Διαρροή απόρρητων εγγράφων: Συνωμοσία κορυφής ή κατασκοπεία του Ιράν; - Δείτε ένα από τα επίμαχα έγγραφα

 
σσ

Ενημερώθηκε: 20/10/24 - 20:16

Το Ισραήλ, δεν ανησυχεί για τις πληροφορίες που διέρρευσαν από τις ΗΠΑ για τα πολεμικά σχέδια του κατά του Ιράν, αλλά αυτό καθ’ εαυτό το γεγονός της διαρροής.

Τα δύο απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ, δίνουν πληροφορίες για ένα πιθανό ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν και δημοσιεύτηκαν σε μια φιλοϊρανική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης αυτό το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας μια συγγνώμη στο Ισραήλ από την Ουάσιγκτον.

Ισραήλ: Αυτό είναι το απόρρητο έγγραφο που διέρρευσε από τις ΗΠΑ

Οι διαρροές έγιναν εν μέσω προετοιμασιών για το ευρέως αναμενόμενο χτύπημα αντιποίνων του Ισραήλ στο Ιράν και καθώς η εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ εισέρχεται στην τελική ευθεία.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ο ένας από τους δύο τύπους βαλλιστικών πυραύλων, με την κωδική ονομασία Golden Horizon, Χρυσός Ορίζοντας, είναι παντελώς άγνωστος και εικάζεται ότι αποτελεί μυστικό όπλο που ανέπτυξε το Ισραήλ.

Το πλεονέκτημα αυτών των πυραύλων είναι η ικανότητά τους να εκτοξεύουν πυρομαχικά ακριβείας από απόσταση, κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των συστημάτων αεράμυνας του εχθρού. Επίσης γίνεται αναφορά και σε μεγάλης κλίμακας άσκηση των Ισραηλινών ενόψει της επίθεσης κατά του Ιράν με τη συμμετοχή τριών αεροσκαφών ανεφοδιασμού και ενός αεροσκάφους διοίκησης και ελέγχου G-550 ισραηλινής κατασκευής. Από την ανάλυση αυτών των πληροφοριών προκύπτει επίθεση με τουλάχιστον 56 βαλλιστικούς πυραύλους αέρος – εδάφους

Το άκρως απόρρητο έγγραφο ανήκει στην κατηγορία πληροφοριών που μπορούν να βλέπουν μόνο τα λεγόμενα πέντε μάτια, δηλαδή οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Χααρέτζ, που επικαλείται ισραηλινή πηγή, οι ΗΠΑ ζήτησαν συγγνώμη από το Ισραήλ για τη διαρροή. Μια διαρροή, που θα αναγκάσει προφανώς το Ισραήλ να τροποποιήσει τα σχέδιά του.

«Οι διαρροές δεν συμβαίνουν απλώς», δήλωσε στο CNNi και τον Matthew Chance, πρώην αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. «Και κάποιος παραβίασε τη νομοθεσία των ΗΠΑ αποκαλύπτοντας αυτά τα μυστικά».

Το ερώτημα είναι ποιος;

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN ότι η έρευνα εξετάζει επί του παρόντος ποιος είχε πρόσβαση στα έγγραφα.

Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη ευρήματα, αλλά ισραηλινές πηγές λένε στο CNNi ότι πιστεύουν ότι μια τέτοια «μικρή διαρροή» είναι απίθανο να ήταν έργο κάποιου Ιρανού κατασκόπου που έχει διεισδύσει στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Τα δύο απόρρητα έγγραφα, που περιγράφουν δορυφορικές εικόνες πρόσφατης στρατιωτικής άσκησης του Ισραήλ και κινήσεις ισραηλινού στρατιωτικού εξοπλισμού, απλά δεν φαίνονται αρκετά σημαντικά για να διακινδυνεύσουν την έκθεση ενός τόσο καλά τοποθετημένου ιρανικού κατασκόπου, είπαν.

Είναι πιθανό η διαρροή να ήταν έργο ενός δυσαρεστημένου αξιωματούχου των ΗΠΑ ή ενός στρατιωτικού υπαλλήλου, όπως συνέβη με τις διαρροές νωρίτερα φέτος και το 2022.Ωστόσο, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης υπαινίσσονται περισσότερες συνωμοτικές υποψίες σχετικά με τις τελευταίες διαρροές πληροφοριών των ΗΠΑ, υποδηλώνοντας μάλιστα ότι αυτή θα μπορούσε να ήταν σκόπιμη διαρροή από την Ουάσιγκτον καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να περιορίσει τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης υπαινίσσονται περισσότερες συνωμοτικές υποψίες σχετικά με τις τελευταίες διαρροές πληροφοριών των ΗΠΑ, υποδηλώνοντας μάλιστα ότι αυτή θα μπορούσε να ήταν σκόπιμη διαρροή από την Ουάσιγκτον καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να περιορίσει τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Αυτός είναι ένας ισχυρισμός που οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είναι απρόθυμοι να συζητήσουν, ακόμη και σε ανεπίσημες συνομιλίες.

Ωστόσο, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών είπε στο CNNi ότι η σκληρή εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα μπορούσε να εξηγήσει το κίνητρο πίσω από τη διαρροή πληροφοριών.

«Δοκιμάζει τη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ και φαίνεται ότι η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να κρατήσει τα μυστικά της», είπε ο πρώην αξιωματούχος. «Πρέπει να ρωτήσουμε ποιον ωφελεί αυτό».

Με πληροφορίες από: Analysis: US intelligence leak strains relations with Israel, as questions swirl around who's responsible, from CNNi's Matthew Chance.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ