Γιατί η Βόρεια Κορέα απειλεί τέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ

 
σσσ

Ενημερώθηκε: 20/10/24 - 18:26

Με στόχο να αντιμετωπίσουν τις απειλές που προέρχονται από το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ και τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Νότια Κορέα, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασαν την Τετάρτη ένα νέο σχέδιο για την παρακολούθηση του προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας.

Τον περασμένο Μάρτιο, το βέτο της Ρωσίας οδήγησε στον τερματισμό της παρακολούθησης από ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, θορυβώντας τη διεθνή κοινότητα.

Την Κυριακή, η υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Τσόε Σον-Χούι χαρακτήρισε την ομάδα παρακολούθησης των κυρώσεων "παράνομη και αθέμιτη" και προειδοποίησε ότι οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν θα πρέπει να "πληρώσουν υψηλό τίμημα". Σύμφωνα με την υπουργό, η σύσταση της ομάδας "καταστρατηγεί τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ".

"Εκφράζω σοβαρή ανησυχία και λύπη για τη συνήθη συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών να αγνοούν αυθαίρετα τη διεθνή τάξη για την επιδίωξη των δικών τους ηγεμονικών συμφερόντων και την καταδικάζω και την απορρίπτω σθεναρά ως πρόκληση για το διεθνές δίκαιο και ως την πιο κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Βόρειας Κορέας", πρόσθεσε η υπουργός.

ΗΠΑ: "Στόχος η εφαρμογή των κυρώσεων του ΟΗΕ"

"Η επιθυμία μας θα ήταν να συνεχιστεί το προηγούμενο πρόγραμμα που τέθηκε σε εφαρμογή από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Αυτός ο δρόμος εμποδίστηκε από τη ρωσική αδιαλλαξία", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κέρτ Κάμπελ σε συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ τις τελευταίες ημέρες.

"Στόχος του μηχανισμού είναι η πλήρης εφαρμογή των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας με τη δημοσίευση πληροφοριών που βασίζονται σε αυστηρές έρευνες για παραβιάσεις και προσπάθειες παράκαμψής τους", εξηγεί το υπόμνημα που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Συναγερμός για την στρατιωτική δραστηριότητα της Πιονγκγιάνγκ

Η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό μετά την εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Πιονγκγιάνγκ τους τελευταίους μήνες. Μόλις την Τετάρτη η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα αποκλείσει μόνιμα τα σύνορα με τη Νότια Κορέα για να αντιμετωπίσει αυτό που αποκάλεσε "υστερία αντιπαράθεσης" εκ μέρους των δυνάμεων της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ.

Λίγες ώρες νωρίτερα η Πιονγκγιάνγκ κατέστρεψε τμήματα των δρόμων που συνδέουν τις δύο χώρες. Μια ενέργεια που ήρθε ως απάντηση στην υποτιθέμενη αποστολή από τη Σεούλ μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τη βορειοκορεατική πρωτεύουσα, τα οποία διακινούσαν προπαγανδιστικά μηνύματα κατά του Κιμ Γιονγκ Ουν. Μια είδηση που διαψεύδεται από τις αρχές της Νότιας Κορέας.

Η παγκόσμια προσοχή έχει στραφεί στην Πιονγκγιάνγκ τις τελευταίες ημέρες και μετά την αναφορά ουκρανικών πηγών ότι χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες είχαν σταλεί στη Ρωσία για να συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά του Κιέβου. Εάν επιβεβαιωθεί, αυτή θα είναι η πρώτη συμμετοχή της χώρας σε πόλεμο στο εξωτερικό.

Πηγή: eurnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ