Η Γαλλία ετοιμάζει νέα πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική

 
sss

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 18/10/24 - 13:14

Λίγο μετά την ανάληψη του υπουργού Εσωτερικών του Bruno Retailleau , κατέστησε σαφές ότι είχε μια ατζέντα «νόμου και τάξης», δεσμευόμενος μεταξύ άλλων να πατάξει την παράνομη μετανάστευση .

«Ο γαλλικός λαός θέλει περισσότερη τάξη στους δρόμους, τάξη στα σύνορα», είπε όταν ανέλαβε το νέο του ρόλο στα τέλη Σεπτεμβρίου μετά από περισσότερους από δύο μήνες πολιτικού αδιεξόδου στη Γαλλία .

Ο Retailleau κατήγγειλε τη «μαζική μετανάστευση», υποδηλώνοντας ότι η Γαλλία θα μπορούσε να κατακλυστεί από μεταναστευτικές ροές σε μια ρητορική αλλαγή που απηχεί τα μακροχρόνια ρεφρέν της ακροδεξιάς.

Ενώ η μετανάστευση έχει δει μια σταθερή άνοδο στη Γαλλία την τελευταία δεκαετία, είναι ωχριά σε σύγκριση με τα ποσοστά που παρατηρούνται σε άλλα ευρωπαϊκά έθνη. Περίπου 5,8 εκατομμύρια μετανάστες ζούσαν στη Γαλλία στις αρχές του 2013, ίσο με το 8,8 τοις εκατό του πληθυσμού , σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Μέχρι το 2023, η Γαλλία φιλοξενούσε 7 εκατομμύρια μετανάστες , ή περίπου το 10,7 τοις εκατό του πληθυσμού. Συγκριτικά, οι μετανάστες αποτελούσαν περίπου το 19 τοις εκατό του πληθυσμού στη Γερμανία, το 16 τοις εκατό στην Ισπανία και το 14 τοις εκατό στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία και στατιστικά στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Το θέμα εκτοξεύτηκε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο μετά τον φρικτό βιασμό και τη δολοφονία μιας 19χρονης φοιτήτριας τον Σεπτέμβριο. Ο κύριος ύποπτος ήταν ένας νεαρός Μαροκινός που είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για βιασμό, ο οποίος είχε διαταχθεί να εγκαταλείψει τη Γαλλία.

Αφού εξέτισε ποινή πενταετίας, αφέθηκε ελεύθερος τον Σεπτέμβριο με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται τακτικά στις αρχές, αφού οι μαροκινές αρχές δεν παρέδωσαν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα για την απέλασή του.

Ως απάντηση σε αυτό το «αποτρόπαιο έγκλημα», ο Retailleau ζήτησε νόμους που θα διευκολύνουν την απέλαση αλλοδαπών που έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές πράξεις.

«Εναπόκειται σε εμάς, ως ηγέτες του δημοσίου, να αρνηθούμε να αποδεχτούμε το αναπόφευκτο και να αναπτύξουμε το νομικό μας οπλοστάσιο για να προστατεύσουμε τους Γάλλους», είπε .

«Αν πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες, ας τους αλλάξουμε».

Το γαλλικό κοινοβούλιο είχε ήδη υιοθετήσει έναν σκληρότερο νόμο για τη μετανάστευση που υποστηρίχθηκε από την ακροδεξιά τον Δεκέμβριο, ωθώντας την αριστερά να κατηγορήσει για άλλη μια φορά την κυβέρνηση του Μακρόν ότι υποχωρεί στα άκρα. Το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας αργότερα απέρριψε μέρη του νόμου, θεωρώντας τα αντισυνταγματικά.

Άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ καταπιέζουν επίσης τη μετανάστευση, με τη Γερμανία να σφίγγει τα σύνορά της για ένα εξάμηνο που ξεκινά τον Σεπτέμβριο και η Ιταλία να μεταφέρει αμφιλεγόμενους μετανάστες που αναχαιτίστηκαν στη Μεσόγειο σε κέντρα επεξεργασίας στην Αλβανία.

Οι προτάσεις του Retailleau κυμαίνονται από τον περιορισμό της πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη έως την επέκταση της χρήσης των κέντρων κράτησης, ενώ παράλληλα πιέζει τις χώρες προέλευσης και διέλευσης να δεχτούν περισσότερους μετανάστες.

Ξαναγράφοντας το βιβλίο κανόνων

Ένα σχέδιο του 2012 που τέθηκε σε ισχύ υπό τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Manuel Valls επέτρεψε τη νομιμοποίηση έως και 30.000 μεταναστών χωρίς έγγραφα κάθε χρόνο. Τα άτομα μπορούν να ζητήσουν άσυλο με βάση τους οικογενειακούς δεσμούς (μια διαδικασία γνωστή ως αλυσιδωτή μετανάστευση) ή με βάση την ιδιότητά τους ως «προσωρινού εργαζομένου».

Ο Retailleau σχεδιάζει να αντικαταστήσει το νόμο με έναν νέο, πιο περιοριστικό. Η χορήγηση νομικού καθεστώτος θα αποδοθεί πιο αργά, είπε, και «με βάση την πραγματικότητα μιας θέσης εργασίας και τη δυνατότητα ένταξης».

Ο Retailleau κατέστησε επίσης σαφές ότι θέλει να παρατείνει τη μέγιστη περίοδο παραμονής των μεταναστών στα κέντρα κράτησης από το τρέχον όριο των 90 ημερών. Έχει προτείνει αύξηση αυτής της περιόδου σε 210 ημέρες για τους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων «σύμφωνα με τους κανόνες για τους τρομοκράτες», λέει.

Πέρασε το σημείο χωρίς επιστροφή
Η υπόθεση των Φιλιππίνων έχει πυροδοτήσει έναν νέο γύρο συζητήσεων σχετικά με τις απελάσεις, ιδίως όταν αμφισβητείται προηγούμενη ποινική καταδίκη. Η «υποχρέωση εγκατάλειψης της γαλλικής επικράτειας» ( OQTF ) είναι μια δικαστική εντολή για έναν αλλοδαπό υπήκοο να εγκαταλείψει τη Γαλλία είτε αμέσως είτε εντός 30 ημερών. Σήμερα μόνο το 7 τοις εκατό των OQTF εκτελούνται , κυρίως επειδή οι χώρες προέλευσης είναι συχνά απρόθυμες.

Ο Retailleau επιπλέει προσφέροντας βίζες και αναπτυξιακή βοήθεια σε αντάλλαγμα ή απειλώντας να επιβάλει δασμούς, για να πιέσει τις χώρες να πάρουν πίσω τους υπηκόους τους. Ο υπουργός Εσωτερικών θέλει επίσης οι χώρες διέλευσης να είναι πιο πρόθυμες να δέχονται πίσω άτομα που δεν μπορούν να επιστραφούν στη χώρα καταγωγής τους, για παράδειγμα το Αφγανιστάν.

Υποσχέθηκε να ορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο τις επόμενες εβδομάδες, ο οποίος θα επιβλέπει τη σύναψη συμφωνιών για τη μετανάστευση με τις χώρες διέλευσης.

Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα που προτείνει ο Retailleau είναι η μείωση της Κρατικής Ιατρικής Βοήθειας (AME), η οποία παρέχει δωρεάν υγειονομική περίθαλψη σε μετανάστες χωρίς έγγραφα.

«Η Γαλλία είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που δίνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα και δεν θέλω η Γαλλία να είναι μια μοναδική περίπτωση ή να είναι η πιο ελκυστική χώρα στην Ευρώπη για συγκεκριμένο αριθμό κοινωνικών υπηρεσιών ή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, " είπε.

Μια παρόμοια πρόταση πέρυσι ώθησε τους ιατρούς να ορκιστούν ότι θα παρακούσουν τους νέους κανόνες, δεσμευόμενοι να «συνεχίσουν να θεραπεύουν τους ασθενείς χωρίς έγγραφα δωρεάν και με βάση τις ανάγκες τους, σύμφωνα με τον όρκο του Ιπποκράτη».

Η πρόταση έχει οδηγήσει σε διχασμούς ακόμη και εντός της κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να αγγίξουμε την Κρατική Ιατρική Βοήθεια. Η AME ασφαλίζει επίσης την υγεία των Γάλλων περιορίζοντας ορισμένες λοιμώξεις», προειδοποίησε η υπουργός Υγείας Geneviève Darrieussecq.

Πηγή:france24.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ