Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Χριστοδουλίδη - Στάρμερ στο Λονδίνο

 
sss

Ενημερώθηκε: 14/10/24 - 20:27

Ως "σημαντική και επίκαιρη", χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας την επίσκεψή του στο Λονδίνο και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για μια πολύ σημαντική συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, ελπίζοντας πως θα ανοίξει το δρόμο για επανέναρξη των συνομιλιών και επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι, ως εγγυήτρια δύναμη και "συντάκτρια" των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Βρετανία διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο. «Βασίζομαι στην υποστήριξή σας, ώστε να τερματίσουμε τα 50 χρόνια διαίρεσης και κατοχής της χώρας μου», ανέφερε στον Βρετανό πρωθυπουργό.

Παράλληλα, χαρακτήρισε πολύτιμες τις διμερής σχέσεις, προσθέτοντας ότι υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση από κυπριακής πλευράς, για περαιτέρω ενίσχυση αυτής της στρατηγικής συνεργασίας.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στις σημαντικές περιφερειακές προκλήσεις, εκφράζοντας ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Σημείωσε ότι, η Κύπρος πράττει τα μέγιστα, ώστε να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Από μέρους του, ο Βρετανός πρωθυπουργός καλωσορίζοντας τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στάθηκε στις ιστορικές διμερείς σχέσεις, επισημαίνοντας ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει μία πολύ υπερήφανη κοινότητα Κυπρίων, η οποία ενδυναμώνει τη Βρετανία ως χώρα.

«Υπάρχει πάντοτε ελπίδα για το Κυπριακό»

Πριν την συνάντηση, βρετανική κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΡΙΚ ότι η επίσκεψη Χριστοδουλίδη δίνει την ευκαιρία για μια πρώτη διμερή επαφή των δύο πλευρών, όπως επιθυμούσε ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, αφού ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί στη σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που πραγματοποιήθηκε στην Βρετανία στα μέσα Ιουλίου.

Σε ερώτηση αν βλέπει ρεαλιστική προοπτική προόδου στο Κυπριακό, ενόψει και της συνάντησης στη Νέα Υόρκη, η ίδια πηγή σχολίασε ότι «υπάρχει πάντοτε ελπίδα», σημειώνοντας ότι το Λονδίνο συνεχίζει να προτρέπει όλες τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία.

Η βρετανική κυβερνητική πηγή χαρακτήρισε ως δείγμα ευελιξίας το ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θέτει, πλέον, ως όρο για τις συνομιλίες την κυριαρχική ισότητα, αλλά τις απευθείας πτήσεις, το απευθείας εμπόριο και τις απευθείας επαφές.

"Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου", τόνισε η ίδια πηγή, "παραμένει υπέρ λύσης εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα".

Αναχωρεί ο Χριστοδουλίδης για Νέα Υόρκη

Αμέσως μετά την συνάντηση με τον Σταρμερ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναχωρεί από το Λονδίνο για τη Νέα Υόρκη, ενόψει της  συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Ερσίν Τατάρ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ