε αυτά τα χρήματα στην Άμυνα, είναι να πιάνουν τόπο, είναι να αναπτύσσουμε σταδιακά κάτι το οποίο δεν είχαμε καταφέρει να κάνουμε μέχρι σήμερα: εγχώρια προστιθέμενη αξία.»
  • Για τα ελληνικά anti-drone συστήματα: «Κάνουμε πολύ λόγο για τα αεροσκάφη και πάντα θα χρειαζόμαστε αεροσκάφη υπεροχής, όμως βλέπετε στην Ουκρανία έναν πόλεμο ο οποίος ουσιαστικά διεξάγεται εν πολλοίς με drones. Το καινούργιο αντι-drone σύστημα το οποίο βάλαμε σε πρώτη φάση στις ελληνικές φρεγάτες που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν είναι ελληνικής κατασκευής. Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό, γιατί είναι το πρώτο δείγμα ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα στην Ελλάδα στον χώρο της τεχνολογίας, διότι αλλάζει ο πόλεμος, αλλάζουν οι ανάγκες μας».
  • Για τις νέες φρεγάτες: «Οι φρεγάτες μας, θα χρειαζόμαστε πάντα φρεγάτες, αυτό είναι δεδομένο. Έχουμε τρεις, διαπραγματευόμαστε αυτή τη στιγμή την option να αποκτήσουμε και μία τέταρτη. Θα παραλάβουμε την πρώτη το 2025. Και οι τρεις θα έχουν ενταχθεί στο Πολεμικό μας Ναυτικό έως τα τέλη του 2026. Μια πολύ σημαντική αναβάθμιση».
  • Για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία: «Δηλαδή, να το πω πολύ απλά, γρήγορες διαδικασίες: έρχεται μία εταιρεία, μας παρουσιάζει ένα προϊόν το οποίο βρίσκουμε ενδιαφέρον, με λίγα χρήματα τους χρηματοδοτούμε, «κάνε μου ένα πιλότο». Το βλέπουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, αν τους αρέσει, πάρε μία παραγγελία. Γρήγορα, ευέλικτα πράγματα. Μικρά ποσά, σχετικά. Διότι έχουμε τις μεγάλες αγορές αλλά μπορούμε και με λίγα χρήματα να κάνουμε πολλά πράγματα…»
  • Για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα εξαγώμενα εξ αυτού συμπεράσματα: «Δείτε τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάθε Διμοιρία πια πρέπει να έχει τα drones της -όχι το drone της- και για αμυντικούς και για επιθετικούς σκοπούς. Άρα, ξέρουμε πια προς τα πού πρέπει να κινηθούμε.»
  • Για τη θέση της Ελλάδος «στα δύσκολα»: «Στα δύσκολα πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να είμαστε μόνοι μας, αυτή είναι η υπόθεση εργασίας. Δεν θα είμαστε μόνοι μας, όμως, γιατί έχουμε χτίσει ένα ισχυρό πλαίσιο συμμαχιών. Απευχόμαστε να βρεθούμε στα δύσκολα και εγώ πάντα τείνω χείρα φιλίας προς την Τουρκία αλλά δεν είμαι και γεωπολιτικά αφελής. Και ξέρω πάντα ότι για να μπορείς να εξασφαλίσεις μακροχρόνια καλές σχέσεις με τον μεγάλο γείτονά μας, πρέπει να μπορούμε να το κάνουμε όχι μέσα από σχέση αδυναμίας αλλά μία σχέση, αν μη τι άλλο, ισορροπίας.»
  • Για την αναδιοργάνωση και την ανάγκη κλεισίματος άχρηστων στρατοπέδων: «Έχουμε πολλά Στρατόπεδα που σχεδιάστηκαν σε άλλες εποχές και για άλλες ανάγκες. Δεν γίνεται να μην έχουμε αυξημένες πληρότητες στα κρίσιμα Στρατόπεδα και δεν γίνεται να κάνουμε κατανομή του προσωπικού μας με κριτήρια άλλα πλην του τι είναι καλό για την Εθνική Άμυνα».
  • Για τα μισθολογικά των στελεχών των ΕΔ: «Στοχευμένες κινήσεις για να στηρίξουμε μισθολογικά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Όσο βελτιώνονται τα δημόσια οικονομικά τόσο θα αυξάνουν συνολικά οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Προφανώς και στοχευμένα μπορούμε να κάνουμε επιμέρους κινήσεις για να μπορούμε να στηρίξουμε και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που κρίνουμε ότι πρέπει να έχουν καλύτερες απολαβές. Ήδη έχουμε κάνει κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση, όχι αρκετές, είμαι ο πρώτος που το αναγνωρίζω, αλλά μην ξεχνάτε ότι κουβαλάμε και τη βαριά κληρονομιά μιας 10ετούς κρίσης.»
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ